Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Torcida ugostila navijače Benfice, Slavije i Gornika: 'Oduševljeni smo derbijem i Splitom punim grafita'

Torcida ugostila navijače Benfice, Slavije i Gornika: 'Oduševljeni smo derbijem i Splitom punim grafita'

Poljaci se po uzoru na splitsku grupu zovu 'Torcida Zabrze', a na Poljud ih je u subotu došlo čak 33

Na derbi s Dinamom došli su navijači Benfice, Slavije i Gornika. Gosti splitske Torcide, naime, bili su ultrasi tih klubova iz Portugala, Češke i Poljske, a sa svakom od tih grupa navijači 'bijelih' imaju posebnu priču. Prijateljstvo Torcide s No Name Boysima seže još u 1994. godine kada su Hajduk i Benfica igrali u istoj skupini Lige prvaka. Navijači Benfice su na daleko gostovanje u Split iz Portugala potegnuli kombijem. Dočekani su prijateljski u gradu pod Marjanom, a po povratku su doživjeli prometnu nesreću u kojoj su poginuli Gullit, Tino i Rita. Torcidaši su na uzvratnu utakmicu u Lisabon također išli kombijem, postavili su vijenac za stradale navijače, a No Name Boysi su na utakmici razvili transparent 'Freedom for Croatia'. Bio je to početak jednog čvrstog prijateljstva... 

Torcida Siromašna ugostila je šest No Name Boysa na subotnjem derbiju.

- Trojica su došla iz Lisabona, te po jedan iz Brage, Luksemburga i Frankfurta - kaže nam Joško Cvitanović Škiljo iz Siromašne.

Osim njih, u taj su splitski kvart došli i navijači Slavije.

- Stiglo je osam Slavijinih navijača, a među njima i njihov vođa Lukáš Vala - Strašák. S njima smo se upoznali u Pragu za gostovanja Hajduka... - otkriva Škiljo, dodajući da su svi redom oduševljeni Splitom i grafitima u čast Hajduka, a na dan utakmice su i dali ruke u izradi jednoga u Siromašnoj.

Možda još zanimljivija priča dolazi nam iz Poljske gdje je 1999. osnovana grupa Torcida Zabrze. Podržavaju klub Gornik Zabrze, a ime Torcida uzeli su po uzoru na splitsku navijačku grupu, najstariju u Europi. Njih je na posljednji poljudski derbi došlo čak 33! Druga grupa torcidaša, ne ova iz Siromašne, ugostila je Poljake, a njihovo prijateljstvo traje već osam godina. I do sada su posjećivali Split, ali nikad u ovolikom broju.

Torcidaši koji su ih primili nam prenose njihove riječi:

- Kažu da im je bilo odlično, oduševljeni su derbijem, a ponašanje Mamića i HNS-a uspoređuju s razdobljem kada su bili pod Rusima. S tim da tvrde kako je nama još i gore...

Vaša reakcija na temu