Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Marko Vešligaj izabran za potpredsjednika Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta

Marko Vešligaj izabran za potpredsjednika Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta

U svom mandatu će raditi na temama suzbijanja nasilja nad ženama i zdravstvene zaštite žena i djevojčica

Hrvatski europarlamentarac Marko Vešligaj izglasan je za potpredsjednika Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost u Europskom parlamentu u Bruxellesu na održanoj sjednici Odbora 14. listopada 2024. godine.

'Velika mi je čast što sam izabran za potpredsjednika Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost i vjerujem kako ću tijekom mandata opravdati povjerenje kolega i kolegica iz Odbora koji su mi dali potporu. Ova uloga je svojevrsni hommage i našem pokojnom kolegi Predragu Fredu Matiću koji je u prethodnom mandatu bio jedan od najaktivnijih zastupnika u ovom Odboru i predvodio neke od najvažnijih borbi. Dokaz je to i da se SDP-ova delegacija u Europskom paramentu dokazala kao vrijedna i spremna preuzeti neke od najvažnijih uloga', ističe Marko Vešligaj.

U svom mandatu potpredsjednika Odbora, zastupnik Vešligaj će se baviti temom suzbijanja nasilja nad ženama, a jedan od fokusa bit će i na pitanjima zdravstvene zaštite žena i djevojčica diljem Hrvatske i Europe.

'Kao gradonačelnik Pregrade, već se dugo vremena bavim temom rodne ravnopravnosti i osobito sam ponosan na inicijativu Sigurno mjesto za žene, čiji sam bio inicijator u Hrvatskoj, a kojom kroz aktivnosti na lokalnoj i regionalnoj razini nastojimo naše gradove i županije učiniti uistinu sigurnima i slobodnima od nasilja, diskriminacije i seksizma', ističe Marko Vešligaj.

Imenovanje Marka Vešligaja na mjesto potpredsjednika ovog Odbora je osobito važno ako se u obzir uzme trenutačni politički kontekst u kojem je koalicija Europske pučke stranke i krajnje desnice u Europskom parlamentu aktivno krenula u marginalizaciju ženskih prava.

Također, očekivanja od nove Komisije u ovom području su izrazito visoka, no Vešligaj naglašava kako se već sada kroz sastav Komisije vidi kako će rodna ravnopravnost biti vrlo nisko na listi prioriteta.

'Jasno je već iz naziva portfelja kandidatkinje za povjerenicu Lahbib kako će jednakost biti na posljednjem mjestu i kako će pojedinci u Komisiji i Parlamentu nastojati učiniti sve kako bi se ove teme skinule s dnevnog reda. Stoga će naš Odbor biti presudan u zadržavanju pozornosti na ostvarenju rodne ravnopravnosti i daljnjem razvoju europske legislative koja će zaštititi sve žene i djevojčice. U tome planiram dati svoj maksimalni doprinos!', zaključuje Vešligaj.

Vaša reakcija na temu