Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / CNN Glasnogovornik Kremlja: 'Nemojte nas tjerati u kut'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Glasnogovornik Kremlja: 'Nemojte nas tjerati u kut'

'Bilo kakav ishod operacije u Ukrajini, naravno, nije razlog za korištenje nuklearnog oružja', rekao je Dmitrij Peskov

Rusija će nuklearno oružje koristiti samo u slučaju prijetnje opstanku zemlje, a ne zbog trenutnog rata u Ukrajini, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za američki PBS.

'Ali bilo kakav ishod operacije u Ukrajini, naravno, nije razlog za korištenje nuklearnog oružja', rekao je Peskov.

- Imamo sigurnosni koncept koji vrlo jasno kaže da samo kada postoji prijetnja za opstanak države, u našoj zemlji, možemo koristiti i zapravo ćemo koristiti nuklearno oružje da otklonimo prijetnju opstanku naše zemlje - dodao je Peskov, prenosi Index.

Komentirajući sankcije koje je Zapada uveo Rusiji, Peskov je rekao da se radi o neprijateljskim uvjetima.

- Moramo se prilagoditi uvjetima. I, nažalost, ti uvjeti su prilično neprijateljski raspoloženi. Ušli smo u fazu totalnog rata. Zapadnoeuropske zemlje, Sjedinjene Države, Kanada, Australija, one zapravo vode rat protiv nas u trgovini, u gospodarstvu, u otimanju naše imovine, u otimanju naših sredstava, u blokiranju naših financijskih odnosa... I moramo se prilagoditi novoj stvarnosti. Morate razumjeti Rusiju. Nekoliko desetljeća smo Zapadu govorili da se bojimo pomicanja vašeg NATO-a na istok. I mi se bojimo približavanja NATO-a našim granicama sa svojom vojnom infrastrukturom. Molim vas, vodite računa o tome. Nemojte nas tjerati u kut. Ne', rekao je Peskov.

Komentirao je i odnos s NATO-om.

- Prvo smo rekli, slušajte dečki, nismo zadovoljni ovim državnim udarom u Ukrajini. I imate jamstva Poljske, Francuske i Njemačke. Vjerojatno se sjećate dokumenta s potpisima nadležnih ministara vanjskih poslova. Nije bilo reakcije. 

Onda smo rekli, slušajte dečki, nismo zadovoljni mogućnošću ulaska Ukrajine u NATO jer će nas to dodatno ugroziti i narušiti ravnotežu međusobnog odvraćanja u Europi. Nije bilo reakcije. 

Onda smo rekli, slušajte dečki, želimo ravnopravan odnos. Želimo uzeti u obzir međusobne brige. Ako ne uzmete u obzir našu zabrinutost, onda ćemo biti malo nervozni. Ni tada nije bilo nikakve reakcije - rekao je Peskov.

Vaša reakcija na temu