Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: Godišnjica smrti Jurice Jerkovića, legendarne 'desetke' koja je svojim potezima dizala gledatelje na noge

VIDEO: Godišnjica smrti Jurice Jerkovića, legendarne 'desetke' koja je svojim potezima dizala gledatelje na noge

Predvodnik Hajdukove generacije iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća odigrao je za 'bijele' 529 utakmica i zabio 219 golova

Na današnji dan prošle godine preminuo je Jurica Jerković, predvodnik Hajdukove generacije iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, koji je odigrao je za 'bijele' 529 utakmica i zabio 219 golova.

Rođen je u Splitu 25. veljače 1950. godine, s Hajdukom je osvojio tri prvenstva 1970/71, 1973/4 i 1974/5 i pet Kupova 1972., 1973., 1974., te u sezonama 1975/76 i 1976/77. Dres reprezentacije Jugoslavije oblačio je 43 puta i postigao 6 pogodaka.


Jerković je čuvena 'desetka', svojim potezima dizao je gledatelje na noge. Za prvu momčad Hajduka debitirao je sa 18 godina. Bilo je to 24. studenog 1968. u tadašnjoj Prvoj ligi protiv Proletera iz Zrenjanina.

- Prije te utakmice me mučila trema, a jedna kriva procjena u prvom poluvremenu uvalila u probleme. Hlevnjak mi je dodao jednu loptu za koju sam mislio da će otići u aut, pa nisan ni potrča za njom. S obzirom da je trava bila malo visoka, lopta je stala prije auta i izgledalo je da se ne trudim. Publika na Starom placu odmah je počela zviždati i vikati 'tek si počeja igrat, a već ne želiš trčat' - ispričao je Jerković jednom prigodom anegdotu sa svog debija.

Na poluvremenu tog susreta Jerković je zamolio trenera Slavka Lušticu da ga ostavi u svlačionici. 

- Kada sam mu to rekao, Žiga se naljutio i dao mi plesku - prisjetio se Jerković koji je u drugom dijelu tog susreta nakon jednog centaršuta sa 15 metara pogodio gredu škaricama.


Bio je to trenutak koji je njemu kao mladom igraču koji je tek zagazio u seniorski nogomet bio pravi poticaj za dalje. Osim što je igrao u Hajduku, bio je priznat i diljem svijeta. Bio je dio reprezentacije Jugoslavije koja je 18. srpnja 1971. igrala na brazilskoj Maracani na oproštaju legendarnog Pelea. 

- Pele je tada tražio reprezentaciju koja igra najsličnije Brazilu, a kako je Jugoslavija gajila sličan stil onda smo pozvani. Velika je čast bila igrati tu utakmicu. Nije bilo lako upasti u reprezentaciju jer su beogradski tandemi bili jaki - objasnio je jednom prigodom Jerković koji je na tom susretu zabio pogodak za 2:2.


- U igru sam ušao umjesto Zorana FIlipovića i zabio s nekih 27 metara, iako neki znaju reći da je bilo i deset metara dalje.
Službena statistika s tog susreta 'izbrojila' je 160.000 navijača, no mnogi su skloni vjerovati da se tog dana na Maracani okupilo više od 200.000 ljudi.

Jerković je igrao sa dva velikana nogometne igre. Osim s Peleom, igrao je i s Maradonom. Bilo je to šesnaest godina kasnije, 1987. na reviji gdje je nastupio za reprezentaciju svijeta.

Upravo su Pele i Maradona pored njega na muralu u Radunici koji je u izradi, a nedaleko od njega je ona legendarna slika Jure i Olivera Dragojevića.


U Hajduku se zadržao do 28. godine, a potom je otišao u Švicarsku. Prvo u Zurich za koji je odigrao više od 200 utakmica, a karijeru je sa 37 godina završio u Luganu. Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je na dva Svjetska prvenstva, a imao je čast postaviti kamen temeljac za stadion na Poljudu. 

'Radunica kala mala, velikana Juru dala'  - jedan je od najpoznatijih stihova koji dočarava njegovu veličinu.

Jerković je umro u 69. godini, a Torcida se od njega oprostila bakljadom na Starom placu.



Vaša reakcija na temu