Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Može li današnji Hajduk uništiti Mamićev san o osvajanju prvenstva bez poraza?
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

Može li današnji Hajduk uništiti Mamićev san o osvajanju prvenstva bez poraza?

Taj uspjeh nikad nitko nije ponovio, ali upravo ove sezone Dinamo najozbiljnije prijeti...

Subotnji derbi Hajduka i Dinama nosi u sebi još jednu posebnu priču jer 'bijeli' su jedna od rijetkih momčadi koja može nanijeti prvi poraz lideru prvenstva do kraja sezone. Još jesenas je u Parku mladeži Zdravko Mamić izjavio da razmišlja o osvajanju prvenstva bez poraza, što nikome u domaćim okvirima nije uspjelo, osim onoj povijesnoj Hajdukovoj generaciji iz 1950. godine.

Tada je Hajduk zbog radova na Starom placu cijeli prvi dio sezone igrao u gostima, a drugi na domaćem terenu i od tog vremena datira ona uzrečica da se gost može pozdraviti s bodovima već kod Klisa. Slavna jedanaestorica Beara, Kokeza, Broketa, Luštica, Katnić, Radovniković, Arapović, Krstulović, Vukas, Matošić, Vidjak trijumfirala je sa 2:1 protiv Crvene zvezde u susretu uoči kojega je osnovana Torcida.

Taj uspjeh nikad nitko nije ponovio, ali upravo ove sezone Dinamo prijeti kao nikada. U ovoj i ovakvoj ligi, zapravo i ne vidimo gdje momčad iz Maksimira može biti poražena osim na Poljudu. Eventualno u Parku mladeži.

Čast Igoru Križariću, koji je dosudio sporan jedanaesterac za Lokomotivu, te (možda još spornije) poništio Rijeci gol za vodstvo, ali trofej 'naj-slijepac' kola sigurno pripada pomoćniku Saši Fegešu s utakmice Dinamo – Zagreb, koji je jedini na stadionu vidio zaleđe, u trenutku kada Dinamov igrač vraća loptu pred svoja vrata, a k tome ionako Zagrebov napadač nije bio u nedozvoljenom položaju.

Dinamo je ionako kvalitetniji od Zagreba, a kad još ima i 'dvanaestog igrača' onda se doima nepobjedivim. Hajdukov 'dvanaesti igrač' poduzima sve kako bi promijenio okolnosti u hrvatskom nogometu, no, generalno se ništa bitno još uvijek nije promijenilo. Mamić je i dalje šef Dinama i HNS-a, Lokomotiva nastavlja u 1. HNL odgajati igrače za Dinamo, a Rijekin Mišković kao 'dobar prijatelj' sjedi, šuti i prihvaća da njegova 'lijepa riječka priča' nikad neće otići dalje od drugog mjesta.

Sad je glasan Kek, koji teško podnosi nepravdu i baš će biti zanimljivo vidjeti kakva će biti reakcija na njegovu izjavu 'znao sam što će se dogoditi nakon nedjeljnih rezultata'. Dok god iza trenera Rijeke ne stane i vodstvo kluba, ova izjava je u skladu s onom Ćirinom 'sine, prdnuo si pod Himalaju' i naravno da nitko ne vjeruje da momčad koja je izgrađena u dogovoru s Dinamom, od kojega su dobili ključne igrače za uspon, preko noći može postati njihov ljuti rival.

Pišemo o Rijeci jer ona objektivno ima kvalitet da u četiri prvenstvene utakmice barem jednom može dobiti Dinamo. U ovom prvenstvu teško je za očekivati iznenađenja poput onih iz prošle sezone, kada je Osijek ključne bodove spasa osvojio neočekivanim trijumfima nad Dinamom i Lokomotivom, pogotovo ako se Mamić zainati da želi titulu bez poraza. Dinamo je i igrački najjači, a uz 'poguranac' kakav je imao i protiv Zagreba uistinu postaje nedodirljiv.

Gledajući prethodne derbije Hajduka i Dinama, lako je zaključiti da su gosti favoriti i u ovom susretu, no 'bijeli' imaju dovoljno motiva za pobjedu, a najveći je sigurno uništenje Mamićeva sna o tituli bez poraza. I to u okolnostima nogometnog rata za ravnopravan tretman svih klubova u hrvatskom nogometu, koji je traje već dugo, a kulminirao je neodigravanjem derbija u Maksimiru i prosvjedom 30.000 navijača na Rivi.  

Vaša reakcija na temu