Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU Dean Računica:  Iskreno i otvoreno, ovo je nemoguća priča!

INTERVJU Dean Računica: Iskreno i otvoreno, ovo je nemoguća priča!

Bio sam u jednom životu i praktički preko noći ušao u novi

Pamtit će 22. srpnja 2020. godine Dean Računica. Tog je dana kao pomoćnik Slavena Bilića s West Bromwich Albionom izborio ulazak u Premiership. Slavlje je potrajalo do dugo u noć. Bila je to prava poplava emocija kao kruna sjajne sezone u Championshipu. 

- Navijači su došli ispred stadiona, bilo je pravo ludilo, a onda smo mi iz stožera i igrači otišli u hotel gdje smo smješteni i proslavili ovaj uspjeh - javio nam se Računica nakon nevjerojatnog raspleta u Championshipu.

U posljednjem kolu u borbi za Premiership bili su WBA, Brentford i Fulham, a zanimljivo je da nitko od njih nije stigao do pobjede!

- Kada se pogleda finiš sezone, nakon našeg susreta s Blackburnom 11. srpnja je krenulo ludilo. Odigrali smo 1:1, a Brentford je nizao pobjede i stigao na dva boda zaostatka, a zatim i na bod. 

Brentford je imao niz od osam uzastopnih pobjeda, a nakon što je WBA poražen od Huddersfielda (2:1) imali su priliku skočiti na drugu poziciju remijem ili pobjedom protiv Stokea. Poraženi su 1:0 i WBA je uoči posljednjeg kola ostao na drugom mjestu.

- Imali su meč loptu. Mislio sam nakon poraza od Huddersfielda da su naše šanse za izravnim plasmanom male. No, kada je Stoke svladao Brentford to je bio osjećaj koji nisam mislio da ću ikada doživjeti. Taj dan smo imali trening, nismo gledali utakmicu. Slaven je otišao kući, a ja sam ostao u klubu i gledao zadnjih deset minuta. Šetao sam po kampu, nije bilo lako to proživljavati. 

Zvuči nevjerojatno da je Brentford nakon osam uzastopnih pobjeda na kraju doživio dva poraza. Nakon Stokea sinoć ih je svladao i Barnsley koji je tom pobjedom osigurao ostanak. No, to je draž Championshipa, zar ne? 

- Brentford je napravio strašnu seriju. Ali, činjenica je da pritisak ulaska u Premier ligu prvo slomio nas, a kasnije i njih. Nakon nastavka sezone sam se plašio Fulhama, ali Brentford je igrao kao da su Barcelona. Kada smo im dali meč loptu nisu je iskoristili. Nismo trebali ući u triler zadnje dvije utakmice, ali imali smo dosta nesreće. Protiv Blackburna smo do njihovog izjednačujućeg pogotka trebali voditi pet razlike. U ogled s Fulhamom smo ušli znajući da ne smijemo izgubiti. Da nas je Fulham pobijedio bili bi i oni u velikoj borbi za drugo mjesto. Jedini pravi naš kiks i najgora utakmica cijele sezone je Huddersfield. Bila je to naša prva meč lopta koju nismo iskoristili. Ova sinoćnja utakmica ulazi u anale. Tijek utakmice je išao na naš mlin, ali na kraju su nas šanse mogle koštati. Srećom, Brentford to opet nije iskoristio. 

Jeste li vi na klupi znali ostale rezultate?

- To je bilo posebno ludilo. Pred utakmicu, kada smo odredili sastav i kako ćemo igrati, pripremili plan B u eventualnom slučaju da sve krene nizbrdo. Dogovor je bio takav da ne želimo znati rezultate Brentforda i Fulhama koji je mogao u ludoj opciji biti drugi. Prvo poluvrijeme nismo komentirali druge utakmice. Računali smo da QPR mora pasti nakon pritiska u prvom poluvremenu. Onog trena kada smo zabili 2:1 i propustili dva-tri zicera i u 60. primili gol za 2:2, stvari su se promijenile. Postali smo nervozni i što se tiče ostalih rezultata. U tom trenutku ja sam više bio na vezi sa svojim analitičarima slušajući njihove upute kako se kreće rezultat na te dvije utakmice. Slaven nije znao rezultat, mi smo mu govorili 15 minuta prije kraja kada smo bili spremni prebaciti stopera u napad i staviti još jednog napadača. U tom trenutku Brentford je stajao 1:1, a mi smo željeli ući u totalni rizik. U nadoknadi vremena bili smo spremni napraviti očajničku izmjenu i uvesti još jednog napadača. No, baš u tom trenutku do mene je stigla informacija da je u Brentfordu 2:1. Ja sam mislio da je za Brentford i srušio mi se cijeli svijet. Ali, nekoliko sekundi potom netko iz stožera je povikao kako je Barnsley zabio. U tom trenutku totalno smo promijenili plan. Imali smo korner, a stopere smo vratili nazad bojeći se kontre. Znali smo da smo s 2:2 unutra, dok Brentford mora zabiti dva gola. Bilo je ludo i nezaboravno. Hvala dragom Bogu, ovo je božja ruka. Valjda je odredio da WBA mora ući u Premiership.

