Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dražen Biljak DUPLIN OSVRT: Hajduk je zasluženo svladao Rudeš, a očekivanja treba prilagoditi realnom stanju
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Hajduk je zasluženo svladao Rudeš, a očekivanja treba prilagoditi realnom stanju

Tijekom sezone su otišli Vlašić, Erceg i Ohandza, ozlijedio se Futacs, izostanak te četvorice bi osjetile i jače momčadi od 'bijelih'

Hajduk je teško, ali zasluženo došao do pobjede nad Rudešom (1:0). Gol odluke pao je u 52. minuti, u najljepšoj akciji utakmice, kada je Fomitschow desnom nogom dodao za Saida, ovaj se ogradio, primio loptu, te idealno dodao u prostor za pravovremeno utrčalog Gyurcsa. Mađar je iskosa s lijeve strane naciljao suprotni kut i - tri boda su ostala u Splitu.

Bilo je to uglavnom sve vrijedno spomena jer bio je ovo susret s malo prilika i puno pogrešaka, u kojemu gosti niti jednom nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti vratara Leticu. Pomalo je iznenadio njihov trener Dinko Jeličić, koji kao da nije ni pogledao snimku jesenskog poljudskog dvoboja, te je na klupi ostavio brzonogog Turčina, a u nastavku je mijenjao svog najboljeg strijelca Budimira. Oba ta poteza, koja su bila dobra za Hajduk, kasnije je objasnio činjenicom da za tri dana igra protiv Cibalije, te da mu je taj susret važniji.

Mnogi navijači Hajduka otišli su s Poljuda razočarani igrom, bez obzira na osvojena tri boda. No, ovdje se moramo zaustaviti jer jako je važno s kakvim tko očekivanjima uopće dolazi na Poljud. 'Bijeli' su tijekom ove sezone najprije prodali Vlašića, potom Ercega, a nedavno Ohandzu. Sva ta tri transfera bila su u datom trenutku opravdana jer je Niksijeva prodaja bila rekordna u povijesti kluba (8,7 milijuna eura), s obzirom na Ercegovih 28 godina i želju za odlaskom 1,8 milijuna dolara izgledalo je kao dobra zarada, dok je Ohandzi za dva i pol mjeseca isticao ugovor pa se činilo bolje ostvariti 1,2 milijuna eura čistog prihoda, nego zadržati nezadovoljnog igrača koji će otići za nula kuna. Sve prethodno navedeno stoji, ali ostaje i činjenica da momčad više nema Vlašića, Ercega i Ohandzu, te da je još od ljeta izvan stroja Futacs. Izostanak takvih igrača osjetile bi i momčadi s jačim kadrom od Hajdukova, pa stoga očekivanja treba prilagoditi realnom stanju.

A ono kaže da je i Almeida više 'aut' nego 'in' te da svakako ne može igrati od početka. Trener Kopić nije imao puno izbora, ako je želio zadržati isti sustav (a želio je), bilo je jasno da će Said u špicu, Gyurcso na jedno krilo, a upitnik je bio tko će na drugo.

Dakle, naša očekivanja bila su da će to biti ravnopravan dvoboj, a nadali smo se Hajdukovoj pobjedi. I tako će biti do kraja sezone jer ovaj Hajduk realno mora protiv svakoga 'ispišati krv' za trijumf, a logično je da se, kao i svi navijači, nadamo bodovima. Tako će biti i protiv Istre, a pogotovo u polufinalu Kupa kontra Lokomotive. Sve će to biti ravnopravni susreti u kojima će nijanse prevagnuti na jednu ili drugu stranu.

U ovom susretu protiv Rudeša smo svakako puno više očekivali od trojca u veznom redu Radošević-Caktaš-Hamza, a zadovoljili su igrači koji inače često budu na meti kritika. Savvas je više nego korektno odigrao desnog stopera, a u 87. minuti još jednom pokazao kako mu je čitanje igre jača strana, kada je oduzeo loptu i povukao kontranapad. Josip Juranović je, pak, bio stalno rastrčan, raspucan, aktivan, a publiku je natjerao na aplauz sjajnim šprintom i oduzimanjem lopte u 65. minuti, kada je ispravio pogrešku Fomitschowa.

Postavljanje Franka Kovačevića u prvih jedanaest bilo je iznenađenje za sve koji su jesenas pratili Hajduk II, gdje se ovaj nije najbolje snašao, ostao je bez pogotka i gotovo pa redovito počinjao s klupe. No, u prvenstvenom debiju se mladi prvotimac 'bijelih' predstavio u boljem svjetlu, najbolju akciju odigrao je u 43. minuti kada se lažnjakom oslobodio čuvara pa proigrao Caktaša, a publika ga je kod zamjene ispratila s pljeskom. Mogao se i upisati u strijelce, ali nije se dobro snašao u 28. minuti, kada je Caktaš opalio iz daljine, a vratar Rudeša odbio loptu točno njemu u noge.

Svoj drugi nastup u bijelom dresu upisao je Michele Šego, koji je po ulasku s klupe također imao priliku upisati se u strijelce, ali se u 78. minuti nije odlučio na udarac iz voleja, već na pokušaj aistencije. Njemu su ovo bile prve seniorske službene minute na Poljudu, što je dragocjeno iskustvo za napadača koji je 2000. godište. 

Priču ove utakmice zaključimo konstatacijom da je Hajduk pobijedio, što je jako bitno za ozračje nakon poraza od Slaven Belupa, a deset dana prije Lokomotive. Vjerujemo i nadamo se da će 'bijeli' u Kupu 'izrudariti' pobjedu, a do tada osvojiti tri boda protiv Istre. Dakako, u još jednoj tvrdoj i teškoj utakmici... 

  

Vaša reakcija na temu