Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Robert Matić / hajduk.hr DUPLIN OSVRT: Pobjeda nad Osijekom ulijeva povjerenje da će se 'bijeli' ipak ušuljati u Europu
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Pobjeda nad Osijekom ulijeva povjerenje da će se 'bijeli' ipak ušuljati u Europu

Trijumfom nad Lokomotivom na Poljudu bi se ta vrata još malo odškrinula

Hajduk je u Gradskom vrtu pobijedio Osijek (1:0) u utakmici za koju priželjkujemo da bude prekretnica ove turbulentne sezone. Najprije, ovo je prva pobjeda protiv neke od prvih pet momčadi (Dinamo, Rijeka, Osijek, Lokomotiva, Gorica), s tim da je sastav Zorana Zekića još i 'bijele' izbacio iz Kupa. Upravo zato i nije vladao neki naročiti optimizam uoči ovog dvoboja, no Hajduk je zaigrao otvorenog garda, odlučan napraviti nešto prema naprijed i taj rizik mu se na kraju isplatio.

Ruku na srce, već u prvih desetak minuta je Osijek stvorio tri prilike. Uglavnom su igrali preko lijeve strane 'bijelih', ali napadači domaćih nisu bili precizni, a ono što je išlo u okvir branio je jako dobri vratar Posavec.

Odgovorio je u 11. minuti Nejašmić udarcem lijevom nogom nakon kojega je lopta prošla koji centimetar od stative. Od tog trenutka pa sve do kraja 'bijeli' su bili momčad koja je stalno bila opasna prema naprijed, ali je i ostavljala protivniku prostor za stvaranje prilika. Utakmica je bila otvorena na obje strane, a pažnju je na sebe skrenuo baš - Darko Nejašmić. Odigrao je na poziciji zadnjeg veznog kao da ima sto utakmica u nogama, a duge lopte davao je 'na trepavicu'. Nakon jedne takve je Tudor sjajno centrirao za Jaira, a ovaj iz blizine nije bio precizan.

Najatraktivniji potez susreta je bio djelo Domagoja Bradarića. Njegov tunel u finišu prvog poluvremena je bio praznik za oči. 


Rastrčan je bio i Fran Tudor, spašavao je pred svojim vratima i stizao u završnicu, ali nije svoju dobru igru okrunio pogotkom. Njegova prilika iz 49. minute je bila šansa utakmice, vratar Malenica mu je obranio, a baš iz tog kornera je pao odlučujući pogodak. Nabacio je Gyurcso, prebacio Jairo, a poentirao Mijo Caktaš.

Hajduk je ovaj prijelazni rok odradio jako dobro, 'bijeli' su zaradili prijeko potreban novac prodajom Ante Palaverse u Manchester City, a igrač im je ostao na posudbi. Riješili su se Memolle, Filipa, Šehića i Saida, a gledaju kako bi realizirali još neke odlaske, prije svega Vučura. Kad bi došla zadovoljavajuća ponuda, prodan bi bio i Caktaš, ali tu treba reći da on ovoj momčadi dosta znači, pogotovo u zadnje vrijeme kada podsjeća na onaj svoj zlatni period iz ere trenera Burića.

Najveći dobitnik zimskih priprema je Anthony Kalik, koji je zadnji prvenstveni dvoboj za 'bijele' odigrao upravo kod Burića. Kalik je krenuo iz trećeg plana, ali je toliko oduševio trenera Sinišu Oreščanina da ga je ovaj odlučio uvrstiti u prvih jedanaest za Osijek. I nije pogriješio. Možda je i veće iznenađenje od Kalikova nastupa bilo postavljanje Mikulića na stopersku poziciju od prve minute.

Zaključak nakon Osijeka jest: bila je ovo slatka i vrijedna pobjeda koja ulijeva povjerenje da će se Hajduk, kako to trener Oreščanin voli reći, ušuljati u Europu. Jesenski zaostatak je velik, ali pobjedom nad Lokomotivom na Poljudu bi se ta vrata još malo odškrinula. Očekujemo sjajan ambijent, Hajduk još od 7. listopada nije igrao pred svojom publikom, a igra u Osijeku dobra je pozivnica za ovaj dvoboj. 

Vaša reakcija na temu