Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Luka Mladinić KOMENTAR UTAKMICE: Veliki nedostatak u kadru Hajduka je što nema prave 'devetke'!
Komentar utakmice Piše: Luka Vučko

KOMENTAR UTAKMICE: Veliki nedostatak u kadru Hajduka je što nema prave 'devetke'!

Nećemo se lagati, ovo ne izgleda najbolje, ali očita je ideja trenera da se igra na rezultat

U jednoj utakmici jako siromašne kvalitete Hajduk je odigrao utakmicu, ja bih rekao ništa-ništa. U odnosu na zadnji susret protiv Belupa imali smo nekoliko promjena u sastavu. Umjesto Kalinića na gol se vratio Lučić, u zadnjoj liniji ozlijeđenog Šarliju je zamijenio Prpić, umjesto Rakitića na jednoj od dvije šestice je ušao Krovinović i na mjesto Perišića na lijevom krilu je započeo Sahiti

Također smo imali promjenu sustava igre u ovoj utakmici. Igrali smo u sustavu 4-2-3-1 s Kalikom na mjestu desetke i Livajom na mjestu napadača.

Što se tiče Ružomberoka, oni su zaigrali očekivano sa trojkom nazad, koja se u fazi obrane pretvarala u petorku (srednji presing, niski blok 5-4-1) dok su u fazi napada igrali u sustavu 3-4-2-1.

Sama utakmica je bila s dosta opreza s obje strane, bez puno rizika i bez pretjerane kvalitete igre. Hajduk u izgradnji napada u prvoj zoni nije imao problema zbog toga što se protivnik branio u srednjem bloku i nisu odmah izlazili u presing, ali isto kao i protiv Belupa teško smo probijali dobro organizirani protivnički blok.

Jasna ideja trenera Gattusa je bila stvaranje viška na bokovima, gdje su se visoko dizali i Moufi i Melnjak i kreirali situacije 2 na 1 sa Sahitijem i Bambom, te tražili centaršut s poludistance. Tu se samo postavlja pitanje nedostatka prave devetke koja ima kvalitetu završnice u šesnaestercu, to je veliki nedostatak u kadru Hajduka. Isto tako je bilo evidentno da protivnik jako dobro brani svoj box, s velikim brojem igrača i dobrim postavljanjem unutar 16 metara.

Hajduk je u fazi obrane igrao u srednjem presingu, a često i u niskom bloku. Očito je trener odlučio da budemo gusti na njihove dijagonale koje su im glavni mehanizam i da skratimo dubinu, te budemo gusti na drugoj lopti. Najbolji primjer toga je situacija iz 17. minute kada su domaćini igrali treću liniju na Chriena koji dobiva skok u centrali, prebacuje loptu na njihove osmice, koje se pozicioniraju iza njega, te se nakon toga brzo odigrava akcija u kojoj Chrien ostaje sam na drugoj stativi za jedinu izrazitu šansu na utakmici.

U drugom poluvremenu Hajduk je dobro kontrolirao igru što se tiče faze obrane, nismo dozvolili protivniku ozbiljniju šansu, ali isto tako i mi smo kreirali jako malo kvalitetnih akcija u fazi napada.

Vidjeli smo nekoliko promjena na obje strane, bitno je notirati povratak Sigura koji je bitan igrač i koji je ulaskom u igru ovaj put ušao na mjesto osmice uz Rakitića i Krovinovića, gdje smo prvi put pod Gattusom igrali u sustavu 4-3-3.

Kod Hajduka Lučić standardno dobar, stoperi koncentrirani. Drago mi je da je mali Prpić odigrao dobru utakmicu, pogotovo u fazi napada. Veseli povratak Melnjaka koji je jako bitan igrač za ovu ekipu.

Također bih volio vidjeti Pukštasa u ofenzivnijoj roli. Krovinović solidan, iako je to igrač koji je pokazao najmanje u odnosu na očekivano otkad je u Hajduku, a ima zavidne klubove u CV-u. Za nešto više u fazi napada nam trebaju još raspoloženija krila. Livaja je u ovoj utakmici bio dosta dobro zatvoren. Kalik jednostavno nema tu kvalitetu da bi kreirao na desetki išta opasno, dok krilni igrači Sahiti i Bamba nisu bili na dobroj razini, s puno loših odluka u završnici napada. Vjerujem kad se Perišić i Rakitić skroz fizički spreme da će jako puno doprinijeti samoj igri, to su ljudske i igračke veličine.

Ružomberok se pokazao kao dobro organizirana, disciplinirana ekipa i sigurno nas čeka jako teška utakmica u uzvratu na punom Poljudu. Trebat će nam jako puno strpljenja, pametne igre, da bismo ispunili očekivano i prošli u play off.

Znam da su mnogi navijači razočarani igrom Hajduka, pa tako i ja. Ova momčad je vjerojatno najskuplja u povijesti Hajduka. Ne trebamo se lagati, to zaista trenutno ne izgleda najbolje, ali očita je ideja trenera da se igra na rezultat, da se kroz rezultat zadrži atmosfera, a s vremenom će i igra izgledati bolje, ja se tome iskreno nadam i vjerujem u to.

Nama preostaje u nedjelju zahtjevna utakmica protiv Lokomotive koja je uvijek neugodan suparnik Hajduku i jako je bitno izvući maksimum, kako po pitanju igre, tako i rezultata koji će nas napuniti samopouzdanjem za uzvratnu utakmicu protiv Ružomberoka.

Vaša reakcija na temu