Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bruno Karadža DUPLIN OSVRT: Stipica je pogriješio, ali samo je Said razočarao
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Stipica je pogriješio, ali samo je Said razočarao

Vlašić je mozak ove ekipe, a Erceg se ima zašto osjećati liderom

Hajduk je na Poljudu remizirao s Evertonom (1:1), ali odigrao je mušku, junačku utakmicu, gdje je u paklenoj atmosferi u prvih 45 minuta obavio pola posla i stigao do željenog vodstva bez primljenog gola.

Carrillovoj momčadi svaka čast za ulazak u susret, mozak svih napada 'bijelih' bio je Nikola Vlašić koji je odradio još jednu besprijekornu utakmicu, s lakoćom je izlazio na kraj s protivničkim čuvarima, te zajedno s Antom Ercegom čini najubojitiji tandem 'bijelih' koji na sto muka stavlja čak i skupu momčad Premiershipa.

Taj agresivan, ofenzivni pristup, mogao je 'bijelima' već u šestoj minuti donijeti kazneni udarac nakon što je Pickford srušio Ercega, ali prethodno je označeno nepostojeće zaleđe. Hajduk je, kasnije će pokazati snimka, oštećen.

Da ga je zlatna ribica posjetila nakon povratka iz Red Bulla i upitala kada bi želio postići svoj prvijenac za Hajduk, Josip Radošević vjerojatno bi odgovorio: 'U ključnoj utakmici za prolaz u Europsku ligu'. Ne bi ni dodavao da to bude pri kraju prvog dijela ili eurogol najskupljem vrataru Premiershipa sa 30 metara. Scenarij je bio baš kao iz bajke, Radošević je u toj 43. minuti postigao rijetko viđen pogodak. Bio je to top, eurogol koji je cijeli stadion digao na noge. Hajduk je poveo sa 1:0, a publika je u transu pjevala i nakon što je sudac odsvirao kraj prvog poluvremena. 

Na žalost ta najljepša bajka potrajala je do par sekundi nakon početka nastavka. Sigurdsson je presjekao jedno dodavanje Hamze pa opalio sa 40 metara, a na opće iznenađenje lopta je završila u mreži za 1:1. Dante Stipica nije bio spreman na ovakav pokušaj i morat će se još dugo nositi s tim da će povijest pamtiti dvoboj protiv Evertona po ovom nesvakidašnjem pogotku. Ako postoji sumnja, pitajte Zlatka Runju, koji je prije i kasnije čuda mogao činiti, ali je dan danas prva asocijacija na spomen njegova imena - Roma.

Stipica je u obje utakmice skinuo po jedan zicer Rooneyju, bio je briljantan u situacijama jedan na jedan, ali ovdje je definitivno loše reagirao. Dozvolio je da ga protivnik iznenadi rijetko viđenim lobom, nije se dovoljno brzo stigao vratiti prema gol-liniji. Možemo i okrenuti priču pa reći da je Sigurdsson pokazao zašto vrijedi 45 milijuna eura, ali jednostavno tako ne razmišljamo. Svaka čast islandskom majstoru, no ovaj pogodak ide na dušu vrataru 'bijelih'. Dante je pogriješio, no potpuno je razočarao - Said.

U 64. minuti Erceg je izborio jedanaesterac, a Said je odmah uzeo loptu i dao svima do znanja: 'Ja izvodim'. Moram priznati da me iznenadila izjava Joana Carrilla da kod njega jedanaesterac puca igrač koji se u tom trenutno najbolje osjeća. To svakako otvara prostor egoizmu, samoisticanju, te pobjedi onog bezobraznijeg, a možda i ne najkvalitetnijeg izvođača. Erceg je sve ovo već prošao u Splita, gdje je Henri Belle imao sličnih ispada, otimanja lopte kod izvođenja.

Da se razumijemo, Erceg se s punim pravom ima zašto osjećati liderom ovog Hajduka, zabija ključne golove, dobitnik je trofeja 'Hajdučko srce', izborio je jedanaesterac (zapravo dva, ali jedan je suđen), a onda nije dobio priliku staviti šlag na tortu jer je Said htio slavu za sebe. U redu, Pickford je obranio, ali Said je još imao potrebu i odreagirati prema dijelu publike kojemu se sve to skupa nije svidjelo. Ponovimo, Stipica je kod gola pogriješio, ali Said je baš razočarao. Kasnije se ispričao, ali neka usput i pogleda kako je postigao svoj prvi hat-trick karijere Rudeša - pa sve mu je Erceg servirao.

Da struka po ovom pitanju ima ikakvu strategiju najlogičniji izvođač bi bio Nikola Vlašić. On igra sjajno, dobar je izvođač, a i cijena bi mu s golovima, pa makar oni bili s bijele točke, još više rasla. Ako sumnjate, sjetite se Nikole Kalinića koji još uvijek drži rekord s transferom od 7,5 milijuna eura u Blackburn, a puno golova za Hajduk je dao baš s bijele točke.

Priču eliminacije od Evertona zaključimo činjenicom da se Hajduk dobro suprotstavio favoriziranom protivniku. 'Bijeli' su igrali borbeno, hajdučki, kako smo priželjkivali, a publika je bila na najvišoj razini, igralo se baš u nezaboravnom ambijentu. U nastavku sezone 'bijeli' se mogu u potpunosti skoncentrirati na domaće obaveze, gdje će se, vjerujemo, ova momčad do samog kraja boriti za trofeje. Jer za to potencijal definitivno ima.  

Vaša reakcija na temu