Je li sinoćnja večer jedna od najemotivnijih u vašem životu?

- Ja sam doživio izljeve emocije protekle subote nakon Stokea. Kada sam došao doma i sjeo, iz mene je sve izašlo vani, bio je to pravi izljev emocijal. Iskreno, nakon poraza u Huddersfieldu rijetko tko je vjerovao da Brentford neće to iskoristiti. Doživio sam emotivni šok. Sjedio sam kući sam, vraćaš u glavi kompletnu sezonu u kojoj si s Leedsom bio u bod-dva cijelu sezonu. Dvanaest mjeseci krvavog rada, posebne okolnosti. Sedam-osam mjeseci bez obitelji, zaključan dva mjeseca. Vraćaš cijelu retrospektivu kompletnog života, ne samo nogometnog. Nakon te subote sam mislio da to neću doživjeti zadnje kolo. Ali, je drukčiji osjećaj kada znaš da smo ušli u ligu. Ovo je za mene jedan od najslađih trenutaka u životu.

Teško je ne spomenuti i financijski aspekt ulaska u Premiership. Cifra od 200 milijuna funti garancija je klubovima iz Championshipa da mogu složiti konkurentnu ekipu za boj s najboljim klubovima.

-  Znamo svi koji je financijski ulog u Engleskoj za ekipe koje ulaze. Normalno da će uz taj iznos biti kudikamo lakše ostvariti cilj.

Imate dosta igrača na posudbi. Kakav je status Filipa Krovinovića?

- Filip mora riješiti situaciju s Benficom. To će se dogovarati na relaciji klub-klub. Na posudbi su Robinson iz Sheffielda, Diangana iz West Hama. Pereira je na posudbi iz Sportinga, trebao bi ostati. 

Je li opcija dolazak nekog hrvatskog igrača?

-  Razmišlja se o našim igračima, to nije upitno. Vidjet ćemo tko je dostupan. U ovom trenutku ne mogu ništa konkretno reći o toj temi, jer još uvijek nismo detaljnije pričali o idućoj sezoni.

Jeste li mogli zamisliti da ćete jednog dana doći do Premiershipa?

-  To je meni kao san. Bio sam u jednom životu i praktički preko noći ušao u novi život. Naravno, nogometno gledajući. Vodio sam klubove druge, treće i četvrte lige. Vodio sam samostalno Junak, Uskok, Primorac. Bio sam pomoćnik u Hajduku, Splitu. Bio sam pomoćnik u Turskoj, u Slovačkoj s Aljošom Asanovićem, Praženicom i Tomislavom Marićem. Prije dvije godine sam s Aljošom bio u Australiji, zatim smo obojica bili sa Slavenom Bilićem u Saudijskoj Arabija, a sad odjednom upadaš u nogometni NBA. Sjedit ću možda za mjesec dana, do, za mene najvećeg genijalca Pepa Guardiole. Tu su i Klopp, Ancelotti, svjetske veličine. Nisam svjestan situacije u kojoj se nalazim. Onog trena kada krenemo s pripremama ću postati svjestan. Ne govorim iz svoje vlastite perspektive, nego s obzirom na klubove u kojima sam radio. Iskreno i otvoreno, ovo je nemoguća priča. Tu sebe stavljam kao bajku koja je ispisana.

Ipak Slaven Bilić za vas je posebna priča i poveznica?

- Ništa toga ne bi bilo bez Slavena. Da nije bilo njega ne bih imao priliku. O tome ne treba puno pričati. Ne volim spominjati ljude koji su mi bitni, ali on je jedan od njih. Nevezano uz to što se znamo dugo. Onog trena kada je došao na posudbu u Šibenik sa 17 godina krenulo je veliko prijateljstvo koje traje i danas. Jednom prilikom je rekao kako ja nisam tu jer sam njegov dobar prijatelj, već jer nešto znam i vrijedim.

Kakvi su planovi u idućim danima?

- Jedva čekam doći doma, da vidim obitelj i prijatelje, te da u par dana proslavimo ovo zajedno. Potreban mi je odmor, ali za tri-tri i pol tjedna započinjemo pripreme. U međuvremenu će Slaven s vodstvom kluba rješavati kadar za sljedeću sezonu. Normalno da će nam trebati pojačanja. Zasad ne razmišljam o tome, još nisam ni svjestan što smo napravili. Ovo iziskuje nevjerojatno veliku količinu živaca. To je splet svega pozitivnog i negativnog u pet dana. Trebat će proći desetak dana kako bi mogao normalno funkcionirati - zaključio je Računica.

Vaša reakcija na temu