Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka KOMENTAR UTAKMICE: Kale, treba se riješiti polovnih preplaćenih igrača i gurati mladost!
Komentar utakmice Piše: Luka Vučko

KOMENTAR UTAKMICE: Kale, treba se riješiti polovnih preplaćenih igrača i gurati mladost!

To je bolan proces, ali po meni jedini ispravan

Nakon šokantnog ispadanja od Ružomberoka imali smo par teških dana do ove utakmice. Nakon dugo vremena oglasili su se predsjednik kluba Bilić i sportski direktor Kalinić s dosta pesimističnim izjavama što se tiče ove sezone po pitanju budžeta, dolazaka pojačanja i očekivanja što se tiče rezultata.

U utakmicu protiv Varaždina smo ušli s pet promjena u sastavu, u sustavu 4-2-3-1, gdje je Krovinović bio u paru s Rakitićem na dvije šestice. U momentima kad bi spustili Varaždin nisko, Krovinović se dizao na jednu od dvije osmice u sustavu 4-3-3. Varaždin je igrao u istom sastavu kao protiv Rijeke i jako dobro su se prezentirali u prvom poluvremenu, nakon antinogometa Ružomberoka vidjeli smo ekipu koju je moj prijatelj Šafarić jako dobro posložio s jasnim mehanizmima u fazi obrane i napada.

U prvom poluvremenu Varaždinci su nas jako dobro pritiskali visoko u sustavu 5-3-2, njihova dva napadača su izlazila na naša dva stopera, njihove dvije osmice su išle na čovjeka na naše dvije šestice, dok su njihovi wing-bekovi iskakali visoko na naše bekove i teško smo išta kreirali zbog njihovog dobrog i organiziranog pritiska.

Opet smo kod nas u fazi napada mogli vidjeti Rakitića koji se spušta u zadnju liniju i dijeli precizne dubinske pasove, kao npr u 7. minuti, kada je vrhunski proigrao Kalika koji dobro napada dubinu, ali odavno sam se prestao uzbuđivati kada je on u šansi za gol.

Nakon toga opet primamo gol iz ničega, iz protivničkog auta ispadamo na našoj desnoj strani obrane, zonu oko penala ne brani nitko i Mitrovski zabija gol koji nas uvodi u veliku nervozu. Jako teško smo pritiskali Varaždin koji ima vratara odličnog u izgradnji igre, otvarali su sa 4, spuštali su Lusavca na drugu šesticu i stvarali tu višak, plus Diallo je iskakao na Maglicu na duge distance i nismo mogli nikako iz pritiska oduzeti loptu. U prvom poluvremenu još mogu izdvojiti odličnu obranu Kalinića nakon šuta Mitrevskog iz slobodnjaka. Hajduk bez energije, jako loš u prvom poluvremenu,pogotovo Pukštas koji je odigrao dosta lošu utakmicu. Mlad je igrač i sigurno da su priče oko transfera utjecale na njegovu lošiju izvedbu.

U drugom poluvremenu Gattuso vadi indisponiranog Pukštasa, kojeg mijenja Trajkovski. Hajduk je podigao ritam, stisnuo Varaždin, koji je imao ogroman pad u igri i plod toga je gol za 1-1 kojeg zabija Krovinović. Nakon kornera i Livajine povratne lopte, Krova pametno šutira kroz šumu nogu i vraća nas u život. Možda i ključni detalj je ozljeda Moufija, kojega je zamijenio Hrgović i momak koji je lijevi bek, na desnom beku je odradio vrhunsku rolu.

Ulaskom Trajkovskog dobili smo igrača koji se dobro pozicionira na poziciji desetke i iz toga smo kreirali nekoliko opasnih situacija koje su Varaždinci spašavali s dobrim blokovima u 16 metara. Trenutak odluke zbio se u 74. minuti, raspoloženi Hrgović je odlično centrirao, Livaja se dobro pozicionirao između Nekića i Maglice, te rutinski zabio za pobjedu. Do kraja smo gledali rastrganu utakmicu. U dugoj sudačkoj nadoknadi Hajduk se uspio obraniti za pobjedu koja donosi bar malo mira u klub. Ono što je bitno naglasiti, što me veseli, završili smo utakmicu sa četiri igrača 2004. godište na terenu (Prpić, Capan, Hrgović, Antunović), plus je Pukstaš igrao u prvom poluvremenu.

Zaista cijenim i poštujem Nikolu Kalinića kao mog bivšeg suigrača,i ovim putem mu mogu poručiti: Kale, imaš vrhunsku situaciju da napraviš jedinu ispravnu stvar, a to je da se okrenemo našoj dici, proizvodnji igrača i njihovoj afirmaciji. Treba se riješiti polovnih preplaćenih igrača i gurati mladost. To je bolan proces, ali za mene jedini ispravan. Ako treba rezultatski žrtvovati jednu sezonu, vjerujem da je dugoročno to jedini ispravan put za klub. Na kraju, uvijek su mladi igrači donosili dobru energiju, a i profit klubu od kojega se živi kroz transfere.

Generalno, naš nogomet je u padu, ne vjerujemo našim mladim igračima, dovodimo polovne strance i treneri se boje gurati mlade jer su svjesni da će ih par poraza koštati posla. Mlade igrače treba istrpjeti i Gattuso i Kalinić su neovisni ljudi i smatram da imaju odličan background za gurati tu priču.

Čestitam Hajduku na pobjedi i neka mu je sa srećom na tradicionalno teškom terenu u Puli. 

Vaša reakcija na temu