Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Wikipedia Drama u Južnom kineskom moru: Američki F-35 se srušio na nosač aviona, pilot se katapultirao

Drama u Južnom kineskom moru: Američki F-35 se srušio na nosač aviona, pilot se katapultirao

Pokupio ga je vojni helikopter

Sedam osoba je ozlijeđeno, uključujući pilota koji se katapultirao, nakon što se američki borbeni zrakoplov F-35 srušio na palubu nosača zrakoplova USS Carl Vinson u Južnom kineskom moru, objavila je američka pacifička flota u priopćenju u ponedjeljak.

Kako prenosi CNN, pilot je obavljao rutinske letove kada se dogodila nesreća. Nakon što se sigurno katapultirao, pokupio ga je vojni helikopter. Trenutno je u stabilnom stanju. Još šestero je ozlijeđeno na palubi nosača. Trojica su zahtijevala hospitalizaciju u bolnici u Manili na Filipinima, gdje su sada također u stabilnom stanju. Ostaloj trojici mornara pružena je medicinska pomoć na nosaču aviona te također dobro.

Uzrok nesreće se istražuje. Ratni brod nije pretrpio veće štete jer je udar bio površan te je njegovo zračno krilo nastavilo s normalnim radom. Što se tiče srušenog F-35, popravak je u tijeku.

Ovo je prva nesreća za F-35C, jednomotornog stealth lovca američke mornarice, dizajniranog za operacije s nosača zrakoplova. Radi se o posljednjoj od tri varijante koja je postala operativna, i to tek 2019. godine, prenosi Večernji list

Početkom tjedna američki nuklearni nosači Carl Vinson i Abraham Lincoln započeli su zajedničke vježbe u Južnom kineskom moru. Najavljeno je kako će se manevri odvijati u međunarodnim vodama u skladu s međunarodnim zakonima. Sve se događa nakon što je Kina gradnjom novog nosača aviona najavila značajnu ekspanziju i transformaciju svoje pomorske sile od koje se očekuje da bude ravnopravan takmac na otvorenom moru dosad nedodirljivim Amerikancima.

Vaša reakcija na temu