Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivana Topić, izvor: Portal grada Kaštela Završili ovogodišnji 'Dani na rivijeri', evo tko je pobijedio na Svjetskom prvenstvu u sipi s bobom

Završili ovogodišnji 'Dani na rivijeri', evo tko je pobijedio na Svjetskom prvenstvu u sipi s bobom

Jazz pod zvijezdama i pozdrav moru

Posljednji dan manifestacije Dani na rivijeri ispred Ville Nike donio je spoj tradicionalnih okusa i glazbene atmosfere – od jutarnjeg svjetskog prvenstva u spremanju sipe s bobom, do večernje senzualne kombinacije 'Jazz, vino i čokolada', uz nezaobilazni pozdrav moru koji je zatvorio ovu višednevnu priču.

Dan je započeo u 9 sati uz mirise mora i tradicije – pet natjecatelja odmjerilo je svoje kulinarske vještine u pripremi jednog od najomiljenijih jela dalmatinske kuhinje. Predsjednik žirija Nikola Tomić pojasnio je kriterije: 'Presudili su okusi, omjeri boba i sipe, tradicija i umijeće. Nismo radili ništa drugo – samo sipu i bob, jer to je srž jela. Svaki natjecatelj dao je svoj osobni pečat.' Uz njega, žiri su činili Nada Bilić i Željko Botić Leše.

Najveći broj bodova osvojila je Dubravka Delić, uz asistenciju svoje kćeri Ane – lanjske svjetske pobjednice u istom jelu. Kulinarska dinastija Delić tako nastavlja niz,  recept je jednostavan: ljubav, iskustvo i - obiteljski timski rad.

Tijekom večeri posjetitelji su mogli kušati i niz morskih delicija: manistru s bobom, puru, manistru s kozicama, frigane inćune i srdele, te salatu od sipe, boba, slanutka i pomidora – pravu simfoniju okusa.

Dodijeljene su i plakete najboljim crljenacima proteklih godina, a priznanja je uručio Marin Kuzmanić, začetnik vinskog dijela manifestacije. U blind tasting metodi istaknuli su se:

- 2021. – Tonči Kovač

- 2023. – Neven Vujina

- 2024. – Ante Kuzmanić

- 2025. – Marin Milan

Večer je završila pod zvjezdanim nebom, uz umirujuće tonove jazz saksofona koji su stvarali čarobnu atmosferu uz more, vino i Nadalina čokoladu. Spoj elegancije, opuštenosti i lokalnog štiha pretvorio je vilu Nike u dnevni boravak za dušu.

U tom duhu, okupljenima se obratila Sandra Hrabar, dugogodišnja turistička vodička i kostimirana interpretatorica baštine, kao dio projekta Dalmacija Storytelling: 'Okrenite se moru, podignite čašu vina i maramicu. Pozdravimo one kojih više nema, one koji su došli i one koji će se vratiti. Prisjetimo se kako je naš crljenak otišao morem u svijet – i vratio se doma. Na to smo najponosniji. Zahvaljujem vinarima koji su stvorili naš najveći brend i dali nama, vodičima, mogućnost da pričamo ove priče.'

Sandra je najavila i besplatne kostimirane šetnje:

- U Muzeju Grada Kaštela – priča Dobrile Vitturi

- Kaštel Lukšić – šetnja s Natašom Birčić kroz dvorce

- Kaštel Štafilić – interpretacija ispred Stare Masline s Anom Jakić

Sve šetnje počinju u 19 sati, a raspored je dostupan na stranici Visit Kaštela.

Tako je zaključen ciklus Dana na rivijeri – topla večer uz miris mora, jazz saksofon, gutljaj crljenka i priče koje ostaju zapisane u srcima. Jer kad se Kaštela spoje s pričom, hranom i vinom – sve drugo može pričekati.

Vaša reakcija na temu