Foto: hajduk.hr Saša Bjelanović: Nejašmić bi se odlično uklopio u talijanski nogomet, on je miks Badelja i Brozovića

Saša Bjelanović: Nejašmić bi se odlično uklopio u talijanski nogomet, on je miks Badelja i Brozovića

Za mene je Atalanta favorit protiv Dinama

Tuttomercato je razgovarao sa sportskim direktorom Hajduka Sašom Bjelanovićem kako bi najavili ogled Dinama i Atalante, a on je prokomentirao i ostale aktualnosti. Na početku se dotakao prijelaznog roka koji je odradio Hajduk.

- Prijelazni rok je bio dosta dug, napravili smo dobre stvari. Na papiru smo odradili odličan posao, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica koje smo igrače doveli. Ali, treba ipak sačekati malo duži period kako bismo mogli dati ocjenu. No, ako se po jutru dan poznaje...

U posljednjim satima prijelaznog roka stigao je Filip Bradarić...

- Za nas je to povratak, riječ je o igraču koji je ponikao u Hajduku. Bio je u krugu reprezentacije, bio je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Dvadeset dana prije kraja prijelaznog roka njegov je dolazak izgledao nemoguće, ali kada se otvorila mogućnost stvari su se promijenile. Imamo velike ambicije u ovoj sezoni.

Kakve su ambicije Hajduka?

- Naš najveći rival je Dinamo iz Zagreba koji igra u Ligi prvaka. Na papiru imaju najjaču momčad. Gledajući novac imaju najveći budžet u odnosu na ostatak lige. Ali, mi želimo reći svoju riječ, nastojat ćemo biti među prve dvije ekipe kako bismo izborili ulazak u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Je li vam čudno što Hrvatska nema sigurnog sudionika Lige prvaka?

- Nažalost to ovisi o rankingu, Hrvatska je malo nazad po tom pitanju. Reprezentacija je naš biser, ali nivo lige ne dozvoljava nam da imamo sigurnog sudionika Lige prvaka.

Ali, ipak uspješna ste reprezentacija s obzirom da je Hrvatska mala država?

- Naša je zemlja puna talenata, to je ključ našeg uspjeha. Uspjeh u Rusiji je bio plod trenutka. Stvorila se dobra atmosfera, a izbornik je uspio karakteristike igrača iskoristiti na najbolji mogući način. No, nije sve u talentu. Treba puno rada. Zato ponekad hrvatski talenti koji rano odu izvan Hrvatske naiđu na probleme.

U Hrvatsku je prije nekoliko godina stigao i Dani Olmo?

- U tom periodu ja još uvijek nisam imao sadašnju ulogu. Stigao je kao mlad u Dinamo, jako je napredovao i osvojio Europsko prvenstvo do 21 godine sa Španjolskom.

Dinamo za pet dana igra s Atalantom...

- Dinamo u prvih 11 nema previše igrača koji su ponikli u klubu. Doveli su igrače sa strane kako bi pomogli mladim igračima. Vratili su se u Ligu prvaka nakon nekoliko godina, za njih je to veliki uspjeh. Za Atalantu je ovo prvi put da se nalaze u Ligi prvaka, ali gledajući na papiru za mene su oni favoriti protiv Dinama.

Može li Atalanta izboriti prolazak dalje?

- Šahtar nije ista momčad kao prije nego što je počeo rat između Ukrajine i Rusije. Prije su bili puno jači, a sada su mislim na razini da je Atalanta po kvaliteti blizu njima. Mislim da Atalanta može proći dalje.

Bjelanović je kao igrač bio u Atalanti, prve godine nakon što se vratila familija Percassi...

- Mislim da je uspjeh Atalante plod plana i programa obitelji Percassi. Dosta su uložili u uspjeh kluba, od prvog dana vidjelo se da imaju ambicije i kvalitetu. Mislim da je to vrlo bitno za klub, a vidim da su i navijači u posljednje vrijeme dosta privrženi momčadi.

Iako ima 40 godina Bjelanović obnaša važnu funkciju, onu sportskog direktora?

- Kako se karijera bližila kraju razmišljao sam što raditi nakon prestanka. Možda sam uranio sa završetkom igračke karijere, ali sam želio napredovati i učiti. Imao sam sreću jer sam vrlo brzo dobio dobru ponudu, da budem pomoćnik sportskog direktora. Tako je bilo dvije godine, a onda su me nagradili jer su vidjeli da imam kvalitete. Tako sam sredinom 2018. godine postao sportski direktor Hajduka.

Kakav je život u Splitu?

- To je jedna velika pozornica. Očekivanja su velika, za mene je to odlično iskustvo koje će mi pomoći. Za mene je Hajduk vrh, to je moja sadašnjost. Split je sličan Napoliju, kada se pogleda strast, kako ljudi žive nogomet. Nema sredine, ili si gore, ili si dolje. Uz Dinamo je Hajduk najpoznatiji hrvatski klub.

Kako Hajduk financijski živi?

- Prodajama. Posljednjih godinu dana prodali smo Palaversu i Bradarića. Prisiljeni smo prodavati mlade talente, nekad vjerojatno i prerano. Ovisimo o prodajama. Ove smo godine zaradili 15 milijuna eura od navedene dvojice igrača, jedan je 1999. godište, a drugi 2000. Moramo proizvoditi igrače, takva je politika kluba.

Kojeg bi igrača preporučili Talijanima?

- Onog koji igra gotovo uvijek. Darko Nejašmić bi mogao postati vrlo zanimljiv igrač. Mislim da bi se on odlično uklopio u talijanski nogomet. On je miks Badelja i Brozovića, igra ispred obrane. On je klasični razigravač, 1999. godište. Prošle je sezone bio jedan od najugodnijih iznenađenja sezone, prema mišljenju navijača bio je najbolji. Uvijek se netko novi pojavi, na sreću imamo mladih poput njega.

Kada bi mogli Bjelanovića opet vidjeti u Italiji?

- Sve u svoje vrijeme. Kada bude trenutak razmislit ću, sada sam koncentriran samo na Hajduk. To je za mene veliko iskustvo - zaključio je Bjelanović.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(51223, "");
Pregledaj komentare