Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Miro Gabela / HNK Hajduk INTERVJU Mijo Caktaš pred Dinamo: 'U ovakvim utakmicama se ide na nož, derbi će odlučiti sitnice'

INTERVJU Mijo Caktaš pred Dinamo: 'U ovakvim utakmicama se ide na nož, derbi će odlučiti sitnice'

U formaciji kod Oreščanina sam igrao lažnu devetku, kao napadač. Normalno je da sam bio bliže golu i da sam stalno bio u šesnaestercu

Mijo Caktaš bit će važna uzdanica Damira Burića za derbi u Maksimiru. Trener 'bijelih' ima dosta problema s ozljedama, tako da je još uvijek upitno tko će sve moći istrčati u petak. Dilema je mnogo, no jedno je sigurno, Caktaš je spreman. 

- Sigurno da je to hendikep za nas. Nema Jaira i Bradarića, najiskusnijih igrača, ali mislim da oni koji budu igrali umjesto njih imaju stvarno dobar motiv jer se igra derbi. Svi znamo da je susret Dinama i Hajduka najveći derbi hrvatskog sporta. 

Osim mnoštva ozljeda prijete vam i kartoni za Rijeku?

- Nećemo se puno obazirati na Rijeku, treba prvo odraditi Dinamo. Dosta nas vuče već žute kartone, i s Osijekom je bila jaka utakmica, pa smo prošli 'lišo'. Vidjet ćemo poslije Dinama što će biti. 

Čeka vas mnogi se slažu nikad jači Dinamo. Igraju Ligu prvaka, imaju klasne pojedince poput Olma i Petkovića?

- Sigurno da su kvalitetni, ali isto tako već smo jednu utakmicu odigrali s njima ove sezone i savladali ih na našem stadionu. I tada se pričalo da su oni kvalitetniji, da igraju Ligu prvaka pa smo ih pobijedili 1:0. U derbijima nema favorita.

Ozljede će nas dodatno motivirati

Mogu li vas ozljede dodatno mobilizirati?

- Mogu, neki igrači koji nisu igrali sigurno su željni igre i dokazivanja. U takvim utakmicama svi znamo da se ide na nož, ali znamo i svjesni smo da sitnice odlučuju u pobjedi. Individualna kvaliteta može riješiti pitanje pobjednika.

Caktaš je u derbijima često pružao dobre partije, a u Maksimiru je zabio četiri pogotka?

- Meni osobno su te utakmice najdraže. Tu se pokaže ono nešto. Svi znamo da Hajduk kada igra protiv svih ostalih većina se tih ekipa povuče i budu u bunkeru, to je teško probiti. U derbiju je druga igra, ekipe se otvore. Uz borbu se može vidjeti dobra igra. Očekujem u petak dobru i kvalitetnu utakmicu.

Četiri pogotka, ali bez pobjede u Maksimiru?

- Prije svega volio bih da utakmicu pobijedimo, a hoće li se ponoviti moj peti gol, to ćemo vidjeti.

Koji ti je najdraži gol protiv Dinama?

- Meni je svaki gol, pogotovo protiv Dinama drag. Od tih golova što sam zabio Dinamu jedan od ljepših je onaj na Poljudu, iz slobodnjaka. Izgubili smo 2:1, za Dinamo je dvaput zabio Gavranović.

Djeluje da Dinamo nije previše motiviran u HNL-u. Koliko će im biti u mislima Atalanta?

- Sigurno kada igraš na dva fronta, a kada je drugi Liga prvaka više se razmišlja o tim utakmicama nego o HNL-u, uz dužno poštovanje Istri i takvim ekipama. Kada igraju takve utakmice misle da će se one dobiti same od sebe. Oni respektiraju Hajduk i gledaju na nas kao na ekipe u Ligi prvaka. Sigurno će imati motiv i htjet će nas pobijediti. 

Kakav je tvoj osjećaj uoči derbija, je li te ta utakmica posebno zapali?

-  Naravno da je. Osobno me te utakmice najviše vesele. Poslije svih utakmica i skoro 200 nastupa, lakše mi je. Ta mi utakmica ne stvara opterećenje, kao što je bio slučaj kada sam te počeo igrati. Volio bih da su derbiji svako dva-tri kola.

Koliko si zadovoljan dosadašnjim učinkom ove sezone?

- Gziru nisam igrao, ne treba je uopće više spominjati. Poslije toga smo u prvenstvo ušli dobro. Kada se sjetim svih prijašnjih godina kako je bilo stanje na ljestvici, sada sam mogu reći zadovoljan. Nekada ide malo bolje, nekada lošije. Tu sam uvijek, vrtim se, padne gol tu i tamo. Dugo je prvenstvo, puno je bodova u igri.

