Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Na Sveučilištu u Mostaru 10 posto više prijava, 20 posto iz Hrvatske

Na Sveučilištu u Mostaru 10 posto više prijava, 20 posto iz Hrvatske

Drugu godinu zaredom

Broj studentskih prijava za upise u novu akademsku godinu Sveučilišta u Mostaru u prvome upisnom roku povećan je za 10 posto u odnosu na prošlu godinu, a čak 20 posto veći je broj studenata iz inozemstva, najviše iz Hrvatske, izvijestilo je ovo sveučilište.

Drugu godinu zaredom u ovoj jedinoj visokoškolskoj ustanovi na kojoj se nastava odvija na hrvatskome jeziku bilježi se povećanje prijava, unatoč tome što osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini bilježe znatan pad broja učenika zbog društvene i ekonomske nestabilnosti.

'Porast od 10,4 posto svjedoči o sve većem zanimanju studenata za programe i kvalitetu obrazovanja koje Sveučilište u Mostaru pruža, zahvaljujući jasnoj strategiji Sveučilišta, novim studijima prilagođenima tržištu rada, kao i akreditacijama koje SUM posjeduje', navodi se u priopćenju Sveučilišta u Mostaru (SUM).

Prijave za upise na mostarsko sveučilište od prošle se godine, jedino u BiH, apliciraju elektronski putem preko mrežne stranice upisi.sum.ba, koju je izradio Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru. Ovi koraci, dodaju iz ove visokoškolske ustanove, približavaju Sveučilište potpunoj digitalizaciji s ciljem da ono postane e-sveučilište.

Sveučilište u Mostaru ima jedanaest fakulteta i jednu Akademiju umjetnosti s 50 različitih studija, 46 specijalizacija i 70 studijskih grupa.

Najveći porast broja prijavljenih je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru te na studijima biomedicinskih fakulteta.

Uz domaće studente, Sveučilište u Mostaru bilježi značajan porast broja prijava stranih studenata, najviše iz Hrvatske, kojih je ove godine više od 20 posto u odnosu na godinu dana ranije. Taj trend na sveučilištu se pripisuje rastućoj međunarodnoj privlačnosti i ugleda SUM-a.

Najavljeni su novi iskoraci te praćenje posljednjih trendova u obrazovanju, ažuriranje kurikuluma te pružanje studentima prilike za praktično iskustvo i sudjelovanje u istraživačkim projektima. 'Sve to pridonosi povećanom interesu i povjerenju koje studenti imaju prema ovoj instituciji koja jača svoj ugled i reputaciju u Bosni i Hercegovini, Europi i svijetu', navelo je Sveučilište u Mostaru.

Vaša reakcija na temu