Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Europska agencija upozorava aviokompanije na opasnost
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Europska agencija upozorava aviokompanije na opasnost

Mogući su cyber napadi

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) upozorila je aviokompanije na povećan rizik zbog rata u Ukrajini.

U priopćenju za medije europski regulator navodi da bi civilni avioni mogli biti napadnuti greškom, a aviokompanije bi mogle doći na udar cyber-napada dok u Ukrajini traje rat.

'Kao što smo vidjeli u ranijim ratovima, pogrešna identifikacija je lako moguća u konfuznim uvjetima rata', objavila je EASA.

Podsjetimo, 2014. godine putnički avion Malaysia Airlinesa srušen je iznad istočne Ukrajine, u kojoj su i tada plamtjeli sukobi, nakon što je pogođen projektilom tipa Buk, proizvedenim u Rusiji.

'Dodamo li tome vjerojatnost napada na elektroničke uređaje koji pomažu pri navigaciji ili identifikaciji zrakoplova, lako je vidjeti kako bi neki putnički avion mogao doći na udar projektila ili radarski navođenog oružja', objavila je EASA.

Regulator je također objavio da postoje i potencijalni rizici koji se odnose na civilne zračne luke putem kojih se obavljaju vojne operacije, prenosi Index.

Vaša reakcija na temu