Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: hajduk.hr DUPLIN OSVRT: Ovo je veliki kiks!
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Ovo je veliki kiks!

Nakon ispadanja iz Europe, loše odrađenog prijelaznog roka u smislu izlaznih transfera, te aktualne teme o nepovjerenju mladim igračima, još nam samo fali da i počnemo gubiti korak u domaćem prvenstvu

Hajduk je u gostima protiv Šibenika osvojio samo bod (1:1). 'Bijeli' su od prve minute bili bolji, razlika u kvaliteti je bila evidentna, no pobjeda je izostala. Ivan Dolček, igrač 'bijelih' na posudbi, je u 97. minuti donio bod domaćinu udarcem sa 17 metara. Prevario je lažnjakom Josipa Vukovića pa poslao loptu u nebranjeni dio mreže. Veliko je ovo razočaranje za 'bijele', izgubljena su velika dva boda u utrci za vrh.

U prvom dijelu je u prvom planu bio Jan Mlakar. Slovenac se najprije ispromašivao, nije realizirao tri jako dobre prilike, a onu jednu koju jest mu je poništio VAR radi zaleđa. Za Hajdukovo vodstvo je pogodio tek u nastavku, i to iz najteže situacije. Livaja mu je dodao iz kruga centra, a Slovenac je iz prve odapeo lijevom nogom neobranjivo za inače dobrog vratara Rogića. Izgledalo je to kao šah-mat za Šibenik jer domaćin večeras nije djelovao kao momčad koja je u stanju izjednačiti. No, kraljevi remija sa Šubićevca (imaju ih šest u devet utakmica) su se opet domogli boda.

Želio bih se ovom prilikom osvrnuti i na vrlo aktualnu temu iz proteklih dana. Dinamo je u Ligi prvaka svladao Chelsea (1:0), u utakmici koju nisam gledao. Radije sam otišao u Spaladium Arenu na dvoboj četvrtfinala vaterpolskog Eura između Hrvatske i Gruzije. U kontekstu Dinamove europske utakmice želim spomenuti da je Hajduk često nakon najvećih klupskih pobjeda znao neočekivano kiksati u prvenstvu. Događalo se da, primjerice, usred izbacivanja Stuttgarta u Kupu UEFA, nakon briljantne pobjede od 3:1 na Poljudu nad Nijemcima, izgubi u gostima od novajlije u ligi Teteksa (0:1), koji će te sezone ispasti i više se neće vratiti u elitni rang. Ili 1984. godine, poslije pobjede od 2:1 na Poljudu nad Tottenhamom u polufinalu Kupa UEFA dođe poraz na Poljudu od niškog Radničkog 1:2. Bilo je toga stvarno dosta...

Nogomet je sport u kojemu svak može dobiti svakoga, no može li Dinamo nakon briljantne pobjede u Europi kiksati u HNL-u? Bar ono kad je njima motiv bitno manji, a lošijem protivniku naraste do neba. Nakon pobjede nad Bodo/Glimtom, Dinamo je gostovao baš u Šibeniku. Kod neriješenog rezultata u drugom poluvremenu je Delić gurnuo loptu kroz noge Dilaveru, a ovaj je na njemu napravio prekršaj. U vlastitom šesnaestercu. Sudac Dario Bel, koji je večeras na istom stadionu bio u VAR-sobi, se nije oglasio. Komisija sudaca nije to označila pogreškom, kao ni 'Oko sokolovo' Mario Strahonja, koji nam je ostavio dojam da kalkulira, da ne želi komentarom pokvariti Dinamovu pobjedu. A prekršaj, odnosno jedanaesterac je bio čist kao suza.

Ako mislite da je cijela ova priča prenapuhana - ne, nije. Barem iz kuta navijača Hajduka. Dinamo dobro igra u Europi, a mi smo fokusirani isključivo na prvenstvo. Stoga je jako bitan svaki bod kojega će Dinamo eventualno izgubiti. Jer - nogomet je to. Tri boda protiv Chelsea ne znače i pobjedu sutra protiv posrnule Gorice. Ali kada puno kvalitetnija momčad ima još i suca na svojoj strani, tada su šanse protivnika uistinu svedene na minimum.

No, cijela ta priča pada u drugi plan kada Hajduk počne gubiti korak tamo gdje ne bi smio. Momčad trenera Valdasa Dambrauskasa nije znala sačuvati vodstvo od 1:0 i sada se opet otvara niz pitanja. Nakon ispadanja iz Europe, loše odrađenog prijelaznog roka u smislu izlaznih transfera, te aktualne teme o nepovjerenju mladim igračima, još nam samo fali da počnemo i gubiti korak u domaćem prvenstvu. Sve ono gore napisano stoji, ali Hajduk mora pobjeđivati puno lošije momčadi od sebe. No, večeras to nije napravio, ovo je veliki kiks.

Vaša reakcija na temu