Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Izvješće o stanju energetske unije za 2024.

Izvješće o stanju energetske unije za 2024.

Pokazuje napredak EU-a u jamčenju sigurne, konkurentne i cjenovno pristupačne energije za sve

Europska komisija je danas objavila Izvješće o stanju energetske unije za 2024. u kojem se opisuje kako se EU tijekom mandata ove Komisije nosio s dosad nezabilježenim izazovima u području energetske politike, pri čemu je Uniji osiguran regulatorni okvir za prelazak na čistu energiju te su postavljeni temelji za obnovljeni gospodarski rast i konkurentnost. Izvješće se objavljuje svake godine kako bi se analizirao napredak EU-a u ostvarivanju ciljeva energetske unije.

Važno je naglasiti da se EU proteklih godina suočio s kritičnim rizicima za svoju sigurnost opskrbe energijom, uspješno vratio kontrolu nad energetskim tržištem i cijenama te ubrzao tranziciju prema klimatskoj neutralnosti. EU je također nastavio podupirati Ukrajinu, suočenu sa stalnim ruskim napadima na njezin energetski sustav.

U budućnosti će trebati riješiti nove izazove, kao što su trenutačni jaz u ambicijama u pogledu ciljeva povezanih s obnovljivim izvorima energije i energetskom učinkovitošću, povećanje energetskog siromaštva, razlika u cijeni energenata u usporedbi s drugim globalnim konkurentima i rizik od novih strateških kritičnih ovisnosti. Za njih će biti potreban odlučan odgovor u obliku politika i korjenita promjena u naporima na razini EU-a i država članica putem pojačane koordinacije, integracije tržišta i zajedničkog djelovanja.

Vaša reakcija na temu