Jesi li postavio osobni cilj što se tiče broja pogodaka?

- Nisam, ne postavljam osobne ciljeve. Da postavim, možda bi me opteretilo. Prepustim se igri, ona izbaci golove i pobjede. 

Djeluje kao da ti je više odgovarala igra kod Siniše Oreščanina, nego sada. Manje ulaziš u šanse?

- Svaki trener ima svoju formaciju. U formaciji kod Oreščanina sam igrao lažnu devetku, kao napadač. Normalno je da sam bio bliže golu i da sam stalno bio u šesnaestercu. U principu ja sam vezni igrač. U ovoj formaciji sam se vratio na svoju poziciju, u sredinu gdje se spuštam po loptu, dalje sam od gola. Ali, i u ovoj formaciji se dosta ubacujem put naprijed, ulazim u šanse i zabijam golove. 

Jedan si od iskusnijih u svlačionici, kako si doživio scene s navijačima nakon utakmice u Gorici?

- Domaći sam tu, poznajem temperament ljudi nevezano uz nogomet. Kada igraš lošije i kada te ne ide bit će kritika i onakvih stvari kao što je bilo u Gorici. Sasvim razumljivo mi je to, profesionalci smo, nije ugodno, ali treba se znati nositi s tim. Takva je sredina. 

Koji ti je cilj karijere, s Hajdukom te ugovor veže do ljeta 2021. godine?

- Prije svega bih volio da sam živ i zdrav, da me zaobiđu ozljede. Imam neke svoje planove, ali ih ne bih govorio u medije. Volim neke stvari zadržati do sebe. Imam ugovor s Hajdukom još godinu i pol dana. Dok sam tu volio bih da igram dobro.

Zamislite koliko bi se pisalo da je 70 golova zabio stranac, a ne Dugopoljac

Do sada si u dresu Hajduka odigrao 198 utakmica i zabio 71 gol... Jedini ispred tebe je Tomislav Erceg koji je u dresu 'bijelih' zabio 81 pogodak, a posljednji igrač koji je odigrao 200 susreta u dresu Hajduka bio je Mario Maloča.

- To trebate podebljati. Te stvari se kod domaćih igrača jako podcjenjuju. Neće meni ništa pomoći ako se to napiše, ali da je to zabio netko drugi ili stranac, to bi se na sve strane pisalo i spominjalo, a kada je to zabio Dugopoljac i domaći čovik koji se spustio sa sela onda je to 'ma neš ti'. Sedamdeset golova, netko nema toliko ni nastupa. Nikad to nisam spominjao, ali dosta se podcjenjuju neke stvari. Ne kažem da se podcjenjuje kroz novine već generalno.

Je li cilj igranje kvalifikacija Lige prvaka s Hajdukom i odlazak na Euro s Hrvatskom?

- Da sad dajem izjave što će biti, nema smisla. Ove godine dvije pozicije vode u kvalifikacije Lige prvaka, prvo i drugo mjesto. Prvenstvo je dugo, mi ćemo se boriti. Što se tiče reprezentacije, Euro je daleko. O tome ćemo pričati na kraju sezone. Tek su kvalifikacije završile, treba pustiti na ljude da uživaju.

Reprezentacija?

- Bio sam u kadru četiri utakmice. Prijateljska u Omišu, zatim s Tunisom, te kvalifikacijske protiv Walesa i Azerbejdžana.

Ostaješ li i na proljeće u Hajduku?

- Ne ovisi samo o meni. Ima i klub svoje neke stavove. Svi znamo da je u siječnju prijelazni rok, uvijek je sve na vagi, sve je otvoreno. Ako klub ili mene nešto zadovolji, sjest ćemo i popričati.

Tko je najopasniji u redovima Dinama?

- Sigurno da razlike prave njihovi ofenzivni igrači, ima ih dosta. To im je jači dio momčadi. Ne volim pričati o njima, ne bojim se nikoga. Poštujemo ih, ali ih se ne plašimo.

Na gostovanjima imate loš niz, a kod kuće sve pobjede...

- Malo se oko tih gostovanja digla prevelika prašina. Sigurno da to sve stoji, nije se u gostima pobijedilo šest utakmica. Svega je tu bilo, malo i nesreće i svakakvih stvari. Ali, sada je tu derbi, prava prilika. Kao što se piše da nismo dobili šest zaredom na gostovanjima, neka se malo piše kako smo na Poljudu slavili osam puta zaredom. Okrenimo malo na pozitivu. Previše je negative u ovom gradu, dajmo malo pozitive. Mi na gostovanjima isto stvorimo šanse, lopta nas nije nagradila. Protiv Gorice se dogodio slobodni udarac, oni su zabili i utakmica je otišla u drugom smjeru.

Vaša reakcija na temu