Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka PRIČA KOLA: Zebec joj nije bio od pomoći, a delegiranje je posebna tema
Sve o borbi za prvaka Piše: Dalmatinski portal

PRIČA KOLA: Zebec joj nije bio od pomoći, a delegiranje je posebna tema

Međunarodni splitski sudac nije ovog proljeća niti jednom sudio Dinamu

Glavna priča 33. kola HNL-a je opet bilo suđenje, no nećemo sad opet opisivari sporne situacije iz utakmice Hajduka i Hrvatskog dragovoljca (2:1), već skrenuti pozirnost na dva detalja.

Najprije, postavlja se pitanje kako je moguće da je Mario Zebec u VAR-sobi prespavao baš sve sporne situacije s Poljuda, odnosno nije našao za shodno da sutkinju Ivanu Martinčić pozove na dodatni pregled snimke. Čak i površna analiza sugerira barem dvije velike pogreške, ili bolje rečeno 'čiste i očigledne', nakon kojih se VAR-tehnologija trebala javiti. Zebec sutkinji baš ništa nije pomogao, dapače, dojma smo da se cijela ova prašina ne bi ni podogla da je barem pozvao nakon prekršaja Smolčića na Nikola Kaliniću, kojega bi valjda svirnuo i gostujući trener.

Onaj drugi dio priče je dosta osjetljiv, a odnosi se na nove trendove, zapravo i povijesne nogometne trenutke. Ivana Martinčić je prva žena koja je ikada bila glavni sudac na utakmici Hajduka, a dogodilo se to 6. studenoga 2021. godine također u susretu 'bijelih' protiv Hrvatskog dragovoljca. Malo je poznato da je ona imala čast suditi i muškoj reprezenaciji Njemačke protiv Lihtenštajna (9:0) u kvalifikacijama za SP u Kataru, U muškoj konkurenciji 1. HNL joj je ovo bila peta utakmica i kod delegiranja se vodi računa o težini susreta, ali na Poljudu se još jednom pokazalo koliko je nogomet nepredvidiv. A ponovimo još jednom - ni VAR joj nije pomogao.

Delegiranje je posebna tema, a ovo slanje splitskog suca Duje Strukana u Zmijavce, u trenutku kada se o HNL-u odlučuje o prvaku, uistinu smiješan potez. On je jesenas sudio utakmicu Dinamo - Osijek (1:1) u Maksimiru, vodio je niz teških susreta HNL-a jako dobro, a pamti se i onaj iz polufinala Kupa Rijeke i Osijeka (3:2), gdje su se igrali produžeci u jednoj od najzanimljivijih utakmica sezone. No - bode oči da Strukan u proljetnom dijelu sezone niti jednom nije sudio Dinamu, iako se radi o međunarodnom sucu visokog ranga kojega hvale svi u hrvatskom nogometu. 

S druge strane je njegov kolega međunarodni sudac iz Zagreba Fran Jović sudio Hajduku čak osam puta, od čega tri možda i ključne utakmice proljeća, u porazu od Rijeke na Poljudu (1:3), remiju u Osijeku (0:0), te ovom zadnjem u Koprivnici (0:0). Ne prejudiciramo ništa, ali ima logike postaviti pitanje povjereniku za delegiranje Ivanu Novaku - kako to, kako to?

 

Vaša reakcija na temu