Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KONTRA SILE I PRIJE 1911. GODINE Trik Fabjana Kaliterne kojim je osnovan Hajduk

KONTRA SILE I PRIJE 1911. GODINE Trik Fabjana Kaliterne kojim je osnovan Hajduk

'Bijeli' danas slave 113. rođendan

Poznato je da se za osnivače Hajduka drže Vjekoslav IvaniševićFabjan Kaliterna, Lucijan Stella i Ivan Šakić, koji su nakon povratka sa studija u Pragu odlučili oformiti nogometni klub u Splitu. Danas pokojni Ante Dorić, jedan od osnivača Torcide, zapisao je da su gore spomenuti velikani već 1908. godine praktički osnovali Hrvatski športski klub, dakle s jasnim hrvatskim predznakom, hrvatskom trobojnicom kao zastavom i značkom s hrvatskim grbom. Međutim, kako cesarsko-kraljevskoj vladi u Beču i njihovom namjesništvu u Zadru nije odgovaralo osnivanje hrvatskog građanskog kluba jer bi se oko njega mogla okupljati đačka, studentska i radnička mladež koja bi, pribojavali su se, rovarila protiv režima, nisu ga uspjeli registrirati.

'Tri godine su trajali pregovori između guvernera u Zadru i predstavnika Hajduka, a uglavnom u tin delegacijama je iša ing. Fabijan Kaliterna i ing. Lucijan Stella. I nikako guverner nije tija odobrit da se osnuje klub. Međutin, Fabijan Kaliterna ga je, može se točno reć, uvatija na jedan trik. Kad su došli njih dva na audijenciju kod njega, rekli su mu: 'Ma, Vaša ekselencijo, je li Vi znate da su za našu državu, Austro-Ugarsku Monarhiju, potrebni  jaki i snažni mladići za vojsku. To su športaši, prvenstveno nogometaši, koji mogu sa kompletnon ratnon spremon na leđima, dnevno prić u maršu 40-50 kilometara. To je guvernera pokolebalo i onda je tek da odobrenje da se osnuje klub', naveo je Ante Dorić u tekstu napisanom 2005. godine.

Klub je tako rođen 13. veljače 1911. kao Hrvatski nogometni klub Hajduk, ali Dorić otkriva još zanimljivosti...

'Pošto smo mi tili hrvatsko obilježje, a oni su to zabranjivali, onda je Fabijan Kaliterna reka Vjekoslavu Ivaniševiću, koji je konstruira grb Hajduka s hrvatskin grbon: 'Luiđi (tako su ga zvali), pošto smo se mi ka Hajduk osnovali usprkos vlasti, iz inata i iz jednog dišpeta, mi ćemo donekle uzet hrvatsko obilježje. Uzet ćemo crveno-modru zastavu i po sredini bilin slovima napisat Hajduk, tako da asocira na hrvatsku zastavu. Ona nije prava i policija nan ne može ništa', napisao je Ante Dorić, koji tvrdi da je 'Hajduk jedini klub na zemaljskoj kugli čiji je službeni dres drugačiji od službene klupske zastave'. 

Pitao je Dorić i Fabjana Kaliternu zašto Hajdukov dres nije u bojama zastave, a ne bijelo-modri. On mu je odgovorio sljedeće:

- Kad smo mi študirali arhitekturu u Pragu, onda su Englezi iz Cambridgea dolazili u bilin košuljama i meni se to svidilo. Reka san Luiđiju Ivaniševiću: 'Vidi, lipo li je vidit onu bilu košulju, a pošto smo mi sinovi sunčanog Splita i Dalmacije, mene ta bila košulja asocira na bilo jidro jedrilice, a modre gaće na more. Znači, uzet ćemo bilu košulju na modre gaće, bila jedrilica na modron moru, i na tu bilu košulju ćemo stavit hrvatski grb da dokažemo cesarsko-kraljevskoj vladi u Beču i namjesništvu u Zadru, na čelu s guverneron, da na ovim prostorima ne žive nikakvi Austrijanci, ni Talijanci, tolomaši, nego domoroci Hrvati.

Vaša reakcija na temu