Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / Nova TV Grlić Radman u Australiji: Treba ubrzati suradnju na području izručenja osoba odgovornih za ratne zločine u Domovinskom ratu

Grlić Radman u Australiji: Treba ubrzati suradnju na području izručenja osoba odgovornih za ratne zločine u Domovinskom ratu

Susreo se sa zamjenicom glavnog državnog odvjetnika Katherine Jones

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se danas sa zamjenicom glavnog državnog odvjetnika Katherine Jones u Melbourneu, kojom prilikom je istaknuo važnost postizanja pravde za žrtve ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata. Naglasio je kako je Hrvatska putem Interpola raspisala niz međunarodnih tjeralica za osobama koje borave u Australiji, od kojih je većina tražena zbog počinjenih ratnih zločina. Razgovarali su kako ubrzati suradnju na području izručenja osoba odgovornih za ratne zločine za što skorije postizanje pravde za žrtve. 

Grlić Radman izvijestio je sugovornike o konkretnim koracima, koje Vlada RH poduzima u pružanju potpore Ukrajini vezano uz prikupljanje dokaza o ratnim zločinima, kao i prijenos znanja i iskustava u području skrbi za branitelje i civile stradale u ratu. Naglasio je i aktivnu ulogu Hrvatske unutar međunarodnih inicijativa usmjerenih prema podršci Ukrajini, gdje se Hrvatska pridružila središnjoj skupini država zaduženih za osiguranje odgovornosti za zločin agresije na Ukrajinu, u skladu s međunarodnim pravom.

Posebno je istaknuo i napore Republike Hrvatske u borbi protiv antisemitizma te predstavio hrvatsko predsjedanje IHRA-om. Istaknuo je pritom kako je Hrvatska usvojila tri radne definicije antisemitizma, te definicije poricanja i iskrivljavanja istine o Holokaustu, kao i definicije antiromskog rasizma i diskriminacije, a koje su recentno usvojene i od strane Hrvatskog nogometnog saveza.

Sastanak s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore Victoria, Udruge poslovnih žena Australije - Victoria te akademske zajednice bio je prilika za konstruktivni razgovor o jačanju gospodarskih i akademskih veza između Australije i Hrvatske. Hrvatska gospodarska komora u Victoriji, istaknula se svojom predanošću pri poticanju članova na prepoznavanje investicijskih prilika u Hrvatskoj te stvaranja partnerstava s hrvatskim tvrtkama koja teže poslovati na australskom tržištu. Ministar je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te istaknuo potencijal za daljnje gospodarske projekte.

Posjetio je i Hrvatski katolički centar Clifton Hill, a potom Hrvatski društveni centar Geelong. Tamo se susreo s učenicima Viktorijanske jezične škole i članovima folklornog društva Lado Geelong, kojima je iskazao podršku očuvanju i promicanju bogate hrvatske kulturne baštine.

Vaša reakcija na temu