Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Preminuo Marin Kovačić

Preminuo Marin Kovačić

Nezaboravni igrač i trener mlađih uzrasta 'bijelih' je govorio: 'Hajduk mi je sve na svitu, klub moje mladosti, a i danas kada sam u poodmakloj životnoj dobi...'

Još jedna Hajdukova legenda otišla je u vječnost. U 73. godini života 12. siječnja napustio nas je višegodišnji nogometaš Hajduka i trener Marin Kovačić

Rođeni Splićanin, Hajdukovo dijete koji je u klubu prošao najprije pomladak, potom seniore, rad sa svim uzrastima, zatim je bio pomoćni trener, a onda jedno vrijeme i trener seniorske momčadi.

Višegodišnji je voditelj Hajdukove omladinske škole, mentor u istoj školi, te trener i opservator – skaut. 

Marin Kovačić rođen je u Splitu 14. listopada 1943. godine. Počeo je s nogometom kao i drugi splitski dječaci koji su zavoljeli nogomet. Prijavio se u pionire Splita, ali tu nije dugo ostao. Jednoga dana trener pionira i juniora Hajduka Ive Radovniković upitao ga je bi li došao u Hajduka. Dječak je bio presretan. Bez razmišljanja je pristao i ubrzo se pojavio na Hajdukovu placu. Na treninge je dolazio redovito, a trener Radovniković bio je zadovoljan njegovom disciplinom i radom. Često je isticao da nije daleko dan kada će Hajduk u malom Kovačiću imati odličnog napadača.

Radovniković se nije prevario. Marin Kovačić je bio vrstan nogometaš. Vrlo rano počeo je nastupati i za mlađe uzraste državne reprezentacije. Dres seniorske momčadi Hajduka nosio je od 1960. do 1968. godine. U tom periodu za Hajduk je odigrao 179 utakmica na kojima je postigao 37 golova. U tom razdoblju s Hajdukom je osvojio prvi jugoslavenski nogometni kup u povijesti kluba, u sezoni 1966./67.

Iako nije nastupao za A reprezentaciju Marin Kovačić, nastupao je više godina za mlađe dobne skupine reprezentacije Jugoslavije. 

S neskrivenom nostalgijom Marin Kovačić rado bi se sjetio one teške sezone 1965./66. kada je Hajduku o koncu visio prvoligaški status, a u prvenstvo se ušlo s minus pet bodova zbog poznate 'afere Planinić'. I jedne zgode koja se tada zbila na prvenstvenoj utakmici Hajduk - OFK Beograd 6. ožujka 1966. godine na legendarnom Starom placu.

- U teškoj bici za svaki bod - prisjećao se Marin Kovačić - na utakmici s 'romantičarima' s Karaburme u jednom je trenutku naš centarhalf Novak Tomić izbio napamet jednu loptu i to, na nesreću, pravo na nogu Slobodana Santrača, strijelca nad strijelcima. Put prema našoj mreži, koju je čuvao Radomir Vukčević, bio mu je potpuno slobodan. Dakle, šansa koju je on malo kada propustio. Zaletih se, i u nemogućnosti da bilo što drugo uradim uhvatim ga za majicu, ali onda pomislim, da možda taj zahvat neće biti dovoljan. Zato mu istovremeno uzdahnuh: 'Ma kud češ, Slobodane u našu blagajnu!' Slobodan se osmjehnu ali ga je, jedna od ovih dviju postavljenih mu 'prepreka' omela da iskaže svoje golgeterske sposobnosti. I tako Santrač nije dao gol, a mi smo kasnije slavili pobjedu i te kako važnu u zadatku da te sezone očuvamo našu prvoligašku legitimaciju - završio je pokojni Marin. 

Nakon završetka igračke karijere u Hajduku, Marin Kovačić je devet godina igrao nogomet diljem Europe. Godine 1977. vraća se u Hajduk gdje je trener uz povremene vremenske prekide. Dugi niz godina radio je u omladinskoj pkoli, gdje je odgojio brojne velikane nekoč jugoslavenskog a danas hrvatskog nogometa. 

Povratkom u Split počeo je kao trener mladih u NK Lavčević (danas Dalmatinac), drugom omladinskom pogonu Hajduka. Bilo je to 1977. godine i tada su pod Kovačićevom paskom vježbali Zoran Vulić, Mladen i Jozo Bogdanović, Vladimir Čutuk i drugi. Kasnije je imao grupu pionira u kojoj su svoje prve nogometne korake činili: Zoran Varvodić, Aljoša Asanović, Joško Španjić i Frane Bućan, a nešto kasnije i Stjepan Andrijašević.

Nakon dvije godine asistiranja Peri Nadovezi i Stanku Poklepoviću u prvoj momčadi kluba, Kovačić se na osobni zahtjev vraća svojoj prvoj ljubavi, radu s mladima. Ne zadugo, u stručnom stožeru seniorske momčadi postaje prvi trener, dok je šef stručnog štaba Josip Skoblar. Marin Kovačić samostalno vodi seniorsku momčad u jednom dijelu prvenstvene sezone 1987./88. Mogao je Marin Kovačić po svom nogometnom znanju daleko više vremena provesti na seniorskoj klupi Hajduka na mjestu prvog trenera. Međutim, kao skroman čovjek, a ljubitelj mladih, znao je često reći klupskim čelnicima: 'Idem ja mojoj djeci, a ako seniorima zaškripi tu sam'.

Od 1977. do 1989. trenirao je sve Hajdukove uzraste. Godine 1989. trener je i Neretve iz Metkovića, a 1990. izbornik je juniorske reprezentacije Malezije. Potom je od 1991. do 1993. trener u Austriji, gdje je 1991. trenirao Klagenfurt, a u sezoni 1992./93. Rapid iz Beča. Od 1994. do 1999. Kovačić je trener u Sloveniji gdje od 1994. do 1995. trenira Muru, potom je od 1995. do 1997. trener Primorja iz Ajdovščine, od 1997. do 1998. trenira Kopar, a od 1998. do 1999. Olimpiju iz Ljubaljane. Trenirao je i nekoliko klubova diljem Dalmacije. Potom je ponovno u svom Hajduku, a gdje drugo nego u omladinskom pogonu, kako je jednom rekao autoru ovih redaka: 'Hajduk mi je sve na svitu, klub moje mladosti, a i danas kada sam u poodmakloj životnoj dobi, ne mogu bez mog kluba, a posebno bez moje dice u mlađim uzrastima'.

Marin Kovačić prošao je u Hajduku trnovit put, a mnoge Hajdukove zvijezde to što su postale trebaju u prvom redu zahvaliti Marinu Kovačiću.

Komemoracija će se održati u četvrtak 14. siječnja 2016. u 13.00 sati u kino dvorani stadiona Hajduka na Poljudu, dok će sahrana biti istog dana u 15.00 sati na groblju Lovrinac.

Vaša reakcija na temu