Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Nikola Kalinić: Imamo financijski okvir u kojem ne možemo nikoga dovesti jer nikoga nismo ni prodali!

Nikola Kalinić: Imamo financijski okvir u kojem ne možemo nikoga dovesti jer nikoga nismo ni prodali!

'Momčad je skupa, vidjet ćemo što će donijeti budućnost'

Hajdukov sportski direktor Nikola Kalinić je u razgovoru za Sportske novosti ovako objasnio kakav je njegov osobni doživljaj europske eliminacije...

- Loš, kakav bi mogao biti. Trebalo smo proći, ali nismo. Htio bih se svima ispričati zbog rezultata, zbog toga što nismo uspjeli. Imali smo otvorena vrata prema Konferencijskoj ligi. Šteta, velika šteta. Ali, idemo dalje. Moramo dalje. Ružno je što smo ispali, dosta smo kvalitetniji od Ružomberoka, međutim, u dvije utakmice nismo uspjeli postići zgoditak i na kraju su prošli Slovaci. S ovim rosterom kojeg imamo i bez pojačanja smo trebali proći Ružomberok.

Može li se uopće financijski izdržati bez planirane europske jeseni?

- Imamo proračun kakav je, nemamo za ništa više od toga. Igrače nećemo dovoditi reda radi da popunimo kadar.

Je li strani trener velikog igračkog imena preskup za HNL? 

- Svi su preskupi kad nema rezultata jer se priznaje samo uspjeh.

Koliki je kredit povjerenja u Gattusa?

- Nema potrebe mijenjati trenera, treba iz ekipe izvući maksimum. Kvalitetni su igrači, mogu i moraju bolje, ali jasno - trebaju to pokazivati na terenu.

Sumnjate li u Gattusa?

- Ne sumnjam. Nama treba trener koji će uvesti rad i disciplinu. To sad imamo, dobro se radi, dobro se trenira. Nemamo rezultat, ali ne želim sumnjati ni u koga. Činjenica je da moramo biti bolji, ali momčad je posložena proteklih godina, zatekli smo trener i ja ekipu koju imamo. Probat ćemo sve što prije zaboraviti i okrenuti se prvenstvu. Bilo je u povijesti sličnih situacija, nije ovo ništa novo. Od 2010. ne igramo europsku jesen, nije to slučajno.

S druge strane igrali su europsku jesen klubovi poput Mure i Zrinjskog, istu priliku imat će uskoro i banjalučki Borac. Naveli smo klubove iz bliskog okruženja, klubove s puno manjim rejtingom od Hajduka.

- Mi smo došli prije dva mjeseca i znali smo da su nam pojačanja nužna. Međutim, imamo financijski okvir u kojem ne možemo nikoga dovesti jer nikoga nismo ni prodali. Ne želimo klub uvesti u problem jer imamo limite iz kojih ne možemo iskakati. Pokušali smo s aktualnom momčadi, ali nismo uspjeli.

Prilično je skupa ekipa koja ne pruža rezultat, što ćete napraviti s aktualnim kadrom?

- Predsjednik je na prvoj konferenciji za medije rekao kako imamo sredstva za servisiranje aktualne momčadi, ali ne i proračun za pojačanja. Istina, momčad je skupa, vidjet ćemo što će donijeti budućnost. Svjestan sam da nam treba nova selekcija igrača, međutim, moramo pronaći način. Teško se igrača riješiti ako nema ponudu koja zadovoljava njegove financijske uvjete.

Navijači će teško primiti realnost da Hajduk ne može dovesti pojačanja. Nestaju njihovi snovi o velikom Hajduku....

- Ne trebamo sanjati nego biti realni, iznijeti činjenice kakve jesu. Što se mene tiče, ja mogu sutra otići i preuzeti odgovornost takvim činom, ali ruke su nam vezane. Ako nešto ne možeš, onda ne možeš. Mi nismo prodavaonica snova, nema potrebe pumpati ljude i dizati lažnu euforiju. Treba biti realan, otvoreno reći u kakvom se stanju nalazimo.

Može li se ovakav Hajduk, u ovom sastavu, boriti za naslov prvaka? Nema sumnje da će već nedjeljna utakmica s Varaždinom biti jako teška.

- Kako ćemo obećavati naslov prvaka, a ispali smo od Ružomberoka!? Nema smisla takva priča. Dinamo ima jaču momčad, kvalitetniji su i nemamo se što uspoređivati. Mi moramo gledati sebe, ići utakmicu po utakmicu i pokušati pobjeđivati. Pokušati ući u pobjednički ritam. Obećanja u nogometu nema. Što ćemo govoriti gdje ćemo biti za godinu dana. Moramo svi dati više da se opravda Hajdukov dres. Težak je Hajdukov dres, svi moraju biti toga svjesni. Ovdje se samo pobjede i prva mjesta priznaju.

Za pobjede i prva mjesta doveden je i Perišić, s kojim se Hajduk rastao početkom ovog tjedna. Slučaj je zaključen, ali nedvojbeno je ostavio traga na život kluba.

- Doveden je u siječnju u vrijeme dok sam još bio igrač. Nisam bio na funkciji sportskog direktora, niti sam kreirao njegov ugovor.

Dugo godina ste s Perišićem bili veliki prijatelj tijekom igračke karijere, ali ipak ste podržali Gattusa u njegovoj odluci.

- Mi smo i sada prijatelji, ali stao sam iza trenera jer trener je taj koji odlučuje. Iza koga bih trebao stati nego iza trenera? Prijateljstva nema ovdje, ovo je posao. Nemam problema s ovom odlukom, trener je tako odlučio. Uvjete rastanka ćemo tek definirati, ali nadam se da ćemo nešto i zaraditi u odlasku Perišića.

Nešto je 200.000 eura u novcima, ali to je najmanji predmet spora. Uostalom, priča je u operativnoj fazi završetka. Od Perišića se više ništa ne očekuje, ali očekuje se od Livaje koji još nije ušao u golgetersku formu.

- Imao je dva mjeseca stanke, neće ga pogodak, ali krenut će ga. Dobar je, primjer, trenira dobro, daje se maksimalno. Nadam se da će se vratiti u formu, da bude onaj igrač koji rješava utakmice.

Je li Ivan Rakitić lider današnjeg Hajduka?

- Mi imamo iskusnu momčad, između sebe neka pronađu lidera. Njih dvojica, Livaja i Rakitić, prirodno bi trebali držati momčad na terenu. Međutim, jasno je da se liderstvo uvijek dobiva prezentacijama na travnjaku.

Završava li Rakitić igračku karijeru na Poljudu?

- Ima godinu plus opciju za još jednu godinu ugovora. Vjerujem da će u Hajduku završiti karijeru.

Nećete se povući pred gomilom posla?

- Najmanji je problem otići. Ne ovisim o Hajdukovoj plaći, samo želim prenijeti svoje znanje i iskustvo. I kad ne budem sportski direktor, ja ću navijati za Hajduk. Meni je cilj pomoći klubu. Nisam uhljeb, neću biti tu da bih uzimao od kluba - zaključio je Kalinić, a cijeli razgovor možete pročitati OVDJE.

Vaša reakcija na temu