Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU 'U dva dana spavao sam četiri sata, završnica sezone bila je za napisati knjigu!'

INTERVJU 'U dva dana spavao sam četiri sata, završnica sezone bila je za napisati knjigu!'

'Klub je rekao da će napraviti sve da me zadrže'

Wehen se vratio u drugu njemačku ligu. Klub iz Wiesbadena, grada na zapadu Njemačke s nešto manje od 300.000 ljudi nakon tri godine opet se vratio među drugoligaše. Na tom putu važnu ulogu imao je Ivan Prtajin. Nekadašnji napadač Hajduka odigrao je sjajnu sezonu. Javio se na putu za Hrvatsku, dva dana nakon što je Wehen proslavio ulazak u viši rang. 

- Završnica sezona je bila za napisati knjigu. U zadnja četiri kola smo imali zalihu od šest bodova u odnosu na konkurente. Onda smo malo zapeli, a pomogao nam je Meppen. Iako su ispali svladali su Dynamo Dresden. Uoči zadnjeg kola mislili smo da ćemo s pobjedom biti treći. Pobijedili smo 1:0, slavili smo ulazak u viši rang jer nam je tako javljeno. Navijači su utrčali na teren, ali je Osnabruck u sudačkoj nadoknadi zabio dva pogotka i gurnuo nas u kvalifikacije. Slično se dogodilo i HSV-u posljednje kolo druge lige, ali oni na kraju nisu uspjeli izboriti ulazak u viši rang - priča nam 27-godišnji Prtajin koji je bio važna karika i u doigravanju. U dvije utakmice Wehen je s ukupnih 6:1 bio bolji od Arminije Bielefeld, a Zadranin je zabio dva pogotka i ubilježio jednu asistenciju. 

- Nije bilo lako, ali tvrdio sam da između druge i treće lige nije velika razlika. U Njemačkoj je sve vrlo izjednačeno. Bili smo bolji u dvije utakmice, oni su u godinu dana ispali iz prve lige u treću. To ima samo u Njemačkoj. Ogromna zemlja, svi su klubovi izjednačeni. Nogomet je ovdje stvarno spektakl. Bolje promocije za nogomet stvarno nema.

Kako je proteklo slavlje? 

- U dvije noći spavao sam četiri sata. Na terenu smo bili s navijačima, u svlačionici se slavilo, a potom i u autobusu. Moram pohvaliti Nijemce, nisam očekivao da su tako veseli.

Odigrao si sjajnu sezonu, zabio si 17 golova, a uz to si imao i deset asistencija. To su zaista respektabilne brojke, zar ne?

- Mogu jedino žaliti što nisam u Njemačku došao tri-četiri godine ranije. Zadnje tri sezone imam dobar kontinuitet, zabio sam preko 50 golova. Nadam se da ću sada napraviti još veći iskorak. Savjetovao bih svakome tko je dobar i fizički spreman da dođe u Njemačku. Cijene rad i kvalitetu. Tko god je dobar iskočit će. Nema foliranja, igra se na gol više.  I to bez obzira na protivnika. Ako igraš protiv Bayerna i Borussije ideš u visoki presing. Mislim da je to zanimljivo i gledateljima. 

Kako si uopće proteklog ljeta stigao u Wehen?

- Cijela situacija u Olimpiji je bila kaotična. Dosta nezdrava atmosfera. Želio sam otići u nešto zdravo. Bio je problem što je bila sredinom osmog mjeseca. Imao sam sužene opcije, ali sam znao da je Wehen jako ozbiljan klub, da će sigurno napasti drugu ligu. Vjerovao sam da ćemo ući, vjerovao sam i u sebe. Sve je bilo kako sam planirao. Svjesno sam došao u Njemačku, nadam se da ću tu ostati duže vremena. Tu se kao igrač možeš najviše afirmirati.

Nakon dobrih igara sigurno si privukao interes drugih klubova. Je li tvoja budućnost u Wehenu ili?

- Da smo ostali u trećoj ligi, ja ne bih bio ovdje. Sad ću morati dobro razmisliti. Klub je rekao da će napraviti sve da me zadrže. Igram stalno, dobro se osjećam, grad je vrhunski i sve je pozitivno. Ne bi bilo loše ostati. Teško mi je išta reći. Ima vremena.

Imaš ugovor do ljeta 2024., sprema li klub novi?

- Imam ugovor još godinu dana, ali ima i opcija ako se uđe u drugu ligu da se može produžiti. Ako ostanem definitivno ću potpisati novi ugovor. Neću previše inzistirati na odlasku, niti se praviti mangup. Klub je prema meni bio fer, tako će i ostati. Ako dođe ponuda iz Bundeslige jasno je da to neću odbiti. Sve ostalo ne znam koliko bi mi bilo bolje. Pričao sam i s menadžerom o svemu. Ne razbijam glavu previše, ne žuri mi se nigdje, ali ima zainteresiranih klubova.

Unatoč svemu Transfermarkt te cijeni na samo 650.000 eura?

- Često ta brojka ne mora biti realna. Plaćaju se i veće i manje cifre nego što tamo piše. Vjerujem da će se ta cifra sada i povećati nakon dobre sezone. 

Iduće godine druga liga će biti spektakularna, što u tom društvu može Wehen? 

- Elversberg je npr. u dvije godine iz četvrte lige stigao do druge koja će iduće sezone biti nevjerojatno jaka. Rekao bih, uz bok prvoj. Hertha, Schalke, HSV, Fortuna Dusseldorf, Nurnberg, St. Pauli, Kaiserslautern... Dobri primjeri su Heidenheim i Darmstadt, rade dobro s manjim budžetima. Naš gazda je rekao da je plan do 2030. godine stvoriti stabilnog drugoligaša. Dok sam bio u Hajduku, često smo pričali o jačini liga. Uvijek sam tvrdio da je Njemačka odmah iza Engleske. Druga njemačka je što se tiče klubova, infrastrukture i navijača bolja od druge engleske. To su klubovi koji imaju 50-60 tisuća navijača. Treća liga je isto daleko najbolja treća liga na svijetu. Nijemci dosta guraju svoje igrače, oni iz druge lige će u Bundesligu, iz treće u drugu. Domaći bazen crpe maksimalno.

Stigneš li pratiti Hajduka? 

- Ja sam rekao da ću uvijek ostati navijač Hajduka. Pratim, ne možeš kao kad si u Hrvatskoj, ali uvijek pratim kad god stignem. Promijenili su se igrači u odnosu na moje vrijeme. Želim da Hajduku bude što bolje, da osvajaju trofeji i da se veselim. I dalje ću ih pratiti i biti najveći navijač.

Kakvi su sada planovi, je li vrijeme za odmor? 

- Sada ću kući dva tjedna, malo odmoriti, a onda opet u nove radne pobjede - zaključio je Prtajin. 

Vaša reakcija na temu