Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Split napokon agresivan, Vulić spasio Ibriksa od Anasova ringišpila
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

Split napokon agresivan, Vulić spasio Ibriksa od Anasova ringišpila

Kvesić se na velika vrata vratio u momčad, pokazao je da može biti od velike koristi

Split je u Parku mladeži odigrao s Rijekom 1:1 u atipičnoj utakmici za 'crvene'. Do sada smo ih navikli gledati u anemičnom izdanju, a ovoga puta izašli su na teren agresivni, borbeni i odlučni da nešto naprave, te su na kraju zasluženo došli do boda.

Ovo je Splitu deseti susret u nizu bez pobjede, ali za prikazano u 90 minuta kontra Kekova sastava zaslužuju puno bolju ocjenu nego u prethodnim susretima, iako je opet bilo problema u pojedinim fazama utakmice.

Ključan potez povukao je trener Zoran Vulić u 23. minuti, kada je iz igre povukao Ibriksa, a uveo Kvesića. U početnoj fazi susreta Anas Sharbini je radio dar-mar po lijevom krilu, driblao, asistirao i pucao (bravo za obranu Zagorca!), a Ibriks se nije snašao u tom njegovom 'ringišpilu'. Izmjenom je Vulić dobio dvostruku korist, Radotića je iz sredine maknuo na beka, a ušao je lagani Kvesić, koji je možda i najbolje od 'crvenih' kontrolirao loptu po izuzetno teškom terenu.

Da se razumijemo, raspoloženi Anas je i kasnije imao dvije-tri dobre akcije, ali mu se ni blizu nije ostavljalo toliko prostora kao u početnoj fazi utakmice. A Kvesić je junak Splitova remija, strijelac gola za vodstvo u 27. minuti, kada je sjajnim prizemnim udarcem zatresao mrežu nakon asistencije Bellea.

Kvesić je u nastavku još dva puta izludio goste. Najprije je jednu akciju okončao udarcem sa 17 metara, nakon koje je tražio igranje rukom protivničkog braniča, a u finišu susreta je povaljao trojicu riječkih braniča, pa tukao u blok, kada se činilo da može i asistirati. Sve u svemu, Kvesić se na velika vrata vratio u momčad. Igrač koji je od dolaska Roga potpuno pao u drugi plan (slični su to tipovi igrača) pokazao je da može biti Vuliću od velike koristi i Splitov trener reakcijom usred prvoga dijela preokrenuo je odnos snaga na terenu.

Do Splitova vodstva u prvom planu bio je sudac Dalibor Mlakar, koji kotira kao antitalent, ali svejedno brodi prvoligaškim vodama. Šira javnost najbolje ga je upoznala nakon dvoboja Slaven Belupa i Hajduka, kada je isključio trenera Igora Tudora, koji je potom dobio rekordnu kaznu od šest utakmica zabrane vođenja momčadi. Mlakar je tada napravio niz pogrešaka, a najveća je bila što je kraj označio nekoliko minuta prije nego je pokazana sudačka nadoknada na semaforčiću, čime je prekršio propise.

U Parku mladeži je glavni sudac najprije previdio prekršaj Leovca na Cikalleshiju za jedanaesterac u 15. minuti, a potom je, želeći valjda kompenzirati, četiri minute kasnije kaznio Jugovića žutim za simuliranje, kada je mogao svirati penal za Rijeku.

Momčad s Kantride dobila je najstrožu kaznu u 26. minuti, kada je rukom igrao Glavina, a Balaj je pucao visoko preko gola. Rijekin Albanac tako je krenuo stopama Cikalleshija, koji je u ovoj sezoni u Parku mladeži promašivao s bijele točke kontra Zagreba i Istre.

Balaj se ipak upisao u strijelce, pogodio je u nastavku glavom za 1:1, a do kraja je Rijeka pokušavala zabiti i drugi gol, no Split je ovoga puta na pravi način odgovorio, pa je bilo prilika na obje strane.

Notirajmo i to da se u momčad vratio Henri Belle, koji je tako napokon mogao pričao i na terenu. Nije izgledao loše, kao ni ostali povratnici u momčad, pri čemu prvenstveno mislimo na Rugaševića, pa i borbenog Vidovića. Utakmica je bila zanimljiva za gledanje, a po kišnom i hladnom vremenu okupio se rekordno mali broj gledatelja.

Na tribinama nije bilo ni splitskog barbira Vlade Akelića, poznatog i po tome što zatvara radnju kad 'crveni' imaju utakmicu, a nije mu problem ni u ranu zoru ispraćati momčad na autobus uoči priprema ili poviriti trening. Kad smo vidjeli da njegovo uobičajeno mjesto zjapi prazno nazvali smo ga...

- Je, ovo mi je prva propuštena utakmica od kada je Split ušao u Prvu ligu. Napala me fibra, steglo grlo, pod antibioticima sam i slušam prikjenos Marka Miličića na Radio Splitu – javio nam se.

Netko je rekao da je pravih Splitovih fanova toliko da ih većinu već znamo poimenice, no barbir Vlade je ipak poseban i zaslužuje da ga kad je ovako gripozan prime u ono malo natkrivene lože, pokriju ga dekom i skuvaju mu čaj. Jer šteta je bilo propustiti baš ovu utakmicu, kad je Split izgledao kao momčad koja ima glavu i rep, odlučna doći do bod(ov)a protiv jake Rijeke.

Naravno da ovaj susret ipak ulijeva optimizam, za razliku od onoga u Osijeku. U idućem kolu Split igra protiv Dinama i baš će biti zanimljivo vidjeti za kojim će rješenjima posegnuti trener Vulić jer su se sad sigurno Kvesić i Belle, pa i Radotić i Rugašević pokazali odlučnima nametnuti za minutažu u nekim budućim susretima. Očekuje se veći doprinos od Cikalleshija, pa i Glavine, ovaj Split ima prostor za napredak i jako je bitno da se ne uvuče u 'opasnu zonu'. Eto, Osijek je osvojio bod protiv Dinama, ali Zadar se nije približio jer je poražen na svom terenu od Zagreba. Nakon Gradskog vrta sve je za splitovce izgledalo crno, ali predstava protiv Rijeke ipak ulijeva određenu dozu optimizma pred naredne susrete.        

Vaša reakcija na temu