Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: hajduk.hr DUPLIN OSVRT: Varaždinci su skandirali 'Cigani, Cigani', ali treba se priviknuti na poštenije suđenje s VAR-om
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Varaždinci su skandirali 'Cigani, Cigani', ali treba se priviknuti na poštenije suđenje s VAR-om

Nije li isključivo VAR svirnuo sva tri jedanaesterca za Hajduk

Hajduk je pobijedio Varaždin (3:0) u utakmici koja će u povijesti ostati upisana kao prvi službeni susret 'bijelih' u kojemu je korištena VAR-tehnologija.

I upravo je VAR bio u centru pozornosti sa četiri ključne odluke, među kojima su tri dosuđena jedanaesterca za Hajduk i poništen pogodak 'bijelih'. Glavni sudac Tihomir Pejin niti jednom ne bi pokazao na bijelu točku da nije bilo reakcije VAR-suca Igora Pajača, a 'bijeli' bi vodili golom Eduoka iz zaleđa. Uvođenjem VAR-a definitivno počinje nova era domaćeg nogometa, golovi iz zaleđa odlaze u povijest, a publika se mora priviknuti na višeminutne prekide i iščekivanje odluke nakon pregledavanja snimke.

U Varaždinu sve skupa nisu dobro podnijeli, nakon što je glavni sudac treći put pokazao na bijelu točku u korist Hajduka s tribina se skandiralo 'Cigani, Cigani', a u potpunosti se slažemo s konstatacijom trenera Igora Tudora kako će VAR sigurno pomoći boljim ekipama. Naravno da momčad koja prebaci igru na protivničku polovicu, u njihov šesnaesterac, ima prednost jer nova tehnologija otklanja mogućnost nedosuđenog igranja rukom, a umjesto slobodnog sudačkog uvjerenja ide pregledavanje snimke. 

U ovoj utakmici sve je to išlo na ruku Hajduku jer je momčad trenera Tudora od prve sekunde zagospodarila terenom i kreirala opasne situacije pred protivničkim golom. 'Iz aviona' se vidjelo da je to igra mačke i miša, pravo je čudo što su sve promašili 'bijeli' do vodstva (Eduokov zicer, Caktašev jedanaesterac), a poveli su u 42. minuti iz zanimljive akcije, gdje je Jradi izveo korner za Tahiraja pa mu prošao iza leđa, opet primio loptu, namjestio se na udarac i - pogodio.

Što se tiče nove momčadi Hajduka, premijera je bila vrlo dobra, ali Lokomotiva će u sljedećem kolu biti puno bolji pokazatelj dometa 'bijelih'.

No, jednostavno svaka priča varaždinskog susreta ostaje u sjeni VAR-a, čak se nije puno raspravljalo ni o situaciji kad je Eduok uzeo loptu želeći izvesti drugi jedanaesterac. Daleko je to bilo od one svađe Saida i Ercega protiv Evertona, ovdje je Samuel mislio da je njega red nakon Caktaševa promašaja, a Mijo je ipak autoritet broj jedan u momčadi i pucat će dok god ima želje i samopuzdanja. Promašaj će se tu i tamo dogoditi, ovaj prvi u Varaždinu nije bio skup.

Zaključimo na kraju: VAR je za Hajduk u HNL-u super, očekujemo da će broj pogrešaka na štetu 'bijelih' biti sveden na minimum, a slučajevi poput 'Vrsaljkove banane' ostati dio mračne prošlosti Močvare. Eto, i Željko Kopić bi imao upisan Kup s Hajdukom da je odlučivala napredna tehnologija. Ako smo i preoptimistični, neka, Varaždin nam je dao podlogu da to budemo, nije li isključivo VAR svirnuo sva tri jedanaesterca za Hajduk!?

   

Vaša reakcija na temu