Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / BBC FAKE NEWS Ruski mediji proširili laž da je umro kralj Charles

FAKE NEWS Ruski mediji proširili laž da je umro kralj Charles

Oglasila se i britanska veleposlanstva

Danas se u ruskim medijima pojavila vijest kako je preminuo britanski kralj Charles III. Informacija je objavljena i na Telegram kanalu Vedomosti, nekoć najuglednijih poslovnih novina u Rusiji. Vedomosti su podijelile fotografiju Charlesa u svečanoj vojnoj odori i dodali kratak komentar: 'Britanski kralj Charles III. je umro'.

Vijest se nastavila širiti pa je informaciju o Charlesovoj navodnoj smrti objavila i Readovka, prokremaljski Telegram kanal s više od 2.35 milijuna pretplatnika. Readovka je uz kraljevu fotografiju objavila i dokument te ga predstavila kao dokument Buckinghamske palače, prenosi Index

Mediji mijenjali izvorne objave

'Sljedeće priopćenje objavila je kraljevska komunikacija. Kralj je iznenada preminuo jučer poslijepodne', stajalo je u dokumentu, a kao datum je naveden današnji dan, 18. ožujka. Pojavila se i druga verzija dokumenta, koja govori o abdikaciji. Vijest je zatim stigla do Ukrajine, gdje ju je ponovno objavila vodeća televizijska postaja, prenosi Guardian.

Neki mediji su naknadno mijenjali izvorne objave. Ruska web stranica Gazeta.Ru izvorno je na X-u napisala: 'Kralj Velike Britanije Charles III. je umro. O tome izvještava Buckinghamska palača. Monarh je imao 75 godina. Nedavno mu je dijagnosticiran rak.'

Naknadno je dodana sljedeća napomena: 'Istodobno, o tome ništa nije napisano u službenim britanskim medijima. Najvjerojatnije su informacije lažne.' Nedoumice je u konačnici razriješila ruska državna novinska agencija Tass naglasivši da 'kralj Charles III. nastavlja obavljati svoje službene dužnosti'. 

Britanska veleposlanstva odbacila ruske medijske napise da je umro kralj

I britanska veleposlanstva u Moskvi i Kijevu odbacila su izvješća ruskih medija u kojima se tvrdi da je umro kralj.

'Izvještaji o smrti kralja Charlesa su LAŽNI!', stoji crvenim slovima na X-u britanske ambasade u Rusiji. Ista informacija dostupna je i na ruskom jeziku.

Na stranici britanskog veleposlanstva u Ukrajini napisano je: 'Željeli bismo vas obavijestiti da su vijesti o smrti kralja Charlesa III. lažne.'

Rečenica je dostupna na engleskom i ukrajinskom jeziku.

Britanska kraljevska obitelj trenutno se suočava s mnoštvom glasina i teorija zavjere.

Charles III. se liječi od raka, ali nastavlja voditi državne poslove.

Njegova snaha princeza Kate oporavlja se od operacije i ne očekuje se da će pojaviti u javnosti prije Uskrsa što je potaknulo golema nagađanja o njezinom zdravstvenom stanju.

Vaša reakcija na temu