Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRIČA O TRENERU HERTHE: Trebao si biti Maradona za proći u Hajduku, a u Stuttgartu je već u debiju zabio dva pogotka

PRIČA O TRENERU HERTHE: Trebao si biti Maradona za proći u Hajduku, a u Stuttgartu je već u debiju zabio dva pogotka

Šest godina je proveo na Poljudu, a onda je otišao u Njemačku

Kada je na kraju prošle sezone Pal Dardai, bivši mađarski reprezentativac odlučio napustiti mjesto trenera berlinske Herthe nakon četiri i pol godine mnogi su očekivali da će ga zamijeniti neko poznato trenersko ime. No, u berlinskom klubu su odlučili kormilo povjeriti Anti Čoviću, 43-godišnjem Hrvatu rođenom u Berlinu.

- Mislim da je Ante najbolje rješenje za Herthu u ovom trenutku. Kod njega sam odmah osjetio strast i entuzijazam. Svaki izbor nosi određeni rizik, no mislim da je on pravi izbor - rekao je sportski direktor Herthe Michael Preetz, a Čović je dodao:

- Za mene koji sam rođen u Berlinu, uz to sam igrao za Herthu i vodio drugu momčad ovo je poput ostvarenja sna. Ovaj je klub moja strast i ima posebno mjesto u mom srcu

Čović je šest godina vodio drugu momčad Herthe, a mnogi u Hrvatskoj vjerojatno nisu ni čuli za njega dok u prvom kolu Bundeslige nije otkinuo bod Bayernu i svom prijatelju Niki Kovaču.

Obojica su odrasli u Berlinu i poznaju se praktički od malih nogu.

- Nas dvojica dijelimo istu strast prema nogometu. Kada bismo išli zajedno na koncerte ili u crkvu uvijek bi nogomet bio tema - rekao je Čović uoči prvog debija na klupi Herthe prošlog petka. Protivnik nije mogao biti teži, gostovanje kod Bayerna na Allianz Areni, no na kraju je Hertha zasluženo osvojila bod (2:2).

Za mnoge u Hrvatskoj je nepoznato ime, no Ante Čović je imao vrlo respektabilnu karijeru. Šest godina je proveo u omladinskom pogonu Hajduka, od 1988. do 1994. godine.


S 'bijelima' je u mlađim kategorijama osvajao trofeje u prvenstvu i Kupu. Na fotografiji je momčad koja je osvojila Kup Hrvatske u sezoni 1990. godine. Stoje slijeva: fizioterapeut Igor Gršković, Dragan Stojkić, Tihomir Parlov, Denis Bezer, Josip Butić, Dado Pršo, Dalibor Filipović, Ante Crnčević, Toni Nejašmić, Ivan Jurić, Mario Grgić, Oliver Kovačević i trener Ivica Kalinić. Čuče slijeva: Ante Čović, Ivica Huljev, Oliver Jurišić, Denis Mudrinić, Milivoj Fradelić, Ivan Čubretović, Gordon Cerjan i Tonći Lisica.

- Ostali smo do dana današnjeg u kontaktu. U veznoj liniji je on igrao desno, a Ivan Jurić lijevo. Obojica su postigli zavidne dosege kao treneri, ali bili su i jako dobri igrači - rekao nam je njegov bivši trener u kadetima Ivica Kalinić.

- Čović je bio krasan i fin mladić, ali i jako dobar igrač. Dva puta je bio blizu da ostvari prelazak u prvu momčad, ali to se nije dogodilo. Ostvario je lijepu karijeru vani, a svaka mu čast na ovome što je postigao kao trener. Mene to ne iznenađuje, s obzirom na njegov odgoj i karakter - kazao nam je Ivica Matković, koji ga je vježbao u juniorima.

Čović je s Poljuda otišao 1994. godine. Nije u bijelom dresu ostvario prelazak iz juniora u seniore. Kalinić se ne sjeća detalja jer je još 1993. godine prešao u prvu momčad kao pomoćnik Ivanu Kataliniću. Popričali smo i s nekima od Čovićevih suigrača iz tog vremena koji redom govore da je tada jednostavno bilo nemoguće upasti u prvu momčad Hajduka koja je dvije sezone zaredom bila prvak Hrvatske, a nedugo kasnije će dogurati i do četvrtfinala Lige prvaka.

- Trebao si biti Maradona za upasti u tu momčad - kazao nam je Vlatko Đolonga, čije riječi možda i najbolje oslikavaju koliko se teško bilo probiti u to vrijeme. On je godinu dana mlađi od Čovića, ali su zajedno igrali jer su se tada spajala dva godišta.

Uglavnom, dok se Hajduk pojačavao za Ligu prvaka, Čović je otišao u Njemačku. Potpisao je za Stuttgart koji je tada igrao u Bundesligi. Čović je igrao u veznom redu, a debi u Bundesligi zasigurno će pamtiti. U petom kolu, 18. rujna 1994. Stuttgart je na domaćem terenu igrao protiv Eintrachta. Čović je u igru ušao u 75. minuti, a onda do kraja postigao dva pogotka. Prvo u 82., a onda i u 87. minuti. Do kraja sezone skupio je ukupno 14 susreta, a osim dva pogotka ubilježio je i četiri asistencije.

Iduće sezone otišao je u Nurnberg koji je bio u drugoj ligi. U 26 susreta postigao je dva pogotka, a onda otišao u Herthu. U Herthi je proveo četiri sezone, odigrao 80 utakmica, postigao devet pogodaka, a s berlinskim je klubom igrao i Ligu prvaka. Uslijedio je potom odlazak u Bochum, nešto kasnije i Saarbrucken, da bi se 2003. godine vratio u Herthu. Karijeru je završio u ljeto 2010. igrajući za drugu momčad Herthe i odmah je počeo s radom kao trener u omladinskom pogonu. Tu je bio sve do ljeta ove godine, a uz to je od veljače do lipnja 2012. godine bio pomoćni trener u prvoj momčadi kada je stigao Otto Rehhagel

Za mladu reprezentaciju Hrvatske do 21 godine Čović ima sedam nastupa. Igrao je u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 1998. godine.

Sada gradi novu karijeru, kažu da većinu stvari na treninzima radi s loptom i želi da njegova Hertha igra dobar nogomet. Često na treningu prekida vježbe, dosta komunicira s igračima i odmah nastoji ispraviti greške koje uoči. Zanimljivo je da osim uloge trenera dok radi obnaša i ulogu oca. Njegov sin Maurice ima 21 godinu i prošao je mlađe kategorije Herthe. Igra na poziciji desnog krila i moguće je da tijekom sezone kao i otac i on dočeka svoj debi u jednoj od najjačih liga svijeta.

Vaša reakcija na temu