Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
S kim to igra Hajduk? Ovo je priča o Jadranu iz Starog Grada, koji je dvanaest puta osvajao prvenstvo otoka Hvara...

S kim to igra Hajduk? Ovo je priča o Jadranu iz Starog Grada, koji je dvanaest puta osvajao prvenstvo otoka Hvara...

Za Hajduk su nastupala i trojica Jadranovih nogometaša, Ivo Tadić, Pero Alfirević i Marino Lemešić

Stari Grad na Hvaru ove godine obilježava veliki jubilej, 2400 godina od osnutka naselja Faros na mjestu današnjeg Starog Grada.

Prije 2400 godina doseljenici s grčkog otoka Parosa u starogradskoj uvali na mjestu ilirskog naselja osnovali su utvrđeni grad Faros, čija se velika obljetnica neprekidnog življenja obilježava u ovoj godini.

Velikoj fešti pridružili su se i nogometaši HNK Jadran iz Starog Grada, koji ove godine također obilježavaju veliku obljetnicu. HNK Jadran osnovan je 1936. na skalinama ispred škole na inicijativu nekolicine mlađih nogometaša i od tada je neizostavni sudionik svih sportskih događanja na otoku Hvaru, a nerijetko i izvan njega.

Prvi dres Jadrana bio je prugasto plavo-bijele boje. U proljeće 1938. u brijačnici Ivana Riviera tadašnji članovi Jadrana zajedno sa starijim nogometašima iz Starog Grada održali su sastanak na kojem su donesena klupska pravila. Brojno stanje članova kluba u prvim godinama nakon osnutka bilo je od 30 do 40. Pod imenom Jadran klub je odigrao prvu zabilježenu utakmicu protiv vršnjaka iz Dola na Hvaru, 3. srpnja 1938. godine i ostao je zabilježen rezultat te utakmice, 4:1 za Jadran.

U vrijeme Drugog svjetskog rata velik broj nogometaša iz Starog Grada svojom je žrtvom sudjelovao u pobjedi nad fašizmom, čemu svjedoči spomenik starogradskim nogometašima na stadionu Dolci u Starom Gradu. Jadran sudjeluje u sportskim aktivnostima Hrvatske sportske zajednice otoka Hvara, a česte su i nogometne utakmice protiv klubova izvan otoka (SUND, Majstor s mora…), nakon okončanja svjetskog rata Jadran u razdoblju od 1945. do 1954. četiri puta osvaja naslov prvaka otoka Hvara.

Od 1955. do 1965. Jadran naslov prvaka otoka osvaja 3 puta, isto kao i u razdoblju od 1966. - 1977. Ukupno u razdoblju od svog osnivanja do 2016. godine Jadran je 12 puta bio prvak otoka Hvara i 4 puta osvajač Kupa.

Drago Radoslavić, bivši nogometaš Jadrana, autor je monografije 'Jadran naše mladosti', u kojoj je autor zabilježio svu povijest Jadrana od osnutka do 2008. godine, te su i u ovom tekstu korišteni podaci iz monografije.

Za vrijeme Domovinskog rata svi članovi HNK Jadran sudjelovali su borbi protiv agresije na Lijepu našu i nakon završetka Domovinskog rata nogomet na Hvaru postaje sastavni dio otočkog načina življenja kroz Forsku nogometnu ligu, u kojoj Jadran sudjeluje više nego uspješno, nastupajući i u takmičenjima na nivou Županije u raznim kategorijama.

Ove godine, obilježavajući veliki jubilej 80 godina od osnutka - centralni dio proslave biti će nogometna utakmica između Jadrana i Hajduka. 'Bijeli' su se odazvali pozivu Jadrana, te je za 11. studenoga, u petak - najavljena prijateljska nogometna utakmica na stadionu Dolci u Starom Gradu.

Zanimljiv podatak vezan uz dva kluba je i taj da su za Hajduk nastupala i trojica Jadranovih nogometaša, Ivo Tadić, Pero Alfirević i Marino Lemešić.

Velikoj fešti u Starom Gradu pridružit će se i novoosnovano Društvo prijatelja Hajduka otoka Hvara svojim predstavljanjem i pozivom na učlanjenje mnogobrojnim prijateljima Hajduka s otoka Hvara.

Dalmatinski portal i ovim tekstom čestita slavljenicima, te pozivamo sve ljubitelje baluna da nazoče slavljeničkoj nogometnoj utakmici između Jadrana i Hajduka.

Vaša reakcija na temu