Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU 'Odlazak iz Hajduka bio je prava odluka, mladi igrači na Poljudu imaju samo jednu šansu'

INTERVJU 'Odlazak iz Hajduka bio je prava odluka, mladi igrači na Poljudu imaju samo jednu šansu'

'Mislim da sam spreman za korak naprijed'

Prije četiri godine Davor Matijaš otišao je iz Hajduka. Prihvatio je poziv iz Belgije, Vedran Runje koji je tada bio trener vratara u Antwerpu 'pikirao' je tada 20-godišnjeg vratara koji je prošao kroz omladinski pogon Hajduka. Nakon dvije godine u Antwerpu, Matijaš je u ljeto 2022. godine preselio u Beerschot, a ove sezone napokon je dočekao i zgrabio šansu. Njegova momčad na putu je ulaska u prvu belgijsku ligu, a on je prema ocjenama ponajbolji vratar lige. 

Osjećam se vrhunski. Prvi dio sezone smo imali trenera Austrijanca Andreasa Wielanda koji je tip trenera poput Roberta de Zerbija iz Brightona. Inzistirao je na igri s vratarom. Dosta sam uključen u igru.  Moja obrana stoji na 40 metara od protivničkih vrata, moram biti izrazito visoko. To mi odgovara, brz sam vratar, agilan. Branim u kontinuitetu, nema nekih grešaka. Na vrhu ljestvice je gužva, ali vjerujem da ćemo izdržati - priča nam Matijaš kojeg odnedavno vodi legendarni Nizozemac Dirk Kuyt

- On je isto nastavio na tom tragu, ali s malo manje rizika. Bivši trener Wieland od nas je tražio otvaranje igre u sredinu pa na bokove. Želio je da protivnik izađe u presing jer se onda nama otvaraju prostori. Često je i publika gestikulirala jer je to igra s dosta rizika. Gubili smo utakmice u kojima smo imali po 30 udaraca. Bili smo dominantniji od svih. Wieland je otišao iz kluba jer Beerschot trenutno prolazi kroz tranzitni period. Imao je želju produžiti ugovor, dovesti tu suprugu i djecu, ali sportski direktor nije imao ovlasti za potpisivanje jer je neizvjesno kakav će biti budžet za iduću sezonu. Na kraju je otišao u LASK za tehničkog direktora. Vlasnici žele prodati klub, ali još uvijek traže kupca.

Kuyt je bio sjajan igrač, kakav je kao trener?

- Dosta je bolji od prošlog trenera u ljudskim odnosima. Bio je igrač, razumije puno toga. Ima iskustvo i znanje. Vidim da puno pomaže i radi s napadačima. 

Kakav je tvoj status, ugovor ti istječe na ljeto?

- Klub može aktivirati opciju produženja na još dvije godine, ali bi bio veći od trenutnog. Puno toga ovisi o ulasku u prvu ligu. Hoće li se naći vlasnik ili ne. Neizvjesnost je, ne znamo ni što i kako. Već sad imam ponude iz prve belgijske i nizozemske lige. Klub do 31.3. ima opciju produženja. Moj idealni scenarij je ulazak s Beerschotom u prvu ligu. Onda bi sigurno bio prvi vratar.

Je li prije početka sezone cilj bio ulazak u prvu ligu? 

- Kada je krenula sezona nije nam nitko stavljao neke ciljeve. Ali, s vremenom vidjelo se da smo najbolji. Protivnici bi se protiv nas povlačili, a mi bismo dominirali u svim utakmicama. Prva dva idu direktno u prvu ligu, 3., 4. 5. i 6 igraju playoff, a onda pobjednik igra s trećim najlošijim iz prve lige. O jačini lige najbolji govori podatak da je Oostende koji je u sredini druge lige u polufinalu kupa igrao 1:1 protiv aktualnog prvaka Antwerpa.

U Antwerpu si proveo dvije godine. Ubilježio si jedan nastup, i u toj utakmici osvojili ste trofej. Pamtiš li taj duel?

- Sjećam se, dobili smo Club Brugge 1:0. Bilo je to u kolovozu 2020. godine. Trener je bio Ivan Leko


Leko je sad u Standardu, ali ne ide mu baš najbolje...

- Standard ima grupaciju iza koje stoje Amerikanci. Nije idealan scenarij, ne isplaćuju se plaće. To sve utječe na rezultate. 

S Lekom si radio u Antwerpu. Zašto se po tebi on nije snašao u Hajduku?

