Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Pitanje je vremena kada će Zdravko Mamić umjesto Kovača postaviti svog brata
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

Pitanje je vremena kada će Zdravko Mamić umjesto Kovača postaviti svog brata

Hrvatska je odigrala daleko ispod onoga što bi se očekivalo od skupine igrača koji igraju važne uloge u najjačim europskim klubovima

Hrvatska je poražena od Norveške sa 2:0, u utakmici u kojoj je selekcija Nike Kovača tek početkom nastavka bila bolji supranik, a veći dio utakmice odigrala je daleko ispod onoga što bi se očekivalo od skupine igrača koji igraju važne uloge u najjačim europskim klubovima.

Oba gola za domaćine postigao je Berget, u oba navrata lažnjakom je 'po ćevape' poslao Srnu, te poentirao na prvu stativu. U prvom slučaju se činilo da je i Subašić morao bolje pokriti prvi kut, dok kod drugog gola čuvar mreže Monaca ništa nije mogao napraviti jer se lopta odbila od Ćorluke i promijenila smjer.

Nakon ovoga poraza je Euro korak dalje i Hrvatskoj se smiješe dodatne kvalifikacije, a pitanje svih pitanja je čeka li Kovača sudbina Igora Štimca, koji je reprezentaciju doveo do baraža, da bi potom protiv Islanda na klupi sjedio Niko, kojemu je pripala i čast da nacionalnu selekciju vodi i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Tako je Kovač zakazao, a reprezentacija podbacila. Porazi od Brazila i Meksika značili su ispadanje već u grupnoj fazi, s tim da je taj neuspjeh od 3:1 kontra Meksikanaca bio posebno deprimirajući s obzirom na nikakvu igru, u kojoj je Hrvatska cijelu utakmicu bila lošiji protivnik.

Kovač je tada minutažu davao čak i Sammiru, koji je prethodno otjeran iz Dinama, a na SP je vodio vratara Zeleniku, kojega je momčad iz Maksimira prethodno dala Lokomotivi jer je bio izravni krivac za neulazak u Ligu prvaka (sjetite se gola Leovca za Austriju Beč).

No, sve to nije predstavljalo problem za Kovačevu poziciju. Stolica mu se zapravo počela tresti u trenutku kada mu je Zdravko Mamić javnim prozivanjem kroz medije spustio 'palac dolje'. Od tog momenta svaki se njegov kiks gleda kroz prizmu smjene, a sve glasnije se iz krugova bliskih HNS-u čuje kako je na snazi ideja da se u izbornika promovira Zorana Mamića.

Doduše, nije to trebalo ići tako brzo, no što Kovač rezultatski s reprezentacijom bude više tonuo, sigurno je i da će rasti pritisak za njegovu smjenu, koja se još u vrijeme gostovanja u Italiji činila nemogućom, ali danas, nakon kikseva s Azerbajdžanom i Norveškom, te pada na treće mjesto kvalifikacijske skupine, više ništa nije nemoguće.

U svakom slučaju, Kovač od SP-a u Brazilu do dana današnjeg nije napravio ni igru ni rezultat kakav se očekuje od momčadi u kojoj participiraju igrači Barcelone, Reala, Juventusa, Intera..., ali još uvijek je na klupi manje loše rješenje od trenera koji s osvaja hrvatsko prvenstvo s momčadi koja bi prvak bila i da joj na klupi nitko ne sjedi osim fizioterapeuta.  

Vaša reakcija na temu