Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
RASPLET SKUPINE C: Hoće li Engleska i Danska opravdati uloge favorita ili će Slovenija i Srbija ostvariti povijesni uspjeh?

RASPLET SKUPINE C: Hoće li Engleska i Danska opravdati uloge favorita ili će Slovenija i Srbija ostvariti povijesni uspjeh?

Očekuje nas zanimljiva i borbena završnica ove grupe

Uzbudljiva grupna faza Europskog prvenstva u Njemačkoj bliži se svom kraju, a današnji program donosi dvije atraktivne utakmice skupine C, u kojoj se još dosta toga treba razriješiti. Engleska će odmjeriti snage sa Slovenijom, dok će se u drugoj utakmici sastati Danska i Srbija. Analizom trenutnog stanja na tablici jasno je da sve četiri ekipe u današnjim ogledima mogu znatno profitirati, ali isto tako i puno toga izgubiti. Ulog je ogroman, treneri nemaju mjesta za kalkulacije, već iz svojih igrača trebaju izvući maksimum. U nastavku donosimo evaluaciju dosadašnjih izdanja momčadi te što možemo očekivati od ovih utakmica.

Engleska je stigla u Njemačku kao jedan od glavnih favorita za osvajanje natjecanja. Međutim, njihove dosadašnje predstave nisu opravdale tu ulogu. Poslije postizanja prvog pogotka protiv Srbije, Gareth Southgate odlučio se za primjenu izrazito defanzivnog pristupa, omogućivši tako znatno slabijoj reprezentaciji da se razigra i dovede njihovo vodstvo u opasnost. Premda su na kraju sačuvali prednost, dojam koji su ostavili nije bio proporcionalan njihovoj kvaliteti. U drugom susretu Englezi su ponovili isti obrambeni pristup nakon postizanja pogotka, ali su se ovoga puta suočili s iskusnijom i kvalitetnijom Danskom, koja je Southgateov kukavičluk ili pragmatizam, kako god ga želite nazvati, uspješno kaznila.

Engleska javnost izrazito je nezadovoljna dosadašnjim izdanjem svojih nogometaša, a istovremeno uvelike kritizira izbornika zbog spomenute nogometne filozofije te favoriziranja određenih igrača. Međutim, osvojili su četiri boda u dvije nominalno najzahtjevnije utakmice u skupini, zasigurno prošli u sljedeću fazu natjecanja, a prilika da ušutkaju kritičare te poprave cjelokupan dojam pruža se već danas, protiv Slovenije. Naši susjedi su u prva dva susreta odigrali iznad svih realnih očekivanja te upisali dva neodlučena rezultata, što znači da protiv 'tri lava' ne smiju izgubiti kako bi imali šanse za proći dalje. Unatoč tome što je njihova najveća snaga, Matjaž Kek, kroz svoju karijeru pokazao da zna pomrsiti planove onima koji su na papiru jači od njega, u ovom susretu ipak postoji preveliki nesrazmjer u kvaliteti. Pored toga, Engleska će biti silno motivirana i činjenicom da pobjedom osigurava prvo mjesto u skupini te bi, uzimajući sve u obzir, bilo pravo iznenađenje da Slovenci iz ove utakmice izađu neporaženi. Stoga, 'tri lava' danas imaju priliku ušutkati sve kritičare te stvoriti bolju atmosferu pred utakmicu osmine finala, a hoće li to ostvariti najviše ovisi o tome je li Southgate naučio lekciju iz prošle utakmice.

Drugi ogled u ovoj skupini, između Danske i Srbije, obećava veću dozu neizvjesnosti te će neutralnom promatraču zasigurno biti zanimljiviji. Danci očekuju sraz sa Srbijom u boljoj bodovnoj poziciji, ali i generalno kvalitetnijem i zdravijem okruženju. Iskusna su i posložena momčad, imaju kontinuitet zajedničkog igranja, a i na prošlom prvenstvu dogurali su sve do polufinala. Osim toga, veliki teret stavljen je na leđa srpske reprezentacije od strane tamošnje javnosti s obzirom na to da na niti jednom velikom natjecanju nisu uspjeli proći skupinu. Nadalje, dojam protiv Slovenije nikako nije bio dobar, naročito u napadačkom segmentu pa će Izbornik Srbije Dragan Stojković zasigurno imati nekoliko nedoumica prije današnje utakmice. Uzimajući u obzir i to da Srbiji treba pobjeda za prolazak u osminu finalu, Danska može biti strpljiva, čekati da njihovog protivnika uhvati nervoza i pritisak te da jurne prema naprijed, a onda to iskoristiti u svoju korist. Svakako, Danci su u ovom susretu po svim indikatorima favorit, ali ovo prvenstvo se iz dana u dan pokazuje sve više nepredvidljivim. 

U konačnici, očekuje nas zanimljiva i borbena završnica skupine C. Engleska i Danska po svemu sudeći su veliki favoriti za prve dvije pozicije u grupi, no Srbija i Slovenija imaju značajnu priliku da po prvi puta u svojoj povijesti uđu u nokaut fazu nekog velikog natjecanja te će i zadnji atom snage žrtvovati da to ostvare.

Standings provided by Sofascore

Vaša reakcija na temu