Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com E-PRIVATNOST Europska komisija predložila produljenje uredbe kojom se omogućuje otkrivanje i prijavljivanje seksualnog zlostavljanja djece

E-PRIVATNOST Europska komisija predložila produljenje uredbe kojom se omogućuje otkrivanje i prijavljivanje seksualnog zlostavljanja djece

Prestaje važiti 3. kolovoza 2024.

Europska komisija 30. studenoga predložila je produljenje trajanja Privremene uredbe na određene odredbe Direktive o e-privatnosti. To će pružateljima određenih brojevno neovisnih interpersonalnih komunikacijskih usluga omogućiti da nastave dobrovoljno otkrivati i prijavljivati seksualno zlostavljanje djece u okviru svojih usluga te uklanjati materijal koji sadržava seksualno zlostavljanje djece.

'Privremena uredba privremeno je rješenje kojim se omogućuje nastavak tih dobrovoljnih aktivnosti dok se ne uspostave nova trajna pravila EU-a. Prestaje važiti 3. kolovoza 2024. Ako do tada ne budu uspostavljena nova pravila, pružatelji usluga u EU-u nemaju pravnu osnovu za otkrivanje i prijavljivanje seksualnog zlostavljanja djece u okviru svojih usluga. Time bi se seksualnim predatorima olakšala razmjena materijala koji sadržava seksualno zlostavljanje djece i mamljenje djece u EU-u te da ostanu nekažnjeni. I to u vrijeme kada su dokazi o seksualnom zlostavljanju djece sve učestaliji i ozbiljniji, a izvješća pružatelja usluga imaju ključnu ulogu u istraživanju tih kaznenih djela, spašavanju djece i privođenju počinitelja pravdi. Stoga je potrebno produljiti trajanje Privremene uredbe', poručuju predstavnici. 

Komisija je u svibnju 2022. predložila dugoročni zakonodavni okvir za rješavanje tog ozbiljnog pitanja: prijedlog uredbe o utvrđivanju pravila za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece. Nastavljaju se međuinstitucijski pregovori o tom prijedlogu. Kako bi se izbjegle zakonodavne praznine u otkrivanju i prijavljivanju seksualnog zlostavljanja djece na internetu, predložila je produljenje trajanja Privremene uredbe. Time se pokriva razdoblje do odobrenja dugoročnog zakonodavstva za suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu koje je predložila 2022. Danas predloženo produljenje primjenjivalo bi se od 4. kolovoza 2024. na razdoblje od najviše dvije godine. Komisija i dalje podupire suzakonodavce u postizanju dogovora o održivom rješenju za borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece i zaštitu djece.

Vaša reakcija na temu