Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash NAKON 50 GODINA Najzloglasniji zatvorenik na svijetu želi na uvjetnu slobodu

NAKON 50 GODINA Najzloglasniji zatvorenik na svijetu želi na uvjetnu slobodu

Mišljenje javnosti je podijeljeno

Charles Bronson (70), najozloglašeniji i jedan od najdugovječnijih zatvorenika u Velikoj Britaniji, još uvijek ne zna hoće li mu vlasti dopustiti izlazak iz zatvora na uvjetnu slobodu. Vjerojatnost da će se to dogoditi nakon gotovo 50 godina iza rešetaka, nemoguće je procijeniti. Jer, on je izniman, jedinstven slučaj, piše Jutarnji.

Na prvom svjedočenju su se pojavili stručnjaci, djelatnici zatvora, žrtve, pa i prijatelji. Bila je tu čak i njegova posljednja (i već bivša) djevojka Gemma Fernandez, koju je upoznao dopisno, a nakon što je planula ljubav počela ga je posjećivati u zatvoru.

Mnogi od sudionika saslušanja smatraju da se Bronson neće moći snaći na slobodi, da se svijet previše promijenio otkako je on u zatvoru. Drugi tvrde da on boluje od PTSP-ja i mora na slobodu, da je njegov ostanak u zatvoru besmislen. Treći govore da nije dokazao da se kaje zbog svojih zlodjela, četvrti da se promijenio i da definitivno treba biti pušten.

Sam Bronson je sve do nedavno govorio da je nepopravljiv. Tijekom tih pet desetljeća boravka na raznim lokacijama britanskog zatvorskog sustava, napao je više od 20 zatvorskih čuvara i drugih zatvorenika, uzimao taoce, prijetio, uništavao imovinu... Sada kaže da se promijenio i želi slobodu.

Umjetnost iza rešetaka

Ukratko, taj 70-godišnjak trenutno je velika tema na Otoku, svi imaju nešto za reći o njemu, od psihijatara do policajaca i slučajnih prolaznika. I, nepobitno je da je silno zanimljiv lik s uvijek novim detaljima i pričama.

The Mirror je sada došao do snimki na kojima Bronson prepričava niz događaja iz svojeg polustoljetnog zatvorskog života - od susreta s glumcem Tomom Hardyjem i svojih seksualnih maštarija, do nogometa i brutalnosti s kojom se susreo iza rešetaka. Sve je to, tijekom dvije godine, zabilježio Steve Wraith, glumac i autor podcasta o stvarnim zločinima. Njegovo prijateljstvo s Bronsonom traje 20 godina.

Bronson se, inače, danas predstavlja kao Charles Arthur Salvador. Nazvao se po svojem umjetničkom heroju Salvadoru Daliju, koji ga je nadahnuo da i sam postane umjetnik i slikajući krati zatvorske dane.

'Otvorio mi je dušu i ispričao sve o svojem životu. Ponekad je bilo smiješno, ponekad zastrašujuće', izjavio je Wraith koji je i na svojem YouTube kanalu objavljivao priloge o Bronsonu.

'Učinio je to jer je znao da se bliži vrijeme kada će moći tražiti pomilovanje i želio je iskoristiti priliku da pokaže svijetu kakav je Charles Salvador danas, kakav je doista. Bio sam sretan što mu mogu pomoći. Mislim da je vrijeme da izađe iz zatvora.'

Glumca Toma Hardyja zatvorenik Bronson je upoznao 2008. godine, kada se ovaj pripremao za ulogu u filmu 'Bronson' koji se djelomično zasniva na robijaševu životu. Tri susreta su se dogodila u zatvoru Wakefield, a tijekom razgovora Bronson je sjedio 'u kavezu'.

'Prvi put me posjetio nakon što je glumio Billa Sykesa u 'Oliveru'. Došao je s producentom Dannyjem Hansfordom i nije imao valjda više od 70 kilograma. Kada je ušao u prostoriju rekao sam: 'Je..š mi sve, Tom, ne mogu vjerovati kako izgledaš? Nema te!'. Odgovorio je da ne brinem o tome, da će imati trenera i da će ojačati za koji mjesec. Kada me došao vidjeti drugi put bio je veći od mene. Golem. Kroz rešetke sam popipao njegove ruke i ramena. Mišići su mu bili tvrdi kao beton', rekao je Bronson i dodao: 'Nakon trećeg posjeta iz uprave su mi rekli da je gotovo, jer su mislili da nešto mutimo. Nisu normalni.'

Nogomet i Doc Martens čizme

Otkrio je i da Hardy nije bio prvi slavni glumac koji ga je trebao igrati u filmu. 

'Trebao me glumiti Jason Statham, no tražio je previše love. I mislim da ne postoji nitko na svijetu tko bi bolje napravio posao od Toma. Mislim da bi on trebao biti sljedeći James Bond', izjavio je.

Zatvorenik iza kojeg su čak tri braka, a dva od toga sklopljena u zatvoru, ima i dva sina s dvije žene (danas 51-godišnjaka), a imao je i nekoliko djevojaka. A zainteresiranih ima još. Na jednoj od snimaka otkrio je kako će, kada izađe, posuditi od Davea Courtneya njegov 'muzej seksa'. Courtney je još jedan živopisan lik iz Engleske, samoprozvani (bivši) gangster koji je izgradio velebnu vilu i hvalio se kako u njoj ima noćni klub i tamnicu za seks.

'Znaš, seksat ću se s dvije ženske. I sve ću to snimiti. Kažem ti...', rekao je Bronson Wraithu kroz smijeh.

A Big Brother je spomenuo govoreći kako bi volio biti reality zvijezda.

'Probao bih to, naravno...Slušaj, ušao bih u taj Big Brother iz zaje......e, a onda bih tamo uzeo nekog za taoca. Na kraju bih se popeo na krov i razbio cijelo to jeb..o mjesto. Jel‘ znaš onu ispovjedaonicu? E, otišao bih tamo i posrao se. Nakon mene bi zabranili cijeli taj je...i program!', opisao je na snimci.

Među nevjerojatne priče koje je Bronson ispričao spada i ona u kojoj je dao tri gola tijekom zatvorskog nogometnog susreta. Bilo je to u zatvoru Full Suttom, kasnih 1980-ih. Na terenu su se ogledale momčadi kriminalaca iz Londona i Liverpoola. Za London su igrali i Eddie Richardson, jedan od najpoznatijih kriminalaca u gradu tijekom 1960-ih, te Vic Dark, zloglasni kršitelj zakona koji je proveo 21 godinu iza rešetaka. A Charles nije imao nikakve druge obuće osim Doc Martens čizama.

'Igra je krenula, ja sam postigao tri gola. Kasnije su mi rekli da sam to napravio zato što me se nitko nije usudio zaustavljati. No, ja mislim da su golovi bili odlični', rekao je na traci. 

'Ne znam je li to istina, ali jedan mi je stari čuvar rekao kako u zatvoru još negdje imaju video-snimku utakmice.'

Vaša reakcija na temu