Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay EU će potvrditi predanost nastavku pomoći Ukrajini
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

EU će potvrditi predanost nastavku pomoći Ukrajini

'Dok god bude trebalo'

Države članice EU-a trebale bi na izvanrednom samitu u četvrtak potvrditi odlučnost da će nastaviti pomagati Ukrajini dok god bude trebalo, proizlazi iz nacrta zaključaka Europskog vijeća.

'Europsko vijeće podsjeća na svoje prijašnje zaključke i potvrđuje nepokolebljivu predanost nastavku pružanja snažne političke, financijske, ekonomske, humanitarne, vojne i diplomatske potpore Ukrajini i njezinu narodu dok god bude trebalo', kaže se u nacrtu zaključaka u koje je Hina imala uvid.

U nacrtu se također navodi odlučnost EU-a i država članica da osiguraju 'pravodobnu, predvidivu i održivu vojnu potporu Ukrajini, posebice kroz Europski mirovni instrument (EPF) i kroz Misiju vojne pomoći EU-a kao i kroz izravnu bilateralnu pomoć država članica, u skladu s potrebama Ukrajine'.

U tekstu se spominje i dodatnih 5 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini putem Europskog mirovnog instrumenta, ali to je iznos još podložan promjenama.

U dokumentu se također ponavlja hitna potreba za ubrzanjem isporuke streljiva i raketa. EU je obećala da će Ukrajini isporučiti milijun komada topničkog streljiva godišnje, ali još uvijek je daleko od toga cilja.

Čelnici država članica sastat će se u četvrtak na izvanrednom samitu u Bruxellesu na kojem su glavne teme revizija sedmogodišnjeg proračuna, što uključuje paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine, vojnu pomoć Ukrajini te stanje na Bliskom istoku. 

Vaša reakcija na temu