Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Split ima dvije momčadi jače od Slavena, ali u nogometu to ništa ne znači
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

Split ima dvije momčadi jače od Slavena, ali u nogometu to ništa ne znači

'Crveni' se polako moraju pomiriti s činjenicom da će u prvenstvu završiti otprilike negdje kao i prošle sezone

RNK Split je posrnuo tamo gdje se malo tko mogao nadati. Slaven Belupo je na svom terenu slavio protiv 'crvenih' sa 1:0 i tako se pomakao sa začelja, dok je momčad trenera Ivana Matića opet pokazala niz slabosti i nakon remija protiv Rijeke i Dinama ostala bez iti jednog boda protiv momčadi od koje je sigurno kvalitetnija. No, ponovio se Zagreb. Doduše, igra nije bila baš tako blijeda, ali je krajnji ishod isti.

U više navrata smo spominjali kako je Split bitno promijenjena momčad u odnosu na onu koja je počela sezonu. Trener Matić ovoga je puta opet zaigrao s liberom Galovićem i dva stopera, no ta mu igra ovoga puta nije baš dala ploda. Jedno je kad se igra protiv Dinama, pa protivnik ima dominaciju, a nešto sasvim drugo kad ti momčad poput Slavena ukupno ima veći posjed lopte.

Ozljede, kartoni, sankcije... Iz raznoraznih razloga dogodilo se to da Split ima barem još jednu momčad jednake snage (ako ne i jače), koja je ostala u rezervi. Vratimo Dujmovića na libera (on inače u zadnjoj liniji zaigra samo na pripremama) i eto još jedne jedanaestorice koja bi bila barem četvrta u HNL-u: VukovićRadotić, Dujmović, Vrgoč Vojnović, Mršić, KvesićBelle, Bagarić, Erceg M. Bilić. Split na papiru ima sve, a na terenu...

I u Koprivnici su 'crveni' izgledali nedorečeno, a to što je 'pola vojske' izvan stroja i te kako se osjetilo. Split se nije uspio nametnuti kao gazda na terenu, bila je to u najmanju ruku ravnopravna bitka, gdje je domaćin imao više koncentracije i 'gorio' za pobjedu.

Možda bi sve izgledalo drugačije da je ubojitiji bio Cikalleshi. U prvom dijelu poslao je loptu u stativu u najboljoj akciji 'crvenih', kada je utrčao u prostor i tukao glavom prema protivničkim vratima. Primjećuje se kod Sokola lijevi gard, brojnim lažnjacima namješta se na lijevu nogu, s kojom ima dokazano jak udarac, ali ovoga puta nije bio precizan.

Mora se ovoga puta reći i da se Vidović nije uspio nametnuti na sredini terena. On po običaju istrči svoje, ali trenutno sva kreacija u veznom redu ovisi o Rogu, koji je opet bio rastrčan, ali nije imao neki potez kojim bi direktno ugrozio protivnička vrata.

Zaključaka se nakon ove utakmice može izvući mnogo. Prije svega, možda ovaj sustav s trojicom u zadnjoj liniji ne bi trebalo forsirati protiv slabijih protivnika. A ako ga se već igra, onda doprinos bočnih igrača u ofenzivi mora biti puno veći nego je to bio slučaj s Ibriksom i Rugaševićem ovoga puta. Imali smo sličan primjer s Hajdukom u Zadru, gdje su pri istom sistemu Kouassi i Vršajević bili toliko ofenzivni da je skoro svaki napad 'bijelih' išao preko njih. Ovdje kod Splita to nije bio slučaj, najozbiljiji je s desne strane bio oštar pokušaj Jukića, koji je ušao s klupe, a sve ostalo bitno najčešće se događalo u trokutu Rog-Roce-Cikalleshi, no nije baš lako ovakvog protivnika probiti kroz sredinu.

Notirajmo još i to da je Ante Čačić na klupi Belupa debitirao pojedom, dok se Elvis Scorija još ranije vratio komentiranju utakmica preko televizije, što je vjerojatno puno ugodnije nego 'razbijati glavu' kako sa slabim Belupom doći do tri boga protiv jačeg Splita. Vjerojatno su domaći igrači zaigrali s toliko želje i zbog toga da se dokažu novom treneru, no to nije nikakva utjeha gostima iz Parka mladeži, koji su uoči sezone bili uvjereni da će se nositi barem rame uz rame s Rijekom, a suočavaju se s činjenicom da nemaju rješenja za gostovanja protiv momčadi poput Zagreba ili Belupa... 'Crveni' se polako moraju pomiriti s činjenicom da će u prvenstvu završiti otprilike negdje kao i prošle sezone, a ostaje im Kup kao mogućnost za novi veliki iskorak. . 

Vaša reakcija na temu