Potrošači su u ožujku morali platiti 16,7 posto više za čokoladu nego u istom mjesecu prošle godine, izvijestio je Njemački zavod za statistiku. Najznačajnije povećanje cijena zabilježeno je kod čokolada (+25 posto). Ali, primjetno veće su i cijene ostalih čokoladnih proizvoda (+11,1 posto).
'Nasuprot tome, došlo je do neravnomjernog razvoja cijena konditorskih i poslastičarskih proizvoda', otkrili su statističari. Oni su u ožujku poskupili za ukupno 3,1 posto. To se prije svega odnosi na cijene pralina i bombonjera. Paralelno, došlo je do malog pojeftinjenja žvakaćih guma, gumenih bombona i sličnih proizvoda. Jaja su poskupjela za 2,5 posto. Usporedbe radi: cijene hrane u cjelini porasle su za 3 posto u istom razdoblju.
I jaja skuplja za 38,5 posto
I srednjoročne usporedbe pokazuju jasno kako se za čokoladu 2024. moralo platiti 40 posto više nego 2020., s tim što je klasična poskupila za 32 posto, dok se za druge čokoladne proizvode moralo plati čak 46 posto više. Cijene slatkiša u tom srednjoročnom razdoblju porasle su za 29 posto, jaja čak 38,5 posto. U te četiri godine cijena hrane u cjelini povećana je za 33 posto, piše DW.
Klimatske promjene i štetočine koje se šire
Razlozi za ova poskupljenja prije svega su klimatske promjene. Loše berbe utjecale su na cijene kakaa posljednjih godina. Periodi suša smjenjuju snažne padavine, prije svega u poljoprivrednim dijelovima zapadne Afrike. Drveće sa kakaom sve je podložnije napadima štetočina koje se u takvim vremenskim okolnostima brzo i nesmetano razmnožavaju.
Početkom ovog tjedna zapadnoafrička država Obala Bjelokosti, koja je najveći svjetski proizvođač kakaa, upozorila je na opasnost od izostanka usjeva zbog prevelikih padalina. Berba se u toj zemlji odvija od travnja do rujna. Prognoze govore o opasnosti od velikih kiša, pa u riziku nije samo količina usjeva, već i kvaliteta. A to onda na svjetskom tržištu znači novo povećanje cijene.