Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POVIJESNA POBJEDA NAD LOKOMOTIVOM: Bili smo jednom najbolji, o nama su priče pričali

POVIJESNA POBJEDA NAD LOKOMOTIVOM: Bili smo jednom najbolji, o nama su priče pričali

Bila je to jedina sezona u kojoj su i nogometaši i košarkaši postali prvaci

Prvu priču šampionske 1971. godine smo odjavili najavom teškog gostovanja protiv Radničkog u Nišu koje se ima dogoditi 11. travnja. No, u međuvremenu se dogodila nezaboravna epizoda koju nikako ne smijemo preskočiti - Jugoplastika je prvi put u svojoj povijesti postala prvak Jugoslavije.

Jučerašnji datum pamti se po velikoj pobjedi u Zagrebu protiv Lokomotive, ali ne onoj od 2:0 u Kranjčevićevoj, koja nam je također draga, već košarkaškoj na isti dan prije točno 50 godina, koja je cijeli Split digla na noge.

Bila je to utakmica predzadnjeg kola košarkaškog prvenstva Jugoslavije u Kutiji šibica koja je direktno odlučivala o prvaku. U dvoranu je moglo stati 2.000 gledatelja, a potražnja je bila barem za 20.000 ulaznica. Jugoplastika nikad do tada nije osvojila prvo mjesto, a 1971. godina je trebala biti kruna mukotrpnog rada trenera Branka Radovića, kojemu je to bila deveta (!) sezona na klupi.

'Žuti' su na kraju pobijedili 87:83 i osvojili naslov prvaka, ali nisu se odmah vratili u grad pod Marjanom, već su odlučili prespavati u Zagrebu. I već je tu počelo ludilo. Još u dvorani je bilo brojnih Hajdukovih zastava, a probio se u gledalište i pjevač Mišo Kovač. On je nakon susreta do dugo u noć predvodio feštu, slavio s košarkašima u Gradskom podrumu.

No, bila je to tek uvertira u ono što će ih sutradan, u nedjelju 4. travnja 1971. godine dočekati u Splitu. Rijeka ljudi slila se na željeznički kolodvor kako bi dočekala svoje junake i ponijela ih na ramenima. Procjenjuje se da je bilo barem 10.000 navijača koji su dočekali vlak 'Marjan-Exspress'. Svirala je limena glazba, čule su se i sirene s brodova, trubili su automobili. Split je slavio.


Nešto kasnije istog dana na Starom placu se igrala utakmica kvalifikacija za prvenstvo Europe Jugoslavija - Nizozemska (2:0) prvi službeni susret reprezentacije bivše države u Splitu. Uoči dvoboja je upriličena svečanost na kojoj je 20.000 gledatelja pozdravilo košarkaške šampione, a darove im je uručio trener 'bijelih' Slavko Luštica. Ostalo je zapisano i da je nogometna utakmica već bila počela, a s tribina je još uvijek orilo 'Ju-go-plasti-ka'. Lokomotiva će od 1975. godine nositi ime Cibona, a notirajmo i da su u tom odlučujućem susretu igrali: Peterka (4), Grašo (6), Manović (8), Škarić, D. Tvrdić, Guvo, R. Tvrdić (16), L. Tvrdić (2), Šolman (15), Radulović, Prug (17), Skansi (19).


Za Hajduk je reprezentativni susret na Starom placu bio dobar jer se u strijelce upisao Jurica Jerković. Konstatirali smo u zadnjem tekstu da se u prošlom kolu našao na meti kritika, te ga je trener Luštica zamijenio u poluvremenu, no kod izbornika Vujadina Boškova, kojemu je ovo bio prvi susret na klupi reprezentacije, Jerković je počeo utakmicu, a iz Hajduka su uz njega bili još Holcer i vratar Vukčević. Ne spominjemo slučajno povratak Jerkovića u formu, ali o tome ćemo kad dođe na red gostovanje protiv Radničkog. Sada ostanimo kod jedne zanimljive anegdote vezane za Jugoplastiku i Hajduk.

'Žuti' su osigurali titulu, ali ostalo je još na Gripama odigrati zadnje slavljeničko kolo protiv posljednjeg Oriolika. Zanimljiva knjiga autora Tomislava Gabelića 'Gospon Šolman - šjor Damir', o jednome od junaka te generacije, donosi sljedeću priču:

'Za taj susret vezan je i jedan kuriozitet. Jugoplastika ga je odigrala u bijelim Hajdukovim dresovima, koje je posebno za tu prigodu sa Starog placa donio tehniko Vinko Bajrović.

- U ono je vrijeme pravo izbora boje dresa imala gostujuća momčad, a kako je Oriolik namjerno stigao u Split sa žutim dresovima, mi smo morali igrati u rezervnoj garnituri, koju nismo imali... A kako smo u svojim početcima nosili dresove bijele boje, u pomoć nam je priskočio Hajduk - objasnio je Bajrović'.

Dodajmo još i podatak da je 1971. jedina godina u kojoj su i splitski nogometaši i košarkaši postali prvaci. Prvo veliko slavlje i doček pripali su 'žutima', a ono najluđe te sezone tek ima doći. Kad sve skupa sagledamo padaju nam napamet stihovi 'Bili smo jednom najbolji, o nama su priče pričali...'

Ta sezona bila je baš za pamćenje, nakon nje će Mišo Kovač snimiti himnu Jugoplastike na tekst Tomislava Zuppe i glazbu Zdenka Runjića, a 'žuti' će do raspada države postati najbolji košarkaški klub 20. stoljeća. 


Hajduk je tek zakoračio u 'zlatne sedamdesete', a mi se već sljedeće nedjelje javljamo s novom pričom nakon teškog gostovanja u Nišu. 

Vaša reakcija na temu