Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dražen Biljak DUPLIN OSVRT: Zašto Grad časti HNK Split s nepovratnih 40 milijuna kuna godišnje, a za Hajduk nema ni milijun?
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Zašto Grad časti HNK Split s nepovratnih 40 milijuna kuna godišnje, a za Hajduk nema ni milijun?

Puno će otvorenih ptanja dočekati novu gradsku upravu

Sinoćnja predstava Hajduka i Splita (5:2) bila je prava poslastica za publiku. Škarice i asistencija Tome Bašića, efikasni Erceg, Ohandza i Said, sjajni Vlašić, rastrčani i neugodni Tomičić, Ugrina i Pešić, natjerali su gledatelje da po prohladnom i vjetrovitom vremenu zagriju dlanove.

Ova poljudska predstava koštala je društvo iz Banovine - nula kuna. Grad Split Hajduku daje milijun kuna za omladinsku školu, i to ne svake godine, a u trenutku kada je Gradsko vijeće izglasalo da će biti jamac za kredit od 30 milijuna kuna, sva sila dušebrižnika se podigla 'na sve četiri' od straha da 'bijeli' neće uspjeti vratiti kredit, čime bi toliki novac poreznih obveznika otišao za potrebe spašavanja splitskog kluba. Danas je situacija da Hajduk taj dug Gradu vraća s kamatama. Sporo, ali ga vraća...

Kako to da nitko nema problem s tim što Grad Split za HNK Split godišnje izdvaja preko 40 milijuna kuna? I to nepovratno. Dobili smo nakon Frljićeve predstave brojne pozive o zapošljavanju 'po babi i stričevima' u HNK, glumcima koji nisu u nikakvim podjelama, a uredno primaju plaću, ulascima antisluhista u Zbor preko reda... Nisam dovoljno upućen u tamošnja zbivanja, ali ako je i dio onoga što nam je rečeno točan (a izvor su ljudi iz HNK), onda je splitski sport mila majka prema uhljebljivanju u kazalištu, gdje je prihod ipak siguran, s obzirom da su na gradskoj sisi.

Da ne ostanem samo na Hajduku, zgodan primjer je KK Split, koji je ove sezone bio istinski hit u gradu, a dvorana puna u nezaboravnoj atmosferi. Klubu s Gripa je Grad osigurao 4,2 milijuna kuna godišnje u periodu od četiri godine, što mu je omogućilo da preživi i sanira dugove. U ovom trenutku je KK Split sportski klub koji troši najviše proračunskog novca, ali pitanje je što će biti s košarkašima kad taj ugovor istekne?

Sva će ta otvorena pitanja dočekati novog gradonačelnika. Hajdukov kredit će mu biti 'vruć krumpir' već pet mjeseci nakon imenovanja jer, kako sada stvari stoje, nema više mogućnosti prolongiranja, a nakon prve godine mandata će odlučivati o KK Split.

Da se razumijemo, Hajduk kao dioničko društvo nema pravo od Grada dobiti kapitalnu potporu koja bi mu osigurala poziciju na tržištu. Ali ima odriješene ruke da mu osigura barem 3 ili 5 milijuna kuna na osnovu omladinskog pogona ili za održavanje infrastrukture. 

U krajnjoj liniji, je li ispravno da dva najveća kluba splitskog sporta, što Hajduk i KK Split jesu, imaju u godini zajedno 5,2 milijuna kuna (imat će bitno manje kad košarkašima istekne ugovor), a HNK Split će u četverogodišnjem mandatu nepovratno potrošiti 160 milijuna kuna. I još vikati da im je malo.

Vaša reakcija na temu