Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Irska, Španjolska i Norveška priznale Palestinu

Irska, Španjolska i Norveška priznale Palestinu

Izrael osuđuje njihov potez

Irska, Španjolska i Norveška danas su rekle da će službeno priznati Palestinu kao državu od sljedećeg tjedna, što je diplomatski potez koji je izazvao bijes u Izraelu, piše Politico.

U Dublinu je irski premijer Simon Harris rekao da Palestina zaslužuje isto pravo da bude priznata kao suverena država koje je Irska dobila nakon rata za neovisnost od Britanije prije više od jednog stoljeća.

Ali naglasio je da se Irska nada nastavku diplomacije između Izraela i palestinskih vlasti na Zapadnoj obali.

Bez obzira na to, Izrael je u srijedu ujutro objavio da opoziva svoje veleposlanike iz Irske i Norveške u znak protesta protiv odluka.

'Današnja odluka šalje poruku Palestincima i svijetu: terorizam se isplati', rekao je Israel Katz, izraelski ministar vanjskih poslova. 'Nakon što je teroristička organizacija Hamas izvela najveći masakr Židova od Holokausta, nakon što su počinili gnusne seksualne zločine kojima je svjedočio cijeli svijet, ove su zemlje odlučile nagraditi Hamas i Iran priznavanjem palestinske države', dodao je.

Irski premijer rekao je da njegova zemlja želi pružiti nadu za budućnost.

'Priznavanje države Palestine šalje poruku da postoji održiva alternativa nihilizmu Hamasa. Hamas nema ništa za ponuditi osim boli i patnje Izraelcima i Palestincima', rekao je Harris na tiskovnoj konferenciji ispred svog ureda u središtu Dublina.

Irski ministar vanjskih poslova Micheál Martin, rekao je da bi priznanje palestinske državnosti trebalo potaknuti Izrael da ponovno otvori pregovore s palestinskim vlastima pod jednakim uvjetima.

Vaša reakcija na temu