Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / Twitter Britanci šalju Ukrajini novo moćno oružje protiv ruskih aviona
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Britanci šalju Ukrajini novo moćno oružje protiv ruskih aviona

Radi se o najbržoj raketi zemlja-zrak kratkog dometa na svijetu

Velika Britanija odlučila je Ukrajini poslati svoje Starstreak protuzračne projektile, piše Defense News.

Ministar obrane Ben Wallace rekao je zastupnicima jučer da vlada razmišlja o slanju Starstreaka, ali je kasnije potvrdio da je odluka već donesena. Wallace je također rekao Parlamentu da će Britanija isporučiti ograničeni broj protutenkovskih projektila Javelin proizvedenih od Lockheed Martina i Raytheona, javlja Index.

'Vjerujemo da će ovaj sustav ostati unutar definicije obrambenog oružja, ali će omogućiti obrambenim snagama da bolje brane nebo', rekao je Wallace. 

Starstreak je sustav protuzračne obrane dizajniran za pružanje zračne obrane od helikoptera, niskoletećih mlažnjaka s fiksnim krilima i bespilotnih letjelica dometa od 4 milje. Nakon lansiranja, raketa se ubrzava na više od 4 Macha, što je čini najbržom raketom zemlja-zrak kratkog dometa na svijetu. 

Vaša reakcija na temu