Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KO(Š)MENTAR: Puno upitnika nakon prvog poraza, ali Split je 'nice to have' klub i destinacija za imati u portfelju, pa vjerujemo da nema brige za ostanak
Ko(š)mentar Piše: Toni Španjić

KO(Š)MENTAR: Puno upitnika nakon prvog poraza, ali Split je 'nice to have' klub i destinacija za imati u portfelju, pa vjerujemo da nema brige za ostanak

Za 'žute' nije kiks izgubiti od momčadi koja pobijedi u razmaku od tri dana Partizan, Budućnost i FMP

Košarkaši Splita porazom 72:76 protiv momčadi Derby SC otvorili su novo izdanje košarkaške Regionalne lige. Tako je momčad s Gripa, zanimljivo, u šestom međusobnom dvoboju protiv crnogorskog kluba i šesti put parket napustila kao ona koja je postigla manje poena.

Prvo poluvrijeme utakmice pokazalo je smjer kojim želi ići novi strateg Splićana Slaven Rimac, ali jednostavno protiv bolje, kvalitetnije i uigranije momčadi iz Podgorice u ovom trenutku nije moglo više. 'Žuti' su u prvih 20 minuta u napadu strpljivo tražili rješenja, nije tu bilo previše srljanja, ali ni pretjerane lucidnosti, napadački skok je držao domaćine u prednosti, pogotovo dok je obrambena agresivnost i dobro popunjen reket, gostima u pojedinim trenucima potpuno zatvorio put prema obruču u njihovim napadačkim akcijama. Međutim, već u drugoj minuti treće četvrtine, vidjeli smo posljednje vodstvo Splita, bilo je 43:38, a nakon što su 'studenti' serijom 10:0 preuzeli vodstvo do kraja utakmice nisu ga ispuštali. 

S obzirom na navedenu činjenicu kako 'žuti' još nijednom nisu pobijedili Derby SC, ali i da je ta ista momčad samo prije sedam dana podigla prvi trofej u sezoni, osvojivši Superkup ABA lige i to pobjedama protiv Partizana, Budućnosti i FMP-a u razmaku od samo tri dana, ne možemo ovaj poraz Splita smatrati velikim kiksom, bez obzira što je na domaćem parketu protiv neatraktivnog suparnika.

Prvi put smo na djelu vidjeli novi roster Splita, tek je zbog ozljede nedostajao 208 cm visoki centar Funderburk, a od pridošlica se najviše svidio Stevenson, koji je bio i najefikasniji s 18 poena. Razigravač Shelton, koji je stigao kao igrač s poenima 'u rukama' nije se iskazao u debiju, nije mu pomogla ni činjenica što je stradao u samom startu dvoboja u jednom duelu. 

Visoki playmaker Lovro Gnjidić je pokazao ono što je u pravilu pokazivao u protekle dvije sezone u Cedeviti Ljubljana, veliku dozu nesigurnosti, a prvi zadatak Slavena Rimca će biti vratiti mu potpuno izgubljeno samopouzdanje. Njemu su na leđima tek 22 godine, sigurno ga se isplati čekati, iza sebe ima iskustva, pokazao je i kvalitete, nadamo se da će u žutom dresu iskazati sav svoj potencijal. Borbeni centar Krešo Ljubičić je ono što svakoj momčadi treba, nema sumnje kako će njegov dolazak u Split biti od koristi 'žutima'. Danas se borio s vrlo potentnim Ivušićem i Kamenjašem, ali ovaj put će oni kući kao pobjednici. Iako je možda prerano suditi, ne možemo se oteti dojmu kako Tišma i Runjić nisu ljeto iskoristili za snažan korak naprijed, dojam je kako u njima leži još neiskorištenog potencijala... Kalajžić i Vuko, ljubimci splitske publike, osim što nikada ne razočaraju borbenošću, ovaj put su bili i među najboljim pojedincima momčadi.

Možemo podvući kako su Splićani imali svoje šanse, ali nisu ih iskoristili. Često, možda presubjektivno, ali smatram s pravom s obzirom na broj mečeva koje pogledam u ABA ligi, podcrtavam kako je Split sigurno jedna od dvije ili tri momčadi koje imaju najlošije domaćinsko suđenje u regiji. S razlogom kažem domaćinsko, jer budite sigurni kako se u Podgorici, Čačku, Zagrebu, da ne govorimo u Beogradu ili npr. kod Mege gdje god bila domaćin, ne bi nijedan sudac u ligi usudio pokazati domaćoj klupi dvije tehničke greške u razmaku od nekoliko minuta, ne bi predvidjeli očita guranja u leđa kod napadačkih skokova, a da ne govorimo da je u desetak minuta koje je Derby SC proveo u bonusu u drugom poluvremenu, Split tek dva puta uspio doći do linije slobodnih bacanja...

Split se ne bi trebao bojati za ostanak u ligi, što zbog činjenice da kvalitetom momčadi i trenera to zaslužuje, ali vjerujem i dijelom što je sam klub tradicijski i povijesno, za ABA ligu, odnosno za trgovačko društvo koje je vlasnik te regionalne lige, jednostavno klub, zapravo i destinacija koja je, rekli bi Amerikanci 'nice to have', odnosno lijepa za imati u svom portfelju. 

Sve u svemu, regionalna karavana je krenula, nakon niza godina možemo već predvidjeti uloge koje su više manje predodređene za pojedine klubove, ostali će skupljati mrvice koje im ostanu na stolu. Splitovu ulogu smo ranije predvidjeli, nema se tu previše mjesta za nerviranje i nadanje nekim iznenađenjima... Borba za vrh se svodi na sportsko-politički dvoboj dva najveća srpska kluba Partizana i Crvene zvezde. Ostali tu ne mogu ni primirisati, Budućnost i Olimpija financijski, samim time i rezultatski su odmah iza njih, dok ih potom prate FMP kao druga momčad Crvene zvezde, Mega kao poslovno-menadžerski projekt Miška Ražnatovića...

Vaša reakcija na temu