Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Božićni poklon Ukrajincima: Na prvu liniju obrane isporučeno više od tisuću automobila
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Božićni poklon Ukrajincima: Na prvu liniju obrane isporučeno više od tisuću automobila

Donacija zaplijenjenih vozila vrijedna je oko dva milijuna eura

Početkom godine, prema prijedlogu latvijskog Ministarstva financija, donesena je odluka da se vozačima koji budu uhvaćeni u pijanom stanju za upravljačem oduzimaju vozila i doniraju ukrajinskoj vojsci.

Kazne za vožnju u pijanom stanju u toj su baltičkoj zemlji drastično pooštrene (zapljena vozila ako vozač ima više od 1,5 promila alkohola u krvi), a u samo nekoliko mjeseci, alkoholiziranim vozačima zaplijenjeno je 1100 vozila i svi su već prebačeni na prvu liniju obrane u Ukrajini, navode mediji.

Inovativni projekt započeo je Latvijac Reinis Poznaks koji je osnovao nevladinu organizaciju pod nazivom Twitter Convoy, koja je započela isporuku vozila Ukrajincima.

Arvils Aseradens, latvijski ministar financija, kaže da je vlada bila inspirirana uspjehom Twitter Convoya i uvela nove zakone koji omogućuju da se vozila zaplijenjena prema zakonu o vožnji u pijanom stanju doniraju nevladinoj organizaciji.

Uz ukrajinske vojnike koji vode bitku za svaki metar svoje zemlje, u problemima su i obični građani jer je ruska invazija izazvala velike ekonomske poremećaje, a cijene goriva skočile su toliko visoko da si većina vozača više ne može priuštiti vožnju.

Mnogi Ukrajinci rješenje su pronašli u Americi odakle uvoze oštećena električna vozila po pristupačnoj cijeni. Takvi oštećeni automobili zatim se prevoze u Ukrajinu, gdje se popravljaju po niskoj cijeni i ponovno stavljaju u prodaju.

Vozila koja se ‘ne mogu spasiti‘ koriste se u druge svrhe, posebno njihove baterije, koje se koriste za skutere ili vojne bespilotne letjelice, prenosi Jutarnji list.

Vaša reakcija na temu