Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HNK Hajduk MARIO STANIĆ: Nitko ne piše o tome da je Igor Tudor promovirao najveći broj mladih igrača!

MARIO STANIĆ: Nitko ne piše o tome da je Igor Tudor promovirao najveći broj mladih igrača!

'Marin je sjajno odgojen mladić i čvrsto stojimo uz njega u ovim trenucima'

Savjetnik predsjednika Hajduka Marina Brbića za sportsku politiku Mario Stanić osvrnuo se na aktualni trenutak 'bijelih'. Prvo se Stanić dotakao poraza od Lokomotive.

- Teško je u ovom trenutku, još uvijek smo pod dojmovima. Pokazujemo određena lica, imamo raznovrsna poluvremena, nismo u stanju imati mentalnu stabilnost. Protiv Lokomotive smo vidjeli puno dobrih, ali i loših stvari. U prvom dijelu smo bili dobri, u drugom se previše povukli. Nije to ništa neviđeno. Događa se to u nogometu. Događalo se i Dinamu da u dvije minute izgubi Ligu prvaka. Sjetimo se finala Lige prvaka u kojem je Milan vodio protiv Liverpoola 3:0. Trener je bio Carlo Ancelotti, a zamislite da je bio netko od naših trenera na njegovom mjestu. On bi bio pokojni. Teško je odvojiti emociju od onog što je prihvatljivo. Mentalna stabilnost ove momčadi nije na nivou na kojem treba biti. Bez toga teško će se napraviti iskorak koji je neophodan da se dođe do drugog mjesta. To su debeli slojevi očekivanja koji su se kroz godinu nametnuli. Ja ne volim reći da je to teret, doživljavam to kao izazov. Svi znaju da nije lako nositi dres Hajduka. Imamo mješavinu mladih igrača koji nemaju iskustva. Mnogi problemi se kriju u mentalnom aspektu - rekao je Stanić, a zatim se dotakao nesigurnosti u momčadi.

- Ja i Ivan (Kepčija nap.a), smo debelo podvukli to još od utakmice protiv Gorice koju smo dobili velikim rezultatom - mentalna stabilnost uvjetuje performans igrača. Navika je takva da kada se nešto loše dogodi, naša reakcija nakon primljenog gola nije onakva kakva treba biti. Događa se nogometna paraliza koja zna trajati. Protiv Varaždina kada smo primili prvi gol izgledalo je kao da gubimo s tri gola razlike. Hrabrost znači odsustvo straha i obratno. Mi pokušavamo da nam momčad bude neustrašiva, ali to je proces. To je nešto što traži vrijeme, strpljenje. Ja sam do nekih razina došao zahvaljujući porazima. To je ružno za čuti. Mene su na sve pripremali, ali nisu na poraze, a oni su sastavni dio nogometa. 

Kroz drugi dio sezone je minutažu dobilo dosta igrača?

- Mnogi igrači su isprobavani na raznim pozicijama. Kada se pogleda današnje vrijeme modernog nogometa neke su kritike sulude, ali poanta cijele priče je što je to nogomet. To je igra u kojoj sudjeluju 22 igrača koja su konstantno u pokretu. Trener strahovito utječe na igru, ali je ne kontrolira. On ima utjecaj, ali ono što je pripremao kroz treninge to sve izgleda super, ali kada dođe težina rezultata mentalna stabilnost stvara prednost. To što se mijenja broj igrača je dio strateškog plana u kojem imamo još par mjeseci da stvorimo bazu, stabilnost. Nitko ne piše o tome da je Igor Tudor u dva iskidana mjeseca promovirao najveći broj mladih igrača. To je rizik, ali i dio plana. Kako ćemo znati kako se igrač ponaša ako nije stavljen u trenutak kada je određeni pritisak. Imamo strahovit energetski pad nakon primljenog gola. To je mentalna stvar, i to tvrdim na osnovu iskustva. Očigledno u nekim drugim vremenima je bilo više strpljenja. Nogomet je vrlo složen fenomen. Protiv Lokomotive možete vidjeti ljepotu, ali i prokletstvo. 

Oštar je bio Mijo Caktaš nakon poraza od Lokomotive...

- Nakon što izgubite pod navodnike dobivenu utakmicu, kada si vruć i pun trauma i izađeš kao kapetan znači da si spreman prihvatiti odgovornost. On je preuzeo odgovornost u svoje ime i pozvao na autoanalizu igrače. Znamo što se događa u krdu. On je jasno iskomunicirao što je primjereno i odgovorno.

Kako biste opisali turbulentnih šest mjeseci u Hajduku?

- Ovo je jako čudan period, stvaraju se razni pritisci, ušlo se u krizu rezultata. Ne bježimo od kritika, ali to je sve dio koji je teško staviti na papir. Živimo trenutak koji je izuzetno depresivan. Ako se prepustite emocijama unutar momčadi onda je nesigurnost igrača još veća. Ja pratim medije samo kada su loši trenuci. Vidimo da su mnogi kritičari počeli dovoditi u upitnik znanje i stručnost Igora Tudora. Puno toga mu se etiketira, preispituje se njegovo znanje, bahatost. Slažem se, Igor je tvrdoglav i to toliko da želi izvući maksimum iz ove momčadi. Toliko je tvrdoglav da napravi njegov klub boljim. Jedino što mogu reći o njegovom znanju da mi je žao što se nisam kasnije rodio i što nisam bio pod trenerskom palicom Igora Tudora.

Koliko će drugo mjesto uvjetovati stvari za dalje?

- Ne znam. Moj utjecaj je od moga rada, Ivana Kepčije, Igora Tudora, skautske službe. Spomenuo sam četiri godine kao normalan ciklus u kojem se može napraviti iskorak. Nekidan sam razgovarao s tim-menadžerom Krešom koji je tu duže vremena. Trideset trenera je promijenio. Mijenjaju se predsjednici, treneri...Ne radite to svom Hajduku. Rijeci je trebalo četiri godine da dođe do prvih trofeja. U ovoj sredini koja je poput vulkana te nitko neće čekati četiri godine. Moj prvi istup je bio u smislu 'dajte nam dvije godine'. Potrebno je to vrijeme da bi se krvna slika promijenila. Jako je teško promijeniti navike igrača i njegovu mentalnu sliku. I dalje će biti oscilacija, dok god ne stabiliziramo mentalni dio.

Kako komentirate ružan grafit na kući Marina Jakoliša u Šibeniku?

- To je jedna ružna gesta, nešto što nema veze s Hajdukom. To nisu vrijednosti ovog kluba. To je jedan izolirani slučaj pokušaj prostitucije onoga za što se mi zalažemo. Žao mi je igrača i njegovih roditelja. Suosjećam s njima, znam što proživljavaju. Kao klub čvrsto stojimo uz njih. Žao mi je što je tako nešto dobilo veliki medijski prostor, i žao mi je roditelja tih klinaca koji su to napisali. Učinit ćemo sve da zaštitimo Marina koji je divno odgojen dječak i na tome čestitam njegovim roditeljima. I meni se svašta govorilo. To je slika i preslika društva u kojem živimo - zaključio je Stanić.

Vaša reakcija na temu