- On je tip trenera koji voli imati glavnu riječ. Želi imati svoje 'ja'. On će tako raditi. Hajduk je ipak malo drukčiji, na kraju se on krenuo prilagođavati što nije njegova karakteristika. Kada cijeli život nešto radiš, a onda to moraš okrenuti, to nije to. Ali, znam da je kvalitetan trener. Ako se radi kako on hoće onda to dobro izgleda. Treba imati 11 igrača koji će trčati svih 90 minuta. 

Iz Hajduka si otišao početkom 2020. godine. Kako danas gledaš na to?

- Još uvijek sam pri stavu da je to bila prava odluka. Da nisam otišao vjerojatno bih bio po drugim, trećim hrvatskim ligama. U Hajduku je jako teško s vratarima. To se vidjelo i na primjeru Sentića. Branio je fenomenalno, dođe jedna utakmica i sve se okrene. U Hajduku nema mira, klub ne stoji čvrsto uz vratara. Ispred mene su u to doba bila tri-četiri vratara. Zahvalan sam Vedranu Runji što mi je otvorio vrata Belgije. Neke stvari sam naučio. Sada sam dobio šansu, iskoristio sam je. Ako ne bude prva liga s Beerschotom, bit će s nekim drugim. Mogu braniti još 15 godina. 

Je li ti bilo teško snaći se u Belgiji?

- Donio sam naš mentalitet u Belgiju. To klubovi cijene. Oni to zovu 'balkanski mentalitet', liderske osobine. Belgijanci su totalno obrnuto. Prvi smo na tablici, igramo protiv zadnje ekipe, druge ekipe Standarda. Nisu dobili nikoga devet utakmica, mi šest zaredom, izgubimo, uđemo u svlačionicu, oni plešu. Dobio sam živčani slom. Rekao sam im da ih treba poslati u Hajduka pa da vide hoće li nakon poraza popiti kavu na Rivi.

Koliko si danas bolji vratar nego 2020.? 

- Napredovao sam dosta. Došao sam s 19 godina u klub u kojem su igrali Nainggolan, AlderweireldDefour, Mirallas, prvi vratar je bio Sinan Bolat. U Royalu sam u dvije godine napredovao.

Poznata je priča i etiketa da su vratari Hajduka 'vratari crte'. Je li to individualna stvar ili su jednostavno takvi zahtjevi bili?

- Nitko ne želi riskirati. Ja sam svaku utakmicu na centru. U Hajduku kad dobiješ priliku za prvu ekipu, to je to. Nemaš dvije prilike. Govorio sam prijateljima u Hajduku, ti ako nisi dobar u prvoj utakmici možeš zaboraviti da ćeš opet zaigrati. Razvija se obrambeni mehanizam, zona komfora u kojoj se nalaziš. Znam po sebi da je igra vratara nogom krenula kada su došli Gojun, Oreščanin, Despotović. Nikad se to nije tražilo od nas. Mislim da se to sada radi u Akademiji. Kada se dođe do prve ekipe ide se na sigurniju varijantu. 

Ima dosta igrača koji su procvjetali nakon odlaska iz Hajduka, zašto je tome tako?

- Dario Špikić je bio sa mnom u B momčadi, bio je cijeli prestrašen. Otišao je u Goricu, bio je najbolje krilo lige. Brekalo i Špikić, to su bila dva najbolja krila u toj generaciji u Hrvatskoj. Hajduk je specifična sredina. Sve se gleda drukčije. Evo najbolji primjer je Marko Livaja. Ima 100 golova i 100 asistencija u 100 nastupa i ljudi nakon što ne zabije dvije utakmice pričaju da je u krizi. Nitko na svijetu nema statistiku kao on.  

Stigneš li pratiti HNL?

- Pratim sve. Od druge belgijske, prve belgijske, HNL-a. Žao mi je što nismo ušli dobro u drugu polusezonu. Nadam se kao navijač da ćemo napokon osvojiti titulu.

Koliko je to realno?

- Realno je. Mislim da će se voditi borba između Hajduka i Dinama. Rijeka ima dobru ekipu, ali nadam se da će Hajduk tu biti. Posložila se ekipa, vrhunski stoperski tandem, odličan Lučić, Livaja, Brekalo. Jako sam dobar s Domagojem Bradarićem iz Salernitane. Kada je Brekalo potpisao za Hajduk, odmah sam ga zvao i rekao mu 'što čekaš, treba nam lijevi bek'. Međutim, on je standardan u Serie A, to sad nije realno.

Koji su tvoji ciljevi do kraja sezone?

- Jedini cilj mi je da nastavim u ovom ritmu. Ako Bog da ući u prvu ligu, ali mislim da sam spreman za korak naprijed - zaključio je Matijaš. 

Vaša reakcija na temu