Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Francois Vitali: Hajduk je velik klub, za mene ogroman izazov, a čast mi je raditi s Gattusom!

Francois Vitali: Hajduk je velik klub, za mene ogroman izazov, a čast mi je raditi s Gattusom!

'Moj cilj je što prije shvatiti kako funkcionira klub, prva momčad i Akademija'

Sedam dana nakon što je službeno postao sportski direktor Hajduka, Francois Vitali predstavljen je na Poljudu. Točnije rečeno, Francuz je postao 'direktor nogometnih operacija'.

- Zadovoljstvo mi je predstaviti našeg novog direktora nogometnih operacija. Potpisali smo s njim trogodišnji ugovor. Ima dugogodišnje iskustvo. Bio je voditelj skauta, radio je i vodio u Akademiji, bio je i sportski direktor. Ima 25 godina iskustva. Jedna stvar koja je bila bitna meni, a razgovore smo započeli krajem osmog mjeseca, predstavljali smo mu ideje iz strategije, razvoj mladih igrača. On je rekao da postoje dvije stvari, postoje razvojna platforma ili nogometni klub. To su dvije različite stvari. Mi smo nogometni klub. Prioritet će uvijek biti pobjeđivati, ali uz to omogućiti tranziciju mladih igrača. Strategija kluba je jednostavna. Pobjeđivati, razvijati se i biti samoodrživ u svim komponentama kluba. Imamo dosta kvalitetnu situaciju u prvoj momčadi. Momčad je pokazala visoku koheziju. Na poziciji smo na kojoj želimo biti. Jako nam je bitno da postoji mir u prvoj momčadi i mir u klubu. Osnovni kratkoročni plan kluba je da u skladu s našim mogućnostima na zimu dovedemo nekoliko kvalitetnih igrača. Moramo propitati i razmisliti kakva nam je suradnja s klubovima partnerima. To bi trebali unaprijediti. Moramo razviti i skauting za dovođenje mladih igrača. Dugoročnu strategiju ćemo naknadno prezentirati, do kraja ove godine - rekao je predsjednik Hajduka Ivan Bilić, a na pitanje što je pričao s Gennarom Gattusom odgovorio je:

- Ne bih pretjerano ulazio u detalje. Razgovor je bio dobar. Ono što je on rekao, svatko bi trebao raditi svoj posao. On svoj radi jako kvalitetno. Prenio sam mu potporu kluba koju on ima. Situacija je takva da nam je jako bitno da vlada mir. Trener i momčad su jako kvalitetno reagirali i u kup utakmici. 

Rekli ste da klubu treba mir, ali proteklih dana to nije bio slučaj. Bilo je dosta neistina proteklih dana. Koliko je trajao sastanak vas i Gattusa i kako ste izgladili oštre strelice? Je li bilo gluhih telefona?

- Sastanak je trajao par sati. Bio je pozitivan. Ne bih ulazio u detalje što je rečeno. To neće pomoći u održavanju mira. Svi smo govorili u emotivnom stanju. To je jako bitno za naglasiti. Dio sastanka koji me najviše radovao je da je trener iznimno fokusiran na momčad. Jako je podigao timski duh. Momčad je iznimno spremna. 

Jeste li pripremali smjenu Kalinića s obzirom da ste s Vitalijem pričali krajem kolovoza?

- Ne bih ulazio u drugi dio pitanja. Nije mi namjera pričati o bivšem sportskom direktoru. Prošli put sam rekao da smo tražili profesionalce koji bi mogli popuniti funkciju člana uprave za sport.

Kako ste izabrali gospodina Vitalija, je li bilo drugih kandidata?

- Sudjelovala je jedna bitna osoba iz sportske komisije, ali sam ga odabrao ja. Bilo je i drugih kandidata, a neki od njih su u budućnosti kandidati za člana uprave za sport. 

Može li Hajduk obnoviti suradnju s Dugopoljem?

- Nismo to planirali. Nemamo nikakvih planova. Nismo to uzimali u obzir. Dugopolje je izrazilo želju, ali trenutno nemamo suradnju. Lani smo imali suradnju s NK Solinom, ali ta suradnja nije bila najkvalitetnija. 

Hoće li sportski direktor pratiti Dalmaciju i ovo podneblje?

- Nadam se da hoće. Naša Akademija već i sada ima dosta razgrađenu mrežu tog tržišta. Dalmacija i Hercegovina su nama povijesno bitna područja. On još mora odraditi razgovore sa svim bitnim članovima Akademije. Nismo pričali o tome, ali vjerujem da ćemo kao klub ostati vjerni tom tržištu. 

Je li vam novi sportski direktor iznio svoju viziju, koji je njegov program i je li on sada dio uprave?

- Prezentirao je svoj program koji je gradio u niz prošlih klubova. Dosta puno komponenti tog programa su nama bitne. Puno se toga bazira na skautingu. Mora prvo analizirati situaciju. Akademija radi dobro, kao i prva momčad. Ne znači da će napraviti puno promjena, ali nešto će mijenjati. Bitno je da ima jako kvalitetan odnos s francuskim, belgijskim i engleskim tržištem. Ti kontakti su nam jako bitni. Direktor nogometnih operacija, zbog toga što ima UEFA B licencu. Sportski direktor u Hrvatskoj može biti netko tko ima Pro licencu.

Koliki je pritisak da se na zimu nekoga od igrača proda?

- Ostaje nam cilj da prodamo jednog-dva igrača kojeg smo trebali već prodati. Za jednog igrača su pregovori su već započeli. Postoji mogućnost da se transfer ostvari van roka kao što je bio slučaj s Biukom i Vuškovićem. Postoji interes za niz naših mladih igrača. Ali, sigurno da je izlazni transfer nešto što će biti cilj novog direktora. 

Hoće li novi sportski direktor imati sredstva za pojačanja?

- Za ovu godinu je budžet lagano povećan. Morat ćemo početi proces budžetiranja za 2025. Naša je namjera da budžet ostane na razinama. Najbolje je da sačekamo skupštinu. 

Potom je riječ dobio Francois Vitali. 

- Želim zahvaliti upravi i predsjedniku na prilici koju su mi pružili. Ovo je velik klub, za mene veliki izazov. Hrvatska je za mene vrlo važno mjesto za nogomet. Hajduk je klub s velikom tradicijom i fantastičnom atmosferom. Moj cilj je svoje iskustvo razmijeniti sa svim kolegama u klubu kako bi bili bolji. Ideja je kreirati pobjednički kolektiv. Sretan sam što sam dio ovog projekta. Moja vizija je totalno u skladu s planovima kluba. Napraviti samoodrživ klub, razvoj talenata kojih ima u ovom podneblju - rekao je Vitali, a na pitanje o mladim igračima odgovara:

- Kada sam bio u Lilleu osvojili smo ligu, igrali Ligu prvaka i otkrili smo problem s mladim igračima. Kada želiš pobjeđivati stalno treneru nije lako raditi rezultate i gurati mlade igrače. Odlučili smo kupiti klub u četvrtoj ligi kako bi razvijali mlade igrače. Hajduk mora pobjeđivati, razvijati igrače. Imali smo diskusiju s predsjednikom o tome. Rekao sam svoja dobra i loša iskustva o tome. 

Jeste li imali vremena vidjeti se s trenerom?

- Stigao sam jučer. Imali smo sastanak s trenerom. Čast mi je raditi s njim. Imao je veliku igračku karijeru. Može igračima prenijeti brojna iskustva. Svoju suradnju s njim vidim kao win-win situaciju. Moja ideja je pomoći mu, ali i on može meni sa svojim iskustvom. Čuo sam puno dobrih stvari o njemu. Mislim da će momčad s njim napredovati. Moj prvi dojam na sastanku s njim je vrlo dobar. 

Koji će biti vaši prvi koraci?

- Primijetio sam da u klubu ima puno ljudi. Moj cilj je što prije shvatiti kako funkcionira klub, prva momčad i Akademija. Jasno je da je najvažniji rezultat prve momčadi, ali isto tako je važna i Akademija. 

Dok ste bili u Lilleu bili ste fokusirani na Afriku. Hoće li to i sada biti slučaj?

- Nećemo biti fokusirani samo na Afriku. Belgija je vrlo blizu Lillea. Talenti su svugdje na svijetu, tako i u Africi, ali ima ih i u Južnoj Americi, Europi...Ideja je napraviti jaku skautsku mrežu. Vjerujem da Afrika mora biti dio ovog projekta, ali prvi cilj je Hrvatska. Povijest hrvatske nogometne reprezentacije pokazuje talent i kvalitetu. 

Što vas je motiviralo da prihvatite poziv Hajduka?

- I za nas u Francuskoj, Hajduk je veliki klub. Vrlo je uzbudljivo biti dio toga. Bili smo sretniji u dvobojima s Hrvatskom. To je svjetski vrh i indikator kvalitete u Hrvatskoj. Radio sam u Belgiji, sada ću u Hrvatskoj. Znatiželjan sam, a tako podižem svoj level. Pokušat ću naučiti i hrvatski.

Kako uskladiti strategiju i trenerove želje po pitanju novih igrača?

- Često sam bio u takvim situacijama. Takve odluke su krucijalne za klub. Nikad nije lako kada krene prijelazni rok, ali mislim da s dobrim radom prije smanjiš frustracije. Nikad nisam završio prijelazni rok bez frustracija. 

Što mislite o Francuskoj kao tržištu za nove igrače?

- Nisam za to da trebamo imati 20 igrača iz Francuske. To je dobro tržište. Brazilski igrači npr. mogu napraviti posebne stvari. 

Moufi i Diallo?

- Mislim da su dobri igrači. 

U Hrvatskoj ima dosta obitelji s prezimenom Vitali. Odakle je vaša?

- Dio moje obitelji je iz Italije, ali ja sam Francuz. 

Ima li neki mladi igrač kojeg ste zapazili dok ste bili u Francuskoj?

- Perišić je krenuo igrati ovdje. Bio je u Sochauxu. Dobar je bio i u Belgiji s Club Bruggeom. Znam i za Vuškovića. Kada sam bio u Troyesu, dio City grupe. Željeli smo ga, ali na kraju je otišao u Tottenham za ludu cifru. Obojica su dobri primjeri kvalitete Akademije. Znam i za Vlašića...Organizacija i skauting mora nam omogućiti da otkrijemo talentirane igrače odnekud. 

Jeste li pričali s Borom Primorcem?

- Nisam. Jasno je da je on poznat. Znam za njegovu karijeru. Bio je u Arsenalu s Wengerom. Vrlo sam znatiželjan da sa mnom podijeli svoja iskustva. 

U protekle tri godine smijenjeno je sedam trenera. Kakvo je vaše mišljenje o tome, kojom se logikom vodite kada mijenjate trenera i dovodite novog?

- Ja nisam Bog. Mi ćemo zajedno biti bogovi. Sretan sam s trenerom i ne želim razmišljati o idućem koraku i što će i kako biti. Hajduk ima trenera koji ima veliko igračko iskustvo, ali treneru nikad nije lako. Klub će napraviti dugoročnu strategiju. Ako izgubiš utakmicu u subotu, ne znači da moraš mijenjati strategiju. Manchester City nije odmah osvojio Ligu prvaka, ali su nastavili biti uz Guardiolu - zaključio je Vitali. 

Vaša reakcija na temu