Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Najavljeno je treće izdanje Apfel Arena Half Maratona, bit će najveće do sada, u Makarsku stižu natjecatelji s čak pet kontinenata!

Najavljeno je treće izdanje Apfel Arena Half Maratona, bit će najveće do sada, u Makarsku stižu natjecatelji s čak pet kontinenata!

Cjelokupna manifestacija humanitarnog je karaktera

U subotu, 26.10., i nedjelju, 27. 10., održat će se treći po redu Apfel Arena Makarska Half Maraton. Program prvog dana donosi nam utrku na pet kilometara i dječje utrke, dok će se drugi dan održati polumaraton i štafetni polumaraton. Cjelokupna manifestacija humanitarnog je karaktera s ciljem podržavanja Lige protiv raka Makarska rivijera i Udruge osoba s invaliditetom Sunce. Ove godine natjecatelji dolaze iz više od 27 zemalja s 5 kontinenata, a uoči ovog atraktivnog vikenda prepunog sporta i zabave danas je održana press konferencija na kojoj su organizatori detaljno predstavili što možemo očekivati.

Prvi se okupljenima obratio direktor utrke Vik Lalić: '

-Pred nama je treći po redu Apfel Arena Makarska Half Maraton, svake godine napredujemo. Pomalo nas je strah koliko to ide dobro, narasli smo ove godine za nekih 30%. Zahvalio bih se svim ljudima koji su se prijavili, oko 40% prijavljenih nije iz Hrvatske. Drago mi je što su prepoznali ljepote Makarske.

Zatim je dodao:

-Što se tiče same utrke, imamo nekoliko novosti, a jedna od njih je promjena rute. Start je ove godine na rivi, a dio koji se trči u Podgori je isto promijenjen. Pozivamo i svu djecu iz Makarske da dođu u subotu na dječju utrku koja kreće u 9:00 h. Poslije nje je utrka na 5 kilometara, a po istoj ruti je šetnja za Ligu protiv raka, čija duljina iznosi 3 kilometra. One koje je strah trčanje, mogu doći prošetat i tako dati podršku Ligi protiv raka. Volio bih se još za kraj zahvaliti policiji i HGSS koji će nam pomoći u osiguravanju magistrale ta tri sata, kazao je Lalić.

Mikrofon je zatim pripao Jeleni Jerković, direktorici Apfel Arene:

-Dobar dan svima, u ime cijelog tima Apfel Arene jako smo ponosni i sretni što možemo najaviti treće izdanje Apfel Arena Makarska Half Maratona. Ova sportska manifestacija ujedno predstavlja i viziju Apfel Arene jer utjelovljuje dvije naše glavne misije: To je povratak djece k aktivnom bavljenju sportom te povećanje noćenja u našem gradu i van turističke sezone. Jako nam je drago što nastavljamo tradiciju s našim polumaratonom.

Potom je nastavila:

-Zahvalila bih se gradu Makarskoj na podršci, jako nas veseli promjena rute i start na rivi, mislimo kako je to velika stvar jer će potaknuti mnoge da nam se priključe. Posebno nas vesele brojke za dječja utrke, dobili smo informaciju kako se prijavilo mnoštvo djece iz srednjih škola. Za mene je ovo velika pobjeda, a vjerujem kako će broj sudionika do završetka prijava samo narasti. Ponosni smo i što surađujemo s udrugom Sunce i Ligom protiv Raka Makarska rivijera, što ovoj utrci dodaje humanitaran karakter. Mislim da svi zajedno možemo biti ponosni i ovim bih putem još jednom pozvala sve da se prijave, da dođu na rivu i da zajedno nastavimo graditi ovu lijepu sportsku priču, zaključila je Jerković.

Okupljenima se zatim obratio i gradonačelnik Makarske, Zoran Paunović:

-Pozdrav svima, drago mi je slušat o svemu ovome, kako Apfel velikim koracima ide prema naprijed. Nadam se da će se tako nastaviti i dalje. Kada smo preuzeli vodstvo grada, ponajviše smo se orijentirali na kulturni turizam, veliki naglasak stavili smo na kulturu i sport. Apfel Arena odlično se uklopila u tu priču s fantastičnim kulturnim i sportskim programom. Važno je napomenuti i kako sam se ove godine prijavio, ali nažalost nisam baš spreman pa ću otrčati utrku od 5 kilometara. Ritam na poslu nije mi dopustio da se spremim, ne bih baš htio riskirati, haha. Čestitam organizatorima, vrijeme bi nas trebalo poslužiti, a trebam napomenuti i kako će sigurno na dan grada, kada nastupa Gibonni i u posjet nam dolazi predsjednik Zoran Milanović, vladati jedan divan šušur, završio je Paunović.

Utrku je zatim najavila i načelnica općine Podgora, Petra Radić:

-Uspjeli smo urediti mjesto za ovaj događaj, inspirirani smo radom Apfel Arene. Potičemo sport iz više razloga, a ponajviše zbog djece. Jako je bitno da ulažemo u sport i kulturu jer to je ono što prvo propada, kada propada i društvo. Mislim da na tom području imamo još puno mjesta za napredak te su nam inicijative, kao što je ova, jako važne. Apfel Arena napravila je veliku stvar te smo uvijek spremni podržati manifestaciju ovakvog tipa. Direktorica je naglasila kako se prijavilo 150 srednjoškolaca, to je velika stvar, potaknuti ih da se bave sportom, to je jako bitno. Jedan je to od načina da nam društvo ostane zdravo, kako mentalno, tako i fizički. Zahvalila bih se svima koji organiziraju ovakav događaj i da se svi koji se još uvijek nećkaju hoće li se prijaviti ili ne, ipak prijave, pa da se možemo rugati jedni drugima kako nismo u formi.

Potom je najavila i utrku u organizaciji Općine Podgora:

-Naša utrka zove se BlitvaRun, koja bi se trebala održati u nedjelju ujutro, dok popodne imamo bogati program za djecu i mlade. Edukacije, veliku gastronomsku ponudu, a navečer imamo i zabavni program, zaključila je Radić.

Poslije nje riječ je pripala splitskoj maratonski Nataši Suštić:

-Pozdrav svima, drago mi je što sam opet tu i što imam privilegiju sudjelovati. Prva dva izdanja ostala su mi u lijepom sjećanju. Ovo je jedna od najatraktivnijih utrka na ovom prostoru, drago mi je čut što se broj sudionika povećao. Mislim da je ovo jedna lijepa sportska priča koja se razvija u pravom smjeru, rekla je Suštić.

Zatim se obratila i predsjednica Lige protiv raka Makarska rivijera, Gordana Miloš:

-Jako sam ponosna što je Liga protiv raka Makarska rivijera dio ove priče. Nećemo baš trčati, ali sudjelovat ćemo u šetnji od 3 kilometra. U listopadu, ružičastom mjesecu, obilježava se borba protiv raka dojke. Stoga će i naše majice biti u toj boji, a imat će natpis 'pobjeda za prsa' te ćemo ih s radošću nositi. Bitno je sudjelovati i podržati ovu humanitarnu utrku. Mlada smo udruga, zahvaljujem se svima koji su nam izašli u susret, jako je lijepo biti dio manifestacije s ovakvim humanitarnim karakterom, zaključila je Miloš.

Završna riječ pripala je izvršnoj direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sunce, Oliviji Prodan Ravlić:

-Jako mi je drago što nas zajednica prepoznaje i uključuje u svoje aktivnosti, to je najveći rezultat našeg 30-godišnjeg rada. Uključeni smo u brojne aktivnosti te smo rado prihvatili biti dio ove lijepe priče. Pozivam sve zainteresirane da se odazovu i da na taj način podrže rad naše udruge. Od 23. 10. do 30. 10. imat ćemo tjedan Udruge Sunce u Apfel Areni povodom 30 godina našeg postojanja, a sav sadržaj predstavit ćemo uskoro. Hvala svima koji se prijave i koji su nas uključili u ovu manifestaciju, zaključila je Prodan Ravlić. 

Vaša reakcija na temu