Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com EP povodom godišnjice Hamasovog napada održao minutu šutnje za poginule s obje strane

EP povodom godišnjice Hamasovog napada održao minutu šutnje za poginule s obje strane

'Previše nevinih platilo je najvišu cijenu'

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola u ponedjeljak je u toj instituciji ponovno osudila brutalni napad Hamasa na Izrael prije točno godinu dana, pa pozvala na minutu šutnje za njegove žrtve, ali i za ubijene u Pojasu Gaze.

'Ne postoji išta što bi moglo opravdati neselektivna masovna ubojstva, silovanja, otmice i mučenja koja su se dogodila prije godinu dana', rekla je Metsola u Europskom parlamentu, godinu dana nakon krvavog napada militanata Hamasa na Izrael, pri čemu je živote izgubilo više od 1,2 tisuće ljudi. 

Pozdravila je u Parlamentu prisutne članove obitelji otetih Izraelaca, pa im zahvalila na 'dolasku i hrabrosti', što su zastupnici popratili pljeskom. 

'Ljudi su gorjeli u svojim kibucima. Mladi su ubijeni, napadani ili oteti dok su pjevali na glazbenom festivalu. Taoci, uključujući djecu i starije koji su preživjeli holokaust, oteti su iz svojih domova', rekla je Metsola. 

Naglasila je da je Hamasov napad pokrenuo začarani krug 'rata, smrti i razaranja' koji je odnio i tisuće života u Gazi. 

'Previše mladih sada poznaju užase rata. Previše roditelja primorani su gledati svoje gladne obitelji. Previše djece neće nikad odrasti. Previše nevinih platilo je najvišu cijenu', nastavila je predsjednica EP-a, pa pozvala na minutu šutnje za sve poginule s obje strane. 

'Izraelci i Palestinci, oni su isti. Oni su žrtve', rekao je Borrell, šef EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, naglasivši da EU neće odustati od traženja rješenje za mir na Bliskom istoku. 

On je rekao da je antisemitizam jedan od 'najperverznijih izuma čovječanstva', kao ideja „da netko mora umrijeti jer pripada nekom narodu”. 

No naglasio je i da se taj pojam ne smije banalizirati koristeći se za označavanje onih koji kritiziraju izraelsku vladu. Španjolac je rekao da Izrael ima pravo na obranu, no da ona mora biti u skladu s međunarodnim zakonima. 

Vaša reakcija na temu