Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Europski mediji oštro kritiziraju Milanovića: 'Prijatelj Kremlja'

Europski mediji oštro kritiziraju Milanovića: 'Prijatelj Kremlja'

Uspoređuju ga i s Erdoganom

Austrijski Der Standard dobar dio dana na portalima svoje i njemačke i austrijske domene na drugom najistaknutijem mjestu držao je veliku analizu o predsjedniku Republike Hrvatske s naslovom 'Hrvatski državni šef htio bi blokirati ulazak Švedske u NATO'.

Kakav dojam predsjednik Zoran Milanović ostavlja na redakciju jasno je već iz egide: 'Prijatelj Kremlja.'

U podnaslovu se, pak, iznosi sažetak analize stavova predsjednika RH o najkritičnijim pitanjima Europe danas: 'Hrvatski predsjednik ističe se po svom antiamerikanizmu, svojim pro-kremaljskim stavovima i svom brutalnom političkom miješanju u susjednoj Bosni.'

Der Standard je vrlo detaljno pročešljao Milanovićeve izjave i sukobe još od prošle jeseni. Registrirao je njegove izjave o 'guskama' odnosno 'Airbusima u magli', o 'prvo sapunu pa tek potom parfemu', o tome da su za ratni pohod Rusije na Ukrajinu odgovorni 'oni koji su u to gurnuli Ukrajinu'…, prenosi RTL

'Naš prijatelj Dodik'

Analiza Milanovićevog fenomena nije propustila niti primijetiti da je takvim stavovima 'postao zvijezda u medijima u Rusiji', uvjerenima da će 'uskoro i ostali europski predsjednici i premijeri slijediti Milanovićev put'. Nisu propustili niti primijetiti da je Milanović Milorada Dodika nazvao 'našim partnerom'.

Sa zavidnom pedantnošću austrijski list je pobrojao i najžešće napade Milanovića na Andreja Plenkovića, prozivanje 'briselskim idiotima' protuepidemijske napore tijela i članica EU-a da se obuzda COVID-19…

Ono što je list s milijunskom čitateljskom publikom nagnalo da mu posveti ovoliki prostor, resurse i vrijeme, očito je - prijetnja Zorana Milanovića da će, ako to bude mogao, blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO u trenucima kad te dvije tradicionalno neutralne zemlje na taj način žele koliko je god više moguće eliminirati opasnost da se kriza oko ruskog rata u Ukrajini prelije i preko njihovih kopnenih i morskih granica.

Predsjednik Milanović je danas bio tema i niza drugih zapadnoeuropskih medija. Britanski Express ga je spomenuo u članku 'NATO-ovi saveznici: Putin dobio veliku podršku, članstvo Finske naletjelo je na kamen spoticanja.'

'On i Erdogan'

Članak o 'preprekama' Švedskoj i Finskoj na putu u NATO ne spominje niti Recepa Tayyipa Erdogana, još manje Viktora Orbana, nego jedino i isključivo Zorana Milanovića. Pri kraju teksta čak su se, 'između nekoliko ranijih kontroverznih izjava', prisjetili i one u kojoj je ratni zločin ruskih trupa u gradiću Buča u Ukrajini ustvrdio da se dogodio daleko od Hrvatske.

Intervju predsjednice Odbora za obranu njemačkog Bundestaga Marie-Agnes Strack-Zimmermann za Deutsche Welle još je i ozbiljnija kritika predsjednika Republike Hrvatske. Strack-Zimmermann je konstatirala da 'Milanović i Erdogan žele iskoristiti rat u Ukrajini' za svoje ciljeve.

'Takvoj povezivanje je apsurdno', komentirala je uz opasku da se u situacijama poput 'ovog stravičnog rata' u Ukrajini 'oslobađaju centrifugalne sile'.

Kako je Strack-Zimmermann pritom govorila o 'nekoliko primjera jahanja na tom valu', ispada da predsjednik Milanović danas u zapadnoj i srednjoj Europi spada u kategoriju vođenja vanjske politike poput one Erdoganove.

'Erdogan i ja!'

Predsjednik Republike Hrvatske očito je danas već oko podneva bio detaljno izbrifiran o tome što se o njemu govori i piše diljem Europske unije. Kad su mu novinari u Slavonskom Brodu postavili nekoliko pitanja o aktualnostima oko Švedske i Finske, Milanović je odgovorio, očito cinično, da 'tu sad ima još ruskih igrača':

'Erdogan, on je isto Putinov igrač kao i ja. Turska ima problem sa Švedskom, mi nemamo ni sa Švedskom ni sa Finskom, imamo problem preko Save, ozbiljan. Turska se bori za svoje interese i dostojanstvo, ali je zanimljivo da reagiraju već sada', kazao je.

Vaša reakcija na temu