Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DUPLIN OSVRT: Previd Pejina i Lovrića je najdrastičniji na štetu Hajduka ove sezone, ali ima toga još
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Previd Pejina i Lovrića je najdrastičniji na štetu Hajduka ove sezone, ali ima toga još

Negativne ocjene neće Hajduku vratiti bodove

Nakon utakmice Lokomotive i Hajduka (3:3) na kraju se opet najviše pričalo o suđenju. Branič domaćih Cipetić je gurnuo loptu rukom u vlastitom šesnaestercu, Tihomir Pejin nije svirao ništa, a ni VAR, odnosno Zdenko Lovrić, koji je tamo sjedio, nije se oglasio. Tim previdom su 'bijeli' oštećeni za kazneni udarac u 94. minuti, te vrlo vjerojatno i još dva boda na kontu.

Previda na štetu 'bijelih' je već bilo ove sezone, ali ovaj je možda i najupečatljiviji. Čemu služi VAR ako se neće oglasiti na čisto udaranje lopte rukom, te pozvati suca na pregled?

Istina, ljutili smo se i ranije ove sezone, no nisu baš sve pogreške utjecale na krajnji ishod. Ali su znale dobro poremetiti 'bijele'.

Primjerice, u sedmom kolu je Fran Jović u dvoboju Hajduka i Rijeke (1:2) propustio sankcionirati start Pavičića na Lovrencsicsu. Ni prekršaj nije svirao, a bio je to start za čisti žuti karton, nakon kojega je Mađar morao izaći i dulje je izbivao s terena. Ušao je tada u 13. minuti Dellova, pa u 55. Dolček, bodovi su otputovali prema Rujevici.

Slučaj Ivana Bebeka dva kola kasnije je najsnažnije odjeknuo. U 9. minuti je De Haas sapleo Livaju, a riječki sudac nije svirao kazneni udarac, već je Hajdukovoj desetki pokazao žuti karton zbog prigovora. Taj slučaj je postao glavna tema nakon što je procurila audio-snimka Bebekova razgovora. 'Bijeli' su u tom dvoboju svejedno slavili sa 1:0, tako da bodovi nisu izgubljeni.

No, predsjednik Komisije sudaca Bruno Marić u izjavama glede jedanaesterca dao je za pravo sucu, dok je bivši prvoligaški sudac Mario Strahonja u emisiji 'Oko sokolovo' potvdio da se radi o čistom jedanaestercu, što je bilo i jasno nakon pregledavanja snimke. 

Dva kola nakon toga u Šibeniku je Zdenko Lovrić, isti onaj koji je bio u VAR-sobi u Kranjčevićevoj, svirao više nego dvojbeni kazneni udarac za Šibenik nakon starta Katića u 84. minuti. Taj slučaj nije toliko odjeknuo jer su 'bijeli' u tom trenutku gubili sa 1:0, te su u prvom planu bile promašene prilike i ideje kojima je iznenadio trener Gustafsson. No, Hajduk je nakon 2:0 praktički izgubio šansu da u zadnjih desetak minuta (šest plus nadoknada) dođe barem do izjednačenja.

Dva kola nakon toga 'bijeli' su poraženi od Slaven Belupa u Koprivnici 3:2. U 92. minuti je Diamantakos postigao pogodak za 3:3, ali poništio ga je sudac Fran Jović radi prekršaja u napadu koji nije postojao. Tu su 'bijeli' oštećeni za bod, ali je opet situacija ostala u sjeni lošeg Hajdukova izdanja nakon kojega je smijenjen trener.

Što se tiče Kupa protiv Lokomotive, sudac Dario Bel je svirao kazneni udarac za domaćine iz kojega su izjednačili na 1:1. Nakon jednog centaršuta je Lovrencsics gurnuo Kačavendu koji je pao kao pokošen. Kontakt je bio, a intenzitet je vrlo upitan, no nakon rezultata 3:6 i fešte 'bijelih' niti to se nije potenciralo. Tek možda kroz ono standardno da 'bijeli' nemaju autoritet kod sudaca, što je aktualna tema u svakom susretu pa i ovom zadnjem, gdje su u bijelom taboru posebno osjetljivi na brojne prekršaje na Livaji koji i dalje trpi najviše udaraca, a ostaje dojam da je protivnik nedovoljno sankcioniran.

Nakon svega bismo zaključili da je ovaj zadnji previd suca Pejina, a pogotovo Lovrića u VAR-sobi, najdrastičniji. Čak je i Bruno Marić konstatirao da se radilo o kaznenom udarcu te najavio negativne ocjene. No, one Hajduku neće vratiti bodove.

Sve navedeno se dogodilo u tekućoj sezoni, koja nas sada najviše i zanima jer Hajduk nakon 16 godina ima momčad sposobnu za osvajanje prvog mjesta. Ove jeseni, baš na dan utakmice Kupa s Belišćem, imao sam ročište na sudu s Igorom Križarićem, pa me sudac u postupku upitao zašto sam toliko godina kasnije uopće spominjao onaj jedanaesterac u Rijeci, kada je Jozinović napravio prekršaj barem metar izvan šesnaesterca. Odgovorio sam mu da su to simboli, slučajevi kojih se svaki navijač Hajduka sjeća, poput 'Vrsaljkove banane'. Nekako sam ovu sezonu poželio proći bez vraćanja na stare slučajeve tipa 'respect' ili Hrvoje Maleš, ali ne ide. Pejin i Lovrić su zasjenili i dva autogola Hajdukovih stopera, 'bijeli' su iznova oštećeni. Na kraju se moramo zapitati i kako baš niti jednom cijelu polusezonu nije ovako delikatan previd išao Hajduku u korist. Nego uvijek na štetu.

Vaša reakcija